„Sugrįžimų“ jubiliejus – su ryškiausiais išeivijos talentais

Tarptautinis muzikos festivalis "Sugrįžimai" šiemet švenčia 20 metų jubiliejų. Nemokamas išeivijoje gyvenančių lietuvių muzikų koncertas džiugino ir kauniečių širdis.

Prasmingas vakaras

Jau 20-ąjį kartą į Lietuvą sugrįžti emigravusius muzikus pakvietė tarptautinis festivalis "Sugrįžimai". Šį kartą visoje Lietuvoje surengta daugiau kaip 20 koncertų, kuriuose muzikos skambesiais virpino kitose šalyse gyvenantys lietuviai muzikantai ir atlikėjai.

"Jubiliejinis festivalis per 20 metų tikrai išaugo. Pradžioje grįždavo pavieniai muzikai, o dabar atsiveža ir savo grupes, kitus atlikėjus, su kuriais groja orkestruose. Dabar yra galimybė išgirsti ne tik lietuvius, bet ir jų kolegas", – kalbėjo festivalio "Sugrįžimai" globėjas Seimo narys Kazys Starkevičius.

Į Kauno valstybinę filharmoniją sugužėję kauniečiai pritarė, kad tokie renginiai suartina žmones, ypač tuos, kurių artimieji šiuo metu gyvena užsienyje.

"Ne pirmą kartą lankausi šio festivalio koncerte. Malonu išgirsti šviesių Lietuvos balsų. Jei jie nesugrįžtų nors vienam koncertui, mes nematytume jų sėkmės. Ateiti į "Sugrįžimus" prieš kelerius metus paragino draugė, nes koncertavo jos anūkė, tačiau dabar ir pati su malonumu ateinu pasiklausyti", – tikino prieš koncertą pakalbinta kaunietė Ilona.

Tikslas – nepamiršti

Renginį organizuojančio Lietuvos muzikų rėmimo fondo atstovai tikino, kad pagrindinis festivalio tikslas ir yra pamatyti tuos, kurie išvyko, ir priminti, kad talentai kilę iš Lietuvos.

"Sugrįžimai" skirti kartu paminėti ir Lietuvos stojimo į ES metines. Tikiuosi, simboliškas pavadinimas įkvėps mus susitelkti ir padaryti tokią Lietuvą, į kurią visi norės sugrįžti, čia kurti ir nenorės išvažiuoti. Kultūros renginys yra vertybė, o kai jis dar stiprina mūsų bendrystę, tuomet siunčiama žinia pasaulio lietuviams, kad mes jų laukiame. Mums svarbu, kad išeivijos žmonės išgirstų šią žinią, ir nebūtų klijuojamos etiketės, kad jie kažkokie parsidavėliai. Gyvename atvirame pasaulyje, laisvoje Lietuvoje, todėl turime su savo žmonėmis išlaikyti sąsajas", – sakė Kauno technologijos universiteto (KTU) Europos instituto vadovas, buvęs užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.

"Mūsų tikslas nėra sugrąžinti muzikus į Lietuvą, nes dažniausiai jiems čia per ankšta. Mes siekiame, kad apie juos žinotų ir jų nepamirštų. Dauguma festivalyje dalyvaujančių muzikų yra jauni žmonės, tad jei čia jie nepasirodys, juos lietuviai pamirš. Mes sudarome galimybę talentams pasirodyti Lietuvoje, surengti koncertus ir taip nebūti pamirštiems", – kalbėjo Lietuvos muzikų rėmimo fondo direktoriaus pavaduotoja Eglė Ugianskienė.

Ji pridūrė, kad tikrai yra atvejų, kai muzikos subtilybių pasimokę užsienyje lietuviai grįžo į Tėvynę. Tokiais pavyzdžiais tapo smuiko ir pianino meistrai Dainius ir Aidas Puodžiukai, kurie dabar sėkmingai dėsto Muzikos akademijoje.

Tiltas tarp emigracijos

Tarptautinio festivalio "Sugrįžimai" geografija – itin plati. Į Lietuvą šiemet trumpam sugrįžo lietuviai, kurie muzikos talentą tobulina ne tik įvairiose Europos šalyse, bet ir Čilėje, Izraelyje, Naujojoje Zelandijoje, Kanadoje, Rusijoje ar Brazilijoje.

"Per visą festivalio gyvavimo laikotarpį "Sugrįžimuose" koncertavo lietuviai iš maždaug 40-ies pasaulio šalių. Emigravusių mūsų talentų geografija išties plati", – tikino E.Ugianskienė.

Anot K.Starkevičiaus, kviečiant šiuo metu įvairiuose pasaulio kampeliuose gyvenančius lietuvius koncertuoti Lietuvoje, kuriami bendradarbiavimo ryšiai. Tai galimybė ir jų užsieniečiams draugams ar šeimos nariams parodyti mūsų šalį.

"Nemažai lietuvių muzikų emigracijoje jau yra sukūrę šeimas, dainuoja ar groja teatruose, orkestruose, tad mes kiekvienais metais juos surenkame ir pakviečiame į Lietuvą, kad jie prisistatytų ir padovanotų po koncertą. Taip savotiškai duodamas ženklas, kad jie nėra pamiršti ir mums reikalingi. Tai patvirtina ir pilnos salės klausytojų, kurie tarsi sako, kad mes jų laukiame ir norime, jog jie sugrįžtų. Kartu galime ir pasidžiaugti, ką jie yra pasiekę užsienio scenose. Manau, kad kiekvienas sugrįžimas į tėvynę, susitikimas su savo srities atstovais, pasidalijimas patirtimi skatina ir norą sugrįžti čia gyventi", – kalbėjo festivalio globėjas K.Starkevičius.

Jis tikino, kad svarbu suburti į kitas šalis išvykusius lietuvius, nes kol vyksta tokie renginiai, tol nenutrūksta sąsajos su Lietuva.

"Dabar nereikia Maskvos klausti, kaip ir kur mums gyventi, todėl lietuviai gali laisvai keliauti ir ieškoti savęs kitose šalyse. Tačiau labai gerai, kad Lietuvos muzikų rėmimo fondas turi visą registrą, kuriame yra išvykusių ir koncertuojančių menininkų kontaktai. Tad galime į vieną vietą sukviesti muzikus, kurie dabar išsibarstę po visą pasaulį. "Sugrįžimai" tampa proga priminti, kad nesvarbu, kur jie gyvena, tačiau yra laukiami Lietuvoje. Juk svarbu juos matyti ir prisiminti, nes jie yra mūsų piliečiai. Per šį festivalį užsimezga tiltai tarp Lietuvos ir emigracijoje gyvenančių žmonių, festivalio metu pasimato ir giminaičiai, ir draugai", – džiaugėsi K.Starkevičius.

Ryškūs talentai

Šiemet "Sugrįžimų" koncerte kauniečius džiugino mecosopranas Milda Tubelytė, kuri šiuo metu gyvena Vokietijoje ir dainuoja operoje. Vieną kartą ši atlikėja jau lipo ant lietuviškos scenos. Tada buvo didelis susidomėjimas, todėl šį kartą ji atvyko ne viena ir mūsų šaliai pristatė savo kolegas.

"Vienas iš "Sugrįžimų" šūkių – grįžti ne tik patiems, bet ir atsivežti draugų ir kolegų. Mes prašome, kad festivalio dalyviai grotų ir lietuvišką muziką, tad būna, kad vėliau lietuviška muzika suskamba ir užsienyje. Tai yra dviguba nauda", – neabejoja Lietuvos muzikų rėmimo fondo atstovė.

Kauno valstybinėje filharmonijoje balso galimybes pademonstravo švedė Anna Traub-Gulbrandsoy ir jos vyras tenoras Thorbjornas Gulbrandsoy. Edgaras Dovydovičius atliko "Sugrįžimų" festivalio himnu tapusią dainą "Grįžki, grįžki Lietuvėlėn". Atlikėjams akompanavo fortepijono meistrė Giedrė Muralytė-Eriksonė.

"Tai yra tradicinis renginys, ir į Kauną kasmet atvežame vieną koncertą. Tiek metų, kiek yra "Sugrįžimams", tiek kartų mes jau lankėmės Kaune. Kadangi Vilniuje vyksta uždarymo koncertas, toks pat vyko ir Kaune. Kauno filharmonijoje labai gera aura, tad čia parenkame stipriausius balsus", – sakė E.Ugianskienė.

"Lietuva yra talentų kraštas. Mes džiaugiamės krepšininkų, kurie pasklidę po visą pasaulį, pasiekimais, bet turime ir kitų talentų. Menų ir muzikos talentai taip pat reprezentuoja mūsų šalį svetur, nes vis dėlto pradinė mokykla buvo Lietuvoje. Į festivalį susirenka plataus spektro muzikai, atliekantys įvairių stilių muziką. Paprastai Kaune koncertuoja tie, kurie išvyko iš šio regiono ar čia baigė muzikos mokyklas, o vėliau studijavo užsienyje", – apie lietuvių atlikėjus festivalyje "Sugrįžimai" kalbėjo jo globėjas K.Starkevičius.

Lietuvos muzikų rėmimo fondo atstovė tikino, kad festivalyje dalyvauja ne vien į profesines aukštumas pakilę lietuviai muzikai. Čia atvyksta ir solisto karjerą tik pradedantys atlikėjai, tačiau "Sugrįžimai" suteikia galimybę tobulėti ir kitais metais sugrįžti kartu su kitais muzikos virtuozais. Taip kuriamas bendradarbiavimas tarp Lietuvos muzikų ir kitų šalių profesionalų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algirdas

Algirdas  portretas
Ar gali būti, kad šis straipsnis - profesionalios žurnalistės? Ačiū dievui, kad jo neperskaitys svečiai iš Šveicarijos - Olandijos ir Norvegijos. Nors ką gali žinot. ... Koncerte buvau, žavėjausi, repertuaras puikus, aktoriai sukūrė jautriai nuotaikingą šventinę nuotaiką. Lietuvaitė Milda Tubelytė ne tik dainomis, bet ir asmeniniu bendravimo su publika žavesiu suteikė vakarui ypatingo nuoširdumo ir nostalgijos - tiek mūsų gabaus jaunimo pasaulio scenose. Mylimi, gerbiami, vertinami.

Milda Tubelytė

Milda Tubelytė portretas
Gaila, kad jus sudomino TIK politikų ir organizatorių kalbos. Akivaizdu, kad koncerto neklausėte ir net tingėjote užmesti akį į koncerto afišą. Nebuvo nei vieno atlikėjo iš Švedijos. Tai užrašyta plakate ir apie tai buvo kalbėta koncerto metu. Edgaras Davidavičius dainavo tik Vilniuje. Neužsiminėte nei vienu žodžiu apie atliktą muziką, programą, vakaro dramaturgiją. Festivalis yra muzikų, o ne politikų suvažiavimas. Mes ilgai ir intensyviai ruošėmės padovanoti ( taip, už koncertus negavome absoliučiai jokio honoraro) šventę miestiečiams. Įėjimas buvo taip pat buvo nemokamas gaila, kad praleidote progą.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių