Tatuiruotes darosi ir ant padų

Tatuiruotės istorija tęsiasi keliasdešimt tūkstančių metų. Tačiau net ir šiandien piešiniai ant kūno vertinami skirtingai. Vieni tai laiko menu, kiti – mada, tretiems tatuiruotės visada asocijuosis su kalinių įvaizdžiu.

Įamžina svarbiausias akimirkas

Mažiau nei prieš pusę metų tatuiruotes pradėjęs marginti piešinių ant kūno meistras Vainius sako, kad jam, kaip meistrui, tai yra menas. Žmogui – saviraiškos forma.

Ilgaplaukio vaikino kūną puošia ne viena tatuiruotė. "Kiekviena jų man kažką reiškia. Taip stengiuosi įamžinti svarbias gyvenimo akimirkas", – neslėpė Vainius.

Meistras sako, kad pasitaiko žmonių, kurie savo kūną papuošia tik dėl mados.

Nepilnamečiams nedaro

Didžioji dalis meistro klientų – jauni žmonės. Jų amžius sieka nuo 20 iki 40 metų.

"Į tatuiruočių saloną ateinantieji atsineša ir idėją ar konkretų piešinį, kuriuo norėtų pagražinti savo kūną. Deja, pasitaiko tokių, kurie ateina ir prašo padaryti tatuiruotę, tačiau nežino, nei ko, nei kur nori. Jiems tenka patarti. O tai labai sunku“, – pasakojo vaikinas. Anot meistro, tokiems žmonėms siūloma pagalvoti, ar iš tiesų to nori.

„Tatuiruotė lieka visam gyvenimui, todėl žmogus turi puikiai suvokti, ko nori. Mūsų salonas nedaro tatuiruočių nepilnamečiams net su tėvų sutikimu, nes manome, kad jų gyvenimiškos pažiūros dar nėra tinkamai susiformavusios. Kam daryti tatuiruotę, jei po kelių metų ateis ir sakys, kad ji jam nepatinka“, – retoriškai klausė pašnekovas.

Plūsta emigrantai

Įdomu tai, kad didžioji dalis klientų – emigrantai.

„Žmonės, kurie išvažiuoja dirbti ar mokytis į kitą šalį, pamato kitokias kultūras, skirtingus žmones. Pamato, kad viskas gyvenime yra paprasčiau, laisviau. Todėl sugrįžę namo dažnas užsuka pasidaryti tatuiruotės“, – sakė meistras.

Manoma, kad tatuiruotės vietą, tematiką, spalvingumą ir kitus dalykus lemia ne tik gyvenimo būdas bei pasaulėžiūra, bet ir pareigos. Tačiau klaipėdietis tikina, kad pasidaryti tatuiruotės ateina labai įvairių profesijų žmonės, būna netgi medikų.

Pasak vaikino, jei žmogus sugalvojo darytis tatuiruotę matomoje vietoje, pavyzdžiui, ant kaklo, tai išduoda, kad jis pats yra išskirtinio charakterio ar profesijos.

Populiariausios – plunksnelės

Vainius tvirtina, kad moterų pasirinkti piešiniai skiriasi nuo vyriškų. „Merginos mėgsta paukščiukų, drugelių, gėlių piešinius. Vienas populiariausių piešinių šiuo metu – plunksnelės. Pasak vaikino, vyrai mėgsta darytis gyvūnų, zodiakų ženklų, maoriškų raštų ar įvairių ornamentų motyvus.

Populiariausia tatuiravimo vieta – rankos. "Ypač rankų dilbiai. Taip pat žmonės mėgsta marginti pečius, nugarą. Moterys pamėgo darytis tatuiruotes ant pėdų“, – pabrėžė meistras.

Kaip sudėtingiausias piešinių ant kūno vietas Vainius išskyrė kaklą ir moterų krūtinę.

„Labai sunku tatuiruoti ties šonkauliais, nes šioje vietoje žmonėms skauda, nemalonu, jie dažnai muistosi", – pasakojo meistras.

Pinigų negaili

Už amžinus kūno piešinius žmonės vidutiniškai sumoka apie 300 litų. Piešinio kaina priklauso nuo jo dydžio ir darbo trukmės.

„Pavyzdžiui, tatuiruoti visą ranką užtrunka gana daug laiko. Dažniausiai tam reikia šešių ar aštuonių seansų. Vienas seansas – trys valandos, o po kiekvieno reikia daryti bent savaitės pertrauką. Todėl tokiai tatuiruotei prireikia kone pusės metų. Automatiškai ir kaina išauga“, – pasakojo meistras.

Pasak jo, neretai pasidaręs pirmą tatuiruotę žmogus sugrįžta ir nori kitos. "Tarp mūsų meistrų yra posakis, kad tatuiruotė po vieną nevaikšto", – juokėsi Vainius.

Taiso kitų darbus

Paklaustas, ar pasitaiko žmonių, kurie būna nepatenkinti padaryta tatuiruote, meistras tikina, jog taip nutinka retai.

„Kiekvienas piešinys yra iš anksto suderinamas su klientu. Prieš darant tatuiruotę yra užklijuojamas trafaretas, todėl klaidų ar neatitikimų pasitaiko retai. Žinoma, jeigu klientas pamato kažkokią klaidą, jis gali reikšti pretenzijas. Tuomet meistras bando pataisyti nekokybiškai atliktą darbą", – pasakojo Vainius.

Pasak jo, kur kas dažniau pasitaiko nepatenkintų jau turimu kūno piešiniu klientų.

"Beveik kiekvieną dieną pas mus užsuka žmonės, kurie būna pasidarę tatuiruotes kituose salonuose ir nėra jomis patenkinti. Klientai pasidaro net savadarbes tatuiruotes namuose. Dažniausiai taip atsitinka vaikystėje, paauglystėje. Tada ateina ir prašo pagalbos“, – pasakojo tatuiruočių meistras.
Pašnekovas teigė, kad perdaryti kitų tatuiruotes yra nelengvas darbas. „Tatuiruotė būna seniai padaryta, nekokybiška. Tenka atitaikyti dydį, piešinį ar konkrečias formas. Pavyzdžiui, jeigu tatuiruotė padaryta visiškai juodais dažais ir giliai įspausta, nieko nebepadarysi.“

Populiarumas didės

Kokia tatuiruočių ateitis? Pasak pašnekovo, susidomėjimas jomis ateityje išaugs, nes tatuiruotės tampa labiau prieinamos, gerėja jų kokybė, keičiasi žmonių nuomonė.

„Manau, kad ateis laikas, kai pasidaryti tatuiruotę bus taip pat natūralu, kaip įsiverti auskarą. Štai Vokietijoje šiuo metu kiekvienoje šeimoje yra bent po vieną žmogų, kuris turi tatuiruotę. Lietuvoje, matyt, kiekviena šeima turi bent po vieną emigrantą“, – juokavo Vainius.

Intymioje vietoje – kačių pėdutės

Uostamiesčio gatvėse, ypač vasarą, neįmanoma nepastebėti kūną išsimarginusių žmonių. Nors Lietuvoje dar vyrauja stereotipas, kad tatuiruotes darosi blogos reputacijos žmonės, jaunimui – tai nė motais.

„Aplinkinių požiūris įvairus: yra pašiepiančių, yra neutralių, tačiau labai besižavinčių mažai“, – neslėpė klaipėdietė Rasa, ant savo kūno turinti dvi tatuiruotes.

Senamiestyje sutikta Irina pasakoja, jog tatuiruotė jai turi dvigubą reikšmę. „Visų pirma, tai prisiminimai apie mano mylimą šalį. Tatuiruotės reikšmė, manau, gana tradicinė, reiškia laisvę: mintims, gyvenimo pasirinkimams“, – pasakojo mergina, kurios nugarą puošia balandis su šakele.

„Man asmeniškai tatuiruotė yra savo vidinio pasaulio atskleidimas išorėje“, – sakė katės pėdutes intymioje vietoje išsitatuiravusi kita mergina.

„Tatuiruotės, kiekviena jų detalė turi turėti reikšmę. Dariausi jas, kad laikyčiausi savo gyvenimo principų“, – sakė Lina. Paklausta, kokius principus simbolizuoja piešiniai, mergina teigė, jog tai moteriškumas, seksualumas, teisingumas, paslaptingumas, intelektualumas, laisvė pasirinkti sprendimus.

Darbdaviai vertina skirtingai

Ne kiekvienas darbdavys yra pasiruošęs toleruoti tatuiruotus darbuotojus. „Suprantu, kad tai gražu, galbūt madinga, bet aš pats esu prieš tatuiruotes, todėl nenorėčiau, kad mano darbuotojai būtų jomis pasidabinę“, – teigė vienos įmonės direktorius Algirdas.

„Juk prieš kelis dešimtmečius tatuiruotes turėdavo visokie nusikaltėliai. Todėl esu senamadiška ir niekada nepriimsiu į darbą žmogaus su tatuiruote. Net ir maža. Manau, kad tokie žmonės gali būti nepatikimi“, – kalbėjo Virginija, drabužių parduotuvės savininkė.

Tačiau ne visi darbdaviai yra nusiteikę prieš tatuiruotuosius. Lietuvoje daugėja tokių, kurie į tatuiruotus žiūri palankiai.

„Žinoma, pasitaiko tatuiruotų žmonių, kurie ateina į darbo pokalbius. Mūsų įmonė toleruoja tokius darbuotojus. Jeigu žmogus sugeba paslėpti tatuiruotę darbo metu bei atitinka mūsų keliamus reikalavimus, kodėl nevertėtų jo priimti į darbą“, – mintimis dalijosi vieno kavinių tinklo atstovė.

„Manau, kad kokia esi asmenybė, taip aplinkiniai ir reaguos į tatuiruotę. Kiekvienas subrendęs žmogus renkasi, ką nori veikti gyvenime, kur dirbti. Netgi norint užimti aukštas pareigas, ne tatuiruotė gali būti kliūtis, o žmogaus kvailumas. Nesakau, jog būtina veidą ir pirštus išsitatuiruoti. Tačiau žinau daug žmonių, kurie gyvena nerealiai kokybišką ir smagų gyvenimą turėdami tatuiruotes. Nes tokie žmonės gali būti įdomūs, žavingi ir kūrybingi“, – sakė paslaugų sektoriuje dirbanti moteris, pati ant kūno turinti kelis piešinius.


Šiame straipsnyje: tatuiruotėKūno menas

NAUJAUSI KOMENTARAI

AlbertasSS

AlbertasSS portretas
Ce tikriausiai komentuoja seni pirdziai, kurie neturi gyvenime ko iamzint, nes per ji visiskai nieko nepasieket ir nepatyret.

eeeeec

eeeeec portretas
gaila žmonių, tatuiruotos rodo tik žmogaus neišprusimą ir socialinį statusą

tynta

tynta portretas
lietuva -vergu krastas, todel tatuiruotes butinos!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių