Susitikimas su rašytoja, kuri mokėsi toje pačioje mokykloje

  • Teksto dydis:

Pravėrę mokyklos duris, išgirstame ne vieną mokytojo atodūsį: šiuolaikinis jaunimas nemėgsta skaityti, paaugliui skaitymas yra tikra kančia. Ką daryti mokytojams, kad mokiniai skaitytų knygas? Kaip sudominti gimnazistą į rankas paimti ne kompiuterį, o knygą? Kauno Jono Jablonskio gimnazija nusprendė skaitymo galimybes praplėsti ir pasiūlė savo mokiniams į knygą pažvelgti moderniau, atrasti inovatyvių skaitymo būdų.

Pirmadienį gimnazijoje įvyko konferencija „Svaiginanti skaitymo galia“, skirta 2016-iesiems – Bibliotekų metams – pažymėti. Renginyje dalyvavo Rebeka Una (tikrasis vardas Jurga Šalaševičiūtė), buvusi gimnazijos auklėtinė, Metų knygos paaugliams ir jaunimui „Atjunk“ autorė, Prano Mašioto premijos laureatė. 

Susitikime su gimnazistais autorė papasakojo apie savo knygą, atsakė į jų klausimus. Rašytoja, matydama, kaip vis tobulėjančios technologijos keičia šiuolaikinių paauglių gyvenimą, jų tarpusavio ryšius bei mąstymą, pasirinkusi distopijos žanrą, dabar vieną populiariausių tarp jaunimo, sukūrė, jos žodžiais, „siaubo knygą be siaubo elementų“ apie gyvenimą gal ir nelabai tolimoje ateityje. Gimnazistai susidomėję klausėsi R. Unos – juk ne kasdien pasitaiko galimybė susitikti su rašytoja, kuri mokėsi toje pačioje mokykloje.

„Didžiąją dalį mokyklinės literatūros skaičiau su meile. Galbūt ne visada pastebiu detales, bet stengiuosi įsigilinti ir suvokti, atrasti tai, ką autorius norėjo perduoti skaitytojui. Užsikrėtusi skaitymu, negaliu sustoti. Ir šiandien turiu sąrašą knygų, kurias noriu perskaityti. Būtinai perskaitysiu, nes kitaip jausiuosi nepatenkinta savimi“, – sako 11 E klasės mokinė Gerda Šimukauskaitė.

„Vieną kartą gali keliauti su Odisėjumi ir apsigyventi Kirkės saloje, kitą – nusikeli į karaliaus Lyro rūmus ir pažvelgi nedėkingoms dukterims į akis, o šiuo metu man smagiausia su Gryta, keturiolikmete R. Unos knygos „Atjunk“ pagrindine veikėja, keliauti į ateitį ir pasižiūrėti, kaip mes, žmonės, bendrausime dar neegzistuojančiame pasaulyje. Taigi skaitymas yra puikus atsipalaidavimo šaltinis bei vaizduotės lavinimo būdas“, – įsitikinusi Ugnė Masilionytė iš 9 B klasės.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių