Švenčių belaukiant: mažos gruodžio tradicijos

  • Teksto dydis:

Kiekvienas gruodis Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Kameriniam orkestrui tampa iššūkiu – šventinio laikotarpio šurmulyje išlaikyti kokybei ir išskirtinumui reikalingą susikaupimą ir kartu triukšmingai paminėti ne tik Naujuosius metus, bet ir gimtadienį.

Šįmet nuolatinės naujovių paieškos jungiasi su patikrintomis ir publikos pamėgtomis tradicijomis, tad Kauno žiūrovų ir klausytojų laukia du neeiliniai renginiai.

Gruodžio 14-ąją VDU Didžiojoje salėje orkestro 6-ojo gimtadienio koncertas "Aistra muzikai". Vienas temperamentingiausių Lietuvos akordeonininkų Nerijus Bakula ir solistė Evelina Sašenko, kartu su VDU kameriniu orkestru, vadovaujamu maestro Ričardo Šumilos, pirmą kartą Kaune pristatys bendrą aistringą tango programą.

Gruodžio 31-ąją prie VDU Kamerinio orkestro prisijungs du puikiai žinomi solistai Egidijus Bavikinas ir Girmantė Vaitkutė, kurie kvies senus metus palydėti su neįtikėtinu deriniu – prancūziškomis Edith Piaf dainomis bei tarpukario Lietuvos maestro Danieliaus Dolskio šlageriais. Pernai didžiulės sėkmės sulaukusi orkestro programa šįmet grįžta su naujomis solistų pajėgomis ir staigmenomis.

Artėjančių šventinių koncertų proga su solistėmis E.Sašenko (E.S.) ir G.Vaitkute (G.V.) kalbame apie darbingiausią menininkų mėnesį, švenčių tradicijas ir solisto darbą kolektyve.

– Kuo jums ypatingas kalėdinis laikotarpis? Ar turite šventinių tradicijų?

E.S.: Kalėdos – tai metas, kai viskas atrodo stebuklinga. Man tai šventė, kai susirenka visa šeima, sėdame į vieną automobilį ir lekiame pas tuos, kurie mums brangiausi. Svarbiausia Kalėdų tradicija man yra ta, kad švenčių dienomis visa šeima nedirbame, galime leisti laiką drauge. Kūčių dieną gaminame dvylikos patiekalų vakarienę, prie stalo giedame "kolędy", o po vakarienės keliaujame į bažnyčią.

G.V.: Kalėdos man yra skirtingus jausmus sukeliantis metas – viena vertus, tai laukimo, ramybės, šeimos ir šviesos metas. Kita šio laikotarpio pusė – nors darbų paprastai imuosi su džiaugsmu, bet gruodžio lėkime ir darbų gausoje kartais ta šventinė romantika ir išgaruoja. Tradicijų laikomės su šeima ruošdami šventinį stalą. Visada smagu padėti mamai ir kitoms šeimos moterims šeimininkauti, gaminti maistą. Gaminame bent dvylika patiekalų. Ne kasmet, tačiau būna, kad po staltiese dedame šieno, Kūčių dieną jokios mėsos ar gausaus valgymo – mėgstu tokias tradicijas, tada kaip niekada jaučiu namų jaukumą ir šeimos artumą.

– Adventas skirtas susikaupti, tačiau meno atstovai šiuo laikotarpiu užsiėmę bene daugiausia. Koks jūsų gruodis ir kaip sekasi išgyventi Kalėdų karštinę?

E.S.: Taip, man gruodžio mėnuo tikrai sunkus ir darbingas. Tačiau dainuodama matau, kaip žmonės džiaugiasi ir gyvena Kalėdų stebuklo laukimu, tad mano darbas taip pat įgauna kitokią prasmę, leidžia žmonėms susikaupti ir švęsti. O kaip sekasi išgyventi karštinę? Na, sekasi.

Dainuodama matau, kaip žmonės džiaugiasi ir gyvena Kalėdų stebuklo laukimu, tad mano darbas taip pat įgauna kitokią prasmę, leidžia žmonėms susikaupti ir švęsti.

G.V.: Nors ruduo prabėgo žaibiškai, šis gruodis eina nelabai greitai. Džiaugiuosi, nes turiu galimybę susikaupti ir pailsėti tarp darbų ir koncertų. Norėdama nusiraminti ir atsikvėpti, imuosi tradicinių mėgstamų ritualų – kavos ir knygos, planuoju Kalėdų dovanas ir staigmenas artimiausiems draugams. Taip pat sportuoju, vedu pamokas. Gal jau šiokia tokia patirtis padeda kovoti su gruodžiu. Nors ne, ne kovoti – padeda gruodį prisijaukinti.

– Kas jus skatina dirbti su VDU kameriniu orkestru? Kuo ypatingi koncertai, kuriuose akompanuoja orkestras, o ne vienas instrumentas ar nedidelis ansamblis?

E.S.: Dirbti su orkestru visuomet labai smagu – tai mums, solistams, didelė šventė. Nuostabus jausmas, kai už nugaros orą virpina įvairiausių instrumentų garsai. O VDU kamerinis orkestras labiausiai žavi nuostabių jaunų žmonių grupe, kuri visada noriai įsitraukia į įvairius įdomius projektus. Tai sveikintina ir aš labai džiaugiuosi, kad man tenka garbė su jais dirbti.

G.V.: Orkestrui, kaip kolektyvo formai, jaučiu didelius sentimentus. Iki šiolei su šilčiausiomis emocijomis prisimenu tuos metus, kai grojau Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos simfoniniame orkestre. Drąsiai visiems sakau, kad orkestro kompanija, draugai ir muzika buvo vienas ryškiausių mane paauglystėje formavusių veiksnių. Todėl dabar ypač vertinu galimybes dainuoti pritariant orkestrui, man tai visad nepaprastai didelis malonumas. Su VDU kameriniu orkestru iki šiol bendri darbai nebuvo suvedę, tad labai noriu susipažinti, susidraugauti ir paruošti klausytojams nuostabų koncertą. Kas žino, gal ateityje bus dar ne vienas bendras projektas?

Kas: VDU orkestro gimtadienio koncertas "Aistra muzikai".

Kur: VDU Didžioji salė.

Kada: Gruodžio 14 d. 19 val.

Kas: Naujametis koncertas "Tarpukario šlageriai". Dalyvauja G.VAITKUTĖ, E.BAVIKINAS, VDU Kamerinis orkestras, Laimonas Salijus (akordeonas), Benas Muntrimas (būgnai). Dirigentas maestro Egidijus Miknius.

Kur: VDU Didžiojoje salėje.

Kada: Gruodžio 31 d. 19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių