Svečiuose – Armėnijos muzikų ambasadorius

Kauno valstybinėje filharmonijoje rengiamas muzikinis turas į Armėniją. Kelionės vadovai – pasaulinio garso Armėnijos atlikėjai.

Tradicijos ir nūdiena

Armėnija – šalis, kurios kultūra glaudžiai susijusi su senovės Graikija. Šia kalba armėnai kalbėjo ne vieną amžių. Šalies muzikos istorija neatsiejama nuo tautos, kilusios iš tūkstantmečių gelmės, išgyvenimų. Muzikos menas armėnų tautai buvo ir tebėra jautriausias bei tiksliausias kiekvienos dienos indikatorius, jai būdingas jautrumas bei intuityvumas suteikia galią tapti būsimų įvykių šaukliu bei senųjų tradicijų sergėtoju.

Taip susiklostė, kad paskutinis armėniškojo meno istorijos skyrius, prasidėjęs XIX a. pabaigoje ir tebesitęsiantis iki šiol, surenka nacionalinių tradicijų išteklius į vieną plačią vagą, maitinančią šiuolaikinės Armėnijos kultūrą.

Tiesa, nepaisant išskirtinių kūrybinių laimėjimų, muzikinė šalies kultūra šiuo metu išgyvena sunkius laikus. Šiandien čia menininkas kovoja už išlikimą, o tai menkai padeda kūrybos progresui. Tačiau tuo pat metu čia vyksta ypatingas procesas – muzika evoliucionuoja, siekdama sudominti atlikėją, o šis, atsirinkdamas kūrinius, formuoja kūrybinę perspektyvą.

Išskirtinių Armėnijos atlikėjų – Aramo Khachaturiano  fortepijoninio trio, pianisto Hayko Melikyano, violončelininko Aramo Tataliano ir kitų menininkų dėka gimsta iniciatyvos, teikiančios kūrybinės energijos muzikiniam šalies gyvenimui, o Armėnija, kaip ir visais laikais, gina savo kultūrą, rūpinasi jos ribų plėtimu ir menu, pagrįstu tarptautiniu bendradarbiavimu.

Vidinės energijos pliūpsnis

Gražus tokios iniciatyvos pavyzdys, suteiksiantis Kauno valstybinės filharmonijos publikai išskirtinę progą giliau pažinti profesionalaus Armėnijos muzikavimo tradicijas, – spalio 13 d. vyksiantis pianisto H.Melikyano rečitalis. Jis organizuojamas bendradarbiaujant su Armėnijos ambasada Lietuvoje ir Lietuvos armėnų sąjunga.

Armėnijos kultūros ambasadoriumi tituluojamas jaunosios kartos fortepijono virtuozas H.Melikyanas už gebėjimą lengvai, kūrybiškai ir itin meistriškai pasitelkiant improvizacijos raišką interpretuoti kūrinius, taip suteikiant jiems išskirtinę vertę, pasaulyje pripažįstamas kaip vienas universaliausių pianistų. Jis koncertuoja žinomiausiose Europos, Azijos bei Amerikos koncertų salėse, o atlikėjo repertuarą sudaro šiuolaikinės bei klasikinės muzikos kompozitorių kūriniai.

Ypatingu talentu apdovanotas muzikas nuolatos sulaukia ne tik klausytojų, bet ir visų žemynų kritikų dėmesio. Amerikiečių žurnalas "Fanfare magazine" apie jį rašė: "H.Melikyanas turi sukaupęs gausybę galios ir energijos, bet tuo pat metu atidžiai klausosi vidinio balso. Jis niekada nestokoja suvokimo apie vieną ar kitą muzikos stilių, o tai išties įspūdinga."

Tarptautinis pripažinimas

H.Melikyanas tarptautinėje arenoje debiutavo XX ir XXI amžių sandūroje. Tuomet jam gausiai plojo publika, susirinkusi į Romoje vykusį tarptautinį XX a. muzikos festivalį "Concerto di Concerti". Tais pačiais metais jis iškovojo antrąją vietą tarptautiniame XX a. ir šiuolaikinės muzikos festivalyje-konkurse "Premio Valentino Bucchi".

Aukščiausius apdovanojimus jis pelnė tarptautiniame pianistų konkurse Prancūzijoje, Lazaro Saryano kompozitorių konkurse Armėnijoje, pianistų varžytuvėse Italijoje ir daugelyje kitų muzikos pasaulyje žinomų bei pripažintų tarptautinių konkursų. Maskvos kompozitorių sąjunga prieš penkerius metus H.Melikyanui įteikė aukso medalį už indėlį į šiuolaikinės muzikos populiarinimą bei sklaidą, vėliau jis buvo apdovanotas Armėnijos garbės muziko ženklu.

Iniciatyvus pianistas tapo pirmuoju daugelio nūdienos Armėnijos kompozitorių kūrinių atlikėju, o jų įkvėptas inicijavo koncertų bei įrašų ciklą "1900+", kurio programą sudaro viso pasaulio XX ir XXI a. kompozitorių fortepijonui skirti kūriniai. Šio projekto idėja – skirtingų kultūrų ir tautų kūrybinio palikimo pristatymas, o kaip atskira programos dalis – specialūs kompozitorių meistriškumo kursai, naujų kūrinių premjerų pristatymas. Šio projekto pradžia – prieš septynerius metus pianisto organizuotas šiuolaikinių po visą pasaulį išsibarsčiusių Armėnijos kompozitorių konkursas, kurio metu iš trisdešimties pateiktų kūrinių keturi buvo atrinkti, publikuoti, atlikti koncertuose ir įrašyti į pirmąją ciklo "1900+" kompaktinę plokštelę.

Šiuo metu jau išleistas antrasis projekto diskas, o koncertų, pristatančių įvairių šalių fortepijoninės muzikos kultūrą, serija išsiplėtė iki trylikos.

Prestižinė įrašų kompanija "Naxos" prieš trejus metus išleido solinę pianisto kompaktinę plokštelę, Italijos, Prancūzijos, Vokietijos, Portugalijos, Švedijos ir Šveicarijos radijo stotys reguliariai transliuoja jo atliekamus kūrinius. Pianistas veda įvairius meistriškumo kursus, dalyvauja Italijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje, Ukrainoje, Lenkijoje, Kipre rengiamuose prestižiniuose šiuolaikinės muzikos bei pianistų festivaliuose. Dar viena kūrybinio potencialo dalis, liudijanti apie išskirtinį H. Melikyano talentą – jo kompozicijos. Pianistas yra parašęs solinių, kamerinių, instrumentinių, vokalinių ir simfoninių kūrinių fortepijonui, o jo transkripcijos ypač mėgstamos daugelio atlikėjų.

Nacionalinis repertuaras

"Gyvenimo kaip šventės jausmas ar begalinis gyvenimo džiaugsmas... manau, kad šios emocijos visiškai užvaldo Hayką Melikyaną, kai jis sėda prie fortepijono..." – taip kritikai apibūdina atlikėją, kurio su pasimėgavimu galės klausytis Kauno valstybinės filharmonijos publika.

Koncertą pianistas pradės kone žinomiausio Armėnijos kompozitoriaus, šalyje tikra nacionaline vertybe laikomo A. Khachaturiano kūriniu, taip pat girdėsime keturis legendinio Komitaso Vardapeto, vienuolio ir muzikanto, kurio dainose armėnų tauta atrado ir pažino savo sielą, šokius.

H.Melikyano, kaip išraiškingų aranžuočių autoriaus, talentas atsiskleis atliekant žinomos Georgo Friedricho Händelio arijos transkripciją, o pažintį su armėnų kompozitorių muzika pratęs mistiko, okultisto, rašytojo ir kompozitoriaus George'o Gurdjieffo bei visame pasaulyje, o ypač – JAV pripažinto XX a. kūrėjo Harutiuno Dellaliano opusai.

Ypatingą dovaną atlikėjas rengia Lietuvos publikai – galėsime klausytis jo interpretuojamų Mikalojaus Konstantino Čiurlionio bei Balio Dvariono miniatiūrų, o rečitalį užbaigs siautulingos ir virtuoziškos ištraukos iš atlikimui fortepijonu pritaikyto Igorio Stravinskio baleto "Petruška".


Kas? Armėnijos kultūros dienos Lietuvoje. Fortepijono virtuozo H. Melikyano rečitalis.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Spalio 13 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių