Tarptautinis Kauno kino festivalis kviečia į atsinaujinusią salę

  • Teksto dydis:

Po trumpos pertraukos į Kauną sugrįžęs Tarptautinio Kauno kino festivalio kino klubas kviečia į atsinaujinusią Kauno kultūros centro "Tautos namai" salę.

Labiausiai suklusti turėtų švedų režisieriaus Ingmaro Bergmano gerbėjai: minint žymaus kino kūrėjo 100-metį, pirmasis kino entuziastų susitikimas prasidės dokumentinio filmo "Įsibrovus pas Bergmaną" (rež. Hynekas Pallasas, Jane Magnusson, 2013) peržiūra.

I.Bergmanas labiausiai žinomas dėl savo indėlio į kino industriją, tačiau taip pat jis buvo aktyvus teatro, operos režisierius ir televizijos prodiuseris. Filmas "Įsibrovus pas Bergmaną" išsamiai ir nuotaikingai, pasitelkiant žymiausius pasaulio kino režisierius, tyrinėja I.Bergmano gyvenimą ir kūrybinį palikimą.

Garsūs kino kūrėjai: Woody Allenas, Francis Fordas Coppola, Michaelis Heneke, Wesas Andersonas, Martinas Scorsese, Larsas von Trieras ir kiti nuoširdžiai aptaria švedų menininko kūrybos įtaką jų gyvenimams ir karjeroms. "Įsibrovus pas Bergmaną" įtrauks kiekvieną siekiantį geriau suprasti režisieriaus kūrybos svarbą kino istorijai ir leis atpažinti bergmaniškumą filmuose, kuriuos žiūrime didžiuosiuose ekranuose.

Filmą kino klubo lankytojams pristatys aktorius, kino prodiuseris, kompanijos "Film Jam" įkūrėjas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentas Stasys Baltakis. Aktorius pripažįsta – būtent I.Bergmanas studijų metais padarė didžiulę įtaką jo asmenybės formavimuisi. Nors kino avangardisto kūrybos pradžioje jo filmai Sovietų Sąjungoje buvo uždrausti, profesorių dėka S.Baltakiui pavyko susipažinti su I.Bergmano kūryba, o šiek tiek atšilus politinei santvarkai, vėlesnius filmus peržiūrėti ir kino teatre.

"Pirmasis mano matytas I.Bergmano filmas buvo "Žemuogių pievelė" (1957 m.). Mums, studentams, mistinis režisieriaus pasaulis anuomet paliko didžiulį įspūdį. Vis dėlto labiausiai patinkantis kūrinys – daug vėliau dienos šviesą išvydęs "Fanė ir Aleksandras" (1982 m.)", – pasakojo jis.

S.Baltakis sveikino TKKF iniciatyvą dokumentinio filmo peržiūra ir diskusija paminėti režisieriaus šimtmetį. "I.Bergmanas kino industrijoje yra ypač iškili asmenybė. Gera prisiminti jį ir jo palikimą. Šio režisieriaus filmai daugelio kino ir teatro srityje dirbančių žmonių gyvenimuose užima itin svarbią vietą", – pastebėjo pašnekovas.

TKKF kino klubas – rudenį jau 11-ąjį kartą vyksiančio Tarptautinio Kauno kino festivalio dalis ir būdas visomis juslėmis patirti ir analizuoti kiną, kelti klausimus ir atrasti atsakymus. Pirmą kartą festivalio kvietimas burtis kino bendruomenei nuskambėjo dar 2006 m. – kokybiško kino tradicijas puoselėjantis "Senamiesčio kino klubas" populiarumu pranoko visus lūkesčius. Festivalio direktorė Eglė Marčiulaitytė pastebi, kad, praėjus dvylikai metų, toliau stebimas išaugęs nekomercinio kino rodymo poreikis, edukacijos plėtros ir lojalios kino auditorijos auginimo svarba.

Po duoklės kino klasikui I.Bergmanui 2018-ųjų TKKF kino klubo programoje planuojamos dar šešios septynios įvairaus žanro filmų peržiūros ir diskusijos, kuriose dėmesys bus skiriamas kiną kuriančioms režisierėms moterims.

Žiūrovams žadami išskirtiniai kino seansai: prestižiniais kino prizais apdovanotas rež. Annos Odell filmas "Susitikimas" (2013), praversiantis dalyvavusiems ar planuojantiems apsilankyti susitikime su buvusiais klasės draugais, taip pat egzistencines moteriškumo temas nagrinėjantis Amerikos nepriklausomo kino filmas "Wanda" (rež. Barbara Loden, 1970), jaudinanti šeimos drama "Pareiga" (rež. Annemarie Jacir, 2017) ir kiti.


Kas? Tarptautinio Kauno kino festivalio kino klubas. "Įsibrovus pas Bergmaną".

Kada? Birželio 29 d. 18 val.

Kur? Kauno kultūros centre "Tautos namai" (Kęstučio g. 1).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Orka

Orka  portretas
Taip ir neiššifravau antraštės...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių