Su „Respublika“ atsisveikino ekstremaliai

Ant paskutines dienas skaičiuojančio vaiduoklio „Respublika“ stogo ekstremalai surengė neeilinį pasirodymą. Beveik pusšimčio metrų aukštyje ant įtemptos juostos vaikščiojo ir įvairius triukus demonstravo Lietuvos ir Latvijos mėgėjai akrobatai.

Neeilinis atsisveikinimas

Ilgus metus stovėjęs apleistas „Respublikos“ viešbutis jau pradėtas griauti. Ant stogo užkelta sunkioji technika, kuri po truputį pradėjo ardyti betonines sienas. Dabar paskutinės dienos, kada į Kauną galima pažvelgti nuo šio vaiduoklio stogo. Dėl to vaikščiojimo juosta pradininkai Lietuvoje „SPACEliners“ sugalvojo nepaprastą atsisveikinimą su pastatu, kuris ilgą laiką buvo Kauno gėda.

„Planų pasivaikščioti tokioje vietoje ant lyno buvo seniai, bet vis atidėliojom. Kadangi pastatas griaunamas, dabar yra paskutinė galimybė tai padaryti, nes pastato daugiau nebebus“, - sakė pasivaikščiojimo tarp „Respublikos“ pastato kampų organizatorius Irmantas Saulius.

Dėl ekstremalaus pasirodymo, vaiduoklio griovimo darbai buvo pristabdyti. „Vičiūnų Group“ vadovas Šarūnas Matijošaitis pasakojo, kad labai daug buvo norinčių kaip nors atsisveikinti su pastatu. Kai kurie į griaunamą vaiduoklį norėjo prasmukti savavališkai, tad sutarus laiką, buvo nuspręsta leisti pailsėti tiek darbininkams, tiek pasimėgauti aukščio mėgėjams, kurie ne vienam užėmė kvapą.

Tokioje Kauno vietoje ant juostos panoro pavaikščioti apie šešiolika sportininkų. Komandą sudarė dalis lietuvių, dalis latvių. Iš pradžių sportininkai išbandė vietą ir beveik 50 metrų aukštyje kabančią juostą, o vėliau pademonstravo visus savo akrobatinius sugebėjimus. Dideliame aukštyje ir spaudžiant šaltukui netgi vyko kovos, kurių esmė paprasta. Ant vienos juostos du vaikščiotojai stengėsi vienas kitą numesti, bet taip pat ir patys išlaikyti lygsvarą.

Elijaus Kniežausko nuotr.

Sukaustė baimė

Juosta vaikščiojantys ekstremalai pasakojo, kad einant dideliame aukštyje visai kitaip suvokiama aplinka. Ši sporto šaka reikalauja labai daug pasiruošimo ir tikrai viršuje jauti baimę, tačiau kartu ir didelį adrenalino kiekį.

„Man yra tekę vaikščioti ir didesniame aukštyje, tad kai pripranti prie erdvės ir aukščio, ji pasidaro tokia pūkuota, nėra visiškai tikroviška. Ten jautiesi visiškai saugiai, neįsivaizduoji, kad esi aukštai, tad savotiškai tą aplinką gali paliesti. Bet iš tiesų labai baisu“, - sakė I.Saulius.

Jam pritarė ir ką tik nuo juostos nulipęs Dimitrijus. Vyras sakė, kad labai svarbu susikoncentruoti ir atrasti ramybę. Jam, būnant viršuje, padėjo įsivaizdavimas, jog aplinka neegzistuoja, tik jis pats ir juosta.

„Buvo labai baisu, nors ir žinai, kad baimė yra tik mano galvoje, nes tai visiškai saugu. Vis dėlto, baimė tikrai labai veikia ir kiekvieną sekundę reikia kovoti su savimi, kad nebijočiau. Tai vienas aukščiausių kada nors bandytų vaikščiojimų. Nepadeda oras, nes viskas labai šąla, bet emocijos puikios. Gaila, nepavyko praeiti į kitą pusę. Sudėtingiausia buvo nugalėti baimę, nes kai esi aukštai ji labai užvaldo ir sunku susikaupti“, - įspūdžiais dalijosi entuziastas.

Elijaus Kniežausko nuotr.

Vaikščiojimo juosta entuziastai pasakojo, kad trečiadienio oras buvo patenkinamas, nes labai gerai, kad nebuvo kritulių, tačiau ilgiau dideliame aukštyje pabūti neleido kaustantis šaltukas. Vienas iš sportininkų ant virvės sugebėjo triukus daryti basas, nes taip geriau jautė pačią juostą. Tokia kolegos drąsa stebėjosi ir patys sportininkai, mat jie tik nulipę nuo juostos puolė šildytis sustingusių rankų. Ant „Respublikos“ stogo jautėsi ir didesnis vėjas, todėl reikėjo įdėti daugiau pastangų, kad išsilaikytų ant siūbuojančios juostos, tačiau tokia patirtis jiems buvo labai smagi.

„Vėjas didžiausios įtakos turi daugiau ne pačiam vaikščiotojui, o juostos drebėjimui, nes sunku koją ant jos išlaikyti, bet mes tam turime vaistų. Ant juostos pakabiname dvi skiautes, vadinamuosius vėjo slopintuvus, ir tai stabilizuoja juostą“, - pasakojo vaikščiojimo juosta organizatorius I.Saulius.

Elijaus Kniežausko nuotr.

Saugumas garantuotas

Nors atrodo, kad ekstremalai labai rizikuoja savo sveikata, tačiau renginio organizatoriai tikino, kad vaikščioti juosta yra visiškai saugu, nes ji gerai pritvirtina. Nuo vieno „Respublikos“ kampo iki kito įtempta juosta, o kartu su ja ir virvė. Nutrūkus pagrindinei juostai, sportininkai kabintųsi už pagalbinės.

Tuomet alpinistinių diržų pagalba vaikščiotojas prisiriša prie juostos. Yra daug įvairių žiedų ir apsaugų, kurios užtikrina, kad žmogus nenukristų žemyn.

„Įsirengiant viską tvarkingai, tai tikrai yra saugu. Mes skaičiuojam saugumo koeficientus, matuojam kampus ir pan. Ši sistema gali atlaikyti maksimalias apkrovas, t. y. dešimt kartų daugiau nei mums čia reikėtų. Tikrai saugumo yra daug“, - tikino vaikščiojimo juosta specialistas I.Saulius.

Juostos buvo pritvirtintos tiek prie „Respublikos“ viešbučio stogo, tiek ant 20 tonų sveriančių ekskavatorių, tad vienu metu sportininkai galėjo vaikščioti dviejomis įtemptomis juostomis. Šis sporto šakos entuziastai tikino, kad galėjo būti ir trečia juosta, nes norinčių pamatyti Kauną nuo tokios vietos, netrūko.

Elijaus Kniežausko nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

prasau

prasau portretas
reiktu negriauti iki pavasario, kad su respublika galetu parskride varnenai ir gandrai atsisveikinti.

Įdomu

Įdomu portretas
ar tam basam vyrukui nenušalo kojų pėdos ir ar neprireiks rimto gydymo? Gaila vaikino...

Vika

Vika portretas
Labai idomus atsisveikinimas. O tiems,kurie cia rasineja nesamones,matyt pavydas bamba grauzia,nes jie ir zeme nelabai moka vaikscioti,o kur jau cia tokiame aukstyje. O tas kvailelis,kurio nuomone zmones buvo "verciami" tai daryti,tai su galva negerai. Cia ir diskutuoti nera ka. O vyrai saunuoliai,nes aisku,kad toks sportas ne kiekvienam. Sekmes visiems!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių