Tautinio meno ansambliui „Ave vita“ – 70

Balandžio 22-ąją Kauno kultūros padangėje ryškiausiai švietė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) tautinio meno ansamblis „Ave vita“, kuris minėjo garbingą 70-ties metų jubiliejų.

Ta proga kone pusė tūkstančio kviestinių svečių susirinko į šventinį koncertą, kuris, anot ansamblio meno vadovo Kazimiero Kondratavičiaus, vyko laikinosios sostinės kultūros mekoje – Kauno nacionaliniame dramos teatre.

LSMU tautinių šokių ansamblis „Ave vita“ savo kūrybinę biografiją pradėjo 1946 metais su pirmąja vadove Vale Krisiukėnaite – Glinskiene. Vėliau ansamblį puoselėjo ir ugdė meno vadovai – Algis Bukauskas, Jonas Danys, Algis Jurgelevičius, Anatolijus Gražulis, o nuo 1986 m. jam vadovauja nenuilstantis choreografas ir pedagogas K. Kondratavičius. Vienas seniausių, savas tradicijas puoselėjantis, veržlumu ir studentiška dvasia aplinkinius uždegantis kolektyvas, kuriame šiuo metu yra apie šimtas dainuojančių, grojančių ir šokančių narių, yra nuolatinis Kauno miesto, respublikinių, pasaulio lietuvių ir Baltijos šalių studentų dainų ir šokių švenčių „Gaudeamus“ dalyvis. Ansamblis sėkmingai koncertavo tarptautiniuose festivaliuose Vokietijoje, Danijoje, Portugalijoje, Olandijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Kroatijoje, JAV ir kt.

„Ave vita“ jubiliejiniame koncerte netrūko siurprizų ir išlaikytų tradicijų. Iš dvidešimt vieno pasirodymo sudarytą vakaro programą „Vakar ir visados“ koncerto vedėjas, Kauno nacionalinio dramos teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas pradėjo M. Martinaičio eilėmis, trumpai pristatė kolektyvo istoriją, buvusius vadovus ir kūrėjus, o amžinybėn iškeliavusius pagerbė tylos minute. Taip pat pristatyti ir dabartiniai ansamblio vadovai: choreografė Silverija Gusaitė, liaudies instrumentų orkestro vadovas Gintaras Vilčiauskas, vokalinės grupės vadovė Rasa Kazakevičienė ir kolektyvo siela – meno vadovas K. Kondratavičius. Pagerbus tuos, kurie noriai ir atkakliai pluša dėl kuo meniškesnių ir išradingesnių pasirodymų, netruko pakilti ir scenos uždanga.

Šventės metu svečiai nusikėlė į belaikę tautinio meno erdvę, kurioje garsų, tautinių kostiumų raštų, choro lūpomis tariamų liaudies dainų žodžių ir šokio žingsnelių sintezėje gimė tautinio meno kuriamas grožis. Su pirmuoju šokiu „Saulė rieda dangumi“ pasirodė LSMU studentai, vėliau net šešiolikos šokių žingsneliais scenoje šoko tiek abi „Ave vitos“ studentų grupės, kasmet pasipildančios naujais, jaunais ir charizmatiškais šokėjais – būsimais medikais, tiek energingieji ansamblio senjorai, tiek po Europą ir pasaulį išsibarstę ir kolektyvo septyniasdešimtmečio proga vėl susibūrę buvę šokėjai.

Koncerto metu skambėjo liaudies dainos, šokėjai sukosi „Pempel, pempel“, „Susuktinio“, „Vaikščioj pova“, „Valčiko“, „Džigūno“, „Gegužinės valso“, „Rundos“, „Medkirčių“, „Būties vėjų“, „Žemaitiškos polkos“, „Vakaruškos“, „Usanyko“, „Agotėlės“, „Liuoksinio“, „Mandravonės“ šokių žingsneliais. Tikru netikėtumu žiūrovams tapo Jurgio Didžiulio pasirodymas. Kartu su šokėjais, choristais ir muzikantais jis nuotaikingai atliko vieną žinomiausių lietuvių liaudies dainų „Suk, suk ratelį“, pagal kurią šokėjai sušoko ansamblio choreografės S. Gusaitės sukurtą šokį. Su sportiniais bateliais ir ukulėle scenoje gerą nuotaiką skleidęs J. Didžiulis tapo vakaro simboliu, atspindinčiu, jog „Ave vita“ žengia koja kojon su besikeičiančiu pasauliu ir randa vis naujų būdų tradicinį meną pritaikyti tiek vyresnių, tiek jaunesnių žiūrovų skoniui. Koncertą ansamblis baigė šokiu „Iki paryčių“, kurio metu scenoje sukosi buvusieji ir esami ansamblio šokėjai. Pagarbiai stovinti publika atlikėjus apdovanojo griausmingais aplodismentais.

Jubiliejaus proga sveikinimai bei padėkos ansambliui plūdo tiek koncerto metu, tiek jam pasibaigus. su dovanomis ir glėbiais gėlių ansamblį sveikino LSU „Rasos“, KTK „Pušynėlio“, LSMU Veterinarijos akademijos „Džigūno“, VDU „Žilvičio“, KTU „Nemuno“, KK „Kauko“, VU „Sietuvos“, Kaišiadorių KC „Savingės“, „Ratavos“, Domeikavos „Džiaukis“, „Sėjos“ tautinių šokių kolektyvų atstovai, taip pat LSMU gimnazijos direktorius A. Bučnys, KU šokio katedros vedėjas prof. dr. V. Mačiulskis, dailininkė – tekstilininkė Gertrūda Kliučinskienė ir kiti. Sveikinimo žodį tarė LSMU prorektorius studijoms K. Petrikonis, taip pat perskaitęs šio universiteto rektoriaus prof. R. Žaliūno sveikinimą, kuriame dėkojama „už tautinio šokio ir muzikos puoselėjimą, aukščiausių rezultatų siekimą, padedantį kitiems sustabdyti laiką, pajusti dienų dvasią, kūrybos didybę ir grožį“, bei palinkėjo „stiprios sveikatos, optimizmo, neišblėstančio kūrybiškumo, teikiančio laimę ir džiaugsmą“.

Padėkos bei sveikinimo žodžiai ir toliau skambėjo iš svečių lūpų: Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus specialistė Irena Simonauskienė mero V. Matijošaičio vardu ansambliečiams dėkojo už atstovavimą Lietuvoje ir užsienyje bei išdalijo asmenines mero padėkas nariams bei vadovams. Ansamblio „Ave vita“ vadovams, koncertmeisteriui Ričardui Monkevičiui, šokėjams Nijolei ir Rimantui Masalskiams bei Alvydui Pakelčiui buvo įteikti Kultūros ministerijos padėkos raštai su kultūros ministrės Lianos Ruokytės – Jonsson parašais bei padėkomis už aktyvų tautinio meno puoselėjimą. 

Kauno tautinių šokių kolektyvų vadovų vardu „Ave vita“ ansamblį sveikino Kauno technikos kolegijos ir Kauno kolegijos tautinių šokių kolektyvų meno vadovas K. Pušinaitis, kuris ne tik padėkojo už ilgametę ansamblio veiklą ir bendradarbiavimą su kitais kolektyvais, bet ir bendru choreografų nutarimu nuotaikingai paskelbė ansamblį nacionaline Lietuvos vertybe.

Ansamblio meno vadovas K. Kondratavičius ypač dėkingas pagrindiniam ansamblio globėjui – Lietuvos sveikatos mokslų universitetui, kuris visus tris jo vadovavimo dešimtmečius ištikimai remia kolektyvą.

Ilgiausių metų, „Ave vita“! 


Šiame straipsnyje: Ave Vitatautinio meno ansamblis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių