Styginių kvartetas grįžta įprasminti tikrąsias meno vertybes

  • Teksto dydis:

Kiekvienais metais, rudenį, Kauno styginių kvartetas (Karolina Beinarytė-Palekauskienė, Aistė Mikutytė, Eglė Lapinskė, Saulius Bartulis) tęsia prasmingą idėjinį ciklą – "Kauno kvartetas ir jaunieji".

Ypač vertina

Šio kolektyvo mėgėjai puikiai žino, kad daugiau nei 35-erius metus gyvuojantis Kauno styginių kvartetas visada lieka ištikimas rimtai ir kokybiškai muzikai, tarnauja Lietuvos, ypač Kauno kultūrai, itin vertina bei dažnai atlieka Kauno kompozitorių kūrybą, tarsi vėliavnešys stengiasi išsaugoti tikrąsias meno vertybes, "nenupopsėti", paskatinti tą daryti ir kitus.

Ne veltui 2009 m. už lietuvių kompozitorių muzikos propagavimą Lietuvoje ir užsienyje ansamblis paskelbtas "Įsimintiniausiu Kauno kūrybiniu kolektyvu", o 2012 m. už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui kvartetui paskirta Vyriausybės premija.

Lietuvoje kvartetas yra surengęs įvairių koncertų ciklų: "Visų laikų modernistai", "Kauno kompozitorių vakarai", "Styginių kvarteto žanro raida", "Kauno kvartetas ir jaunieji". Pastarąjį ciklą Kauno kvartetas itin vertina, nes jis tarsi atveria kelią pasireikšti dar tik pradedantiesiems savo muzikos bei kūrybos kelią atlikėjams.

Koncertas kartu su profesionaliu kolektyvu suteikia galimybę pajusti ansamblių muzikavimo grožį, atrasti nepatirtų šio žanro klodų, kūrybiškai tobulėti ir nešti amžiną kultūros deglą tolyn. Ne vienas gabus atlikėjas, anksčiau koncertavęs su šiuo kolektyvu, yra išplaukęs į plačiuosius vandenis.

Stažuojasi Italijoje

Šių metų cikle dalyvaus du jauni ir perspektyvūs atlikėjai, kurie jau nemažai pasiekę savo srityje ir išgarsėję ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Vienas jų – Vytautas Kiminius (birbynė) yra vienas ryškiausių Lietuvos birbynininkų, studijuojantis atlikimo meną Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, obojininko prof. dr.R.Beinario klasėje.

Šiuo metu Vytautas stažuojasi Italijoje "Conservatoriodi Verona Evaristo FeliceDall‘abaco" obojininko Alessandro Baccini klasėje.

Dar studijų metais pelnė "GrandPrix" Armėnijoje vykusiame tarptautiniame atlikėjų konkurse "Renaissance". Tris kartus tapo Jono Švedo atlikėjų konkurso nugalėtoju ir pelnė pirmąją vietą tarptautinės asociacijos "Menas ir švietimas XXI amžiuje" konkurse.

2013 m. Prezidentė Dalia Grybauskaitė įteikė padėkos raštą už tarptautinį įvertinimą. Atlikėjui teko garbė dalyvauti projekte "Traveling Youth Orchestra" (Lietuva, Latvija, Estija, Prancūzija), koncertavo su orkestru kaip solistas ir orkestro narys visoje Europoje. Po sėkmingo atlikėjo profesijos starto V.Kiminius pasuko dirigento keliu ir greitai taps operos ir simfoninio dirigavimo magistru.

Platus repertuaras

Kitas talentingas atlikėjas – Laimonas Salijus (akordeonas) yra daugelio respublikinių bei tarptautinių konkursų JAV, Ukrainoje, Kanadoje, Rusijoje, Italijoje, Slovėnijoje, Kroatijoje, Estijoje, Latvijoje nugalėtojas ir prizininkas.

2015 m. Pasaulio akordeonistų čempionatuose "Pasaulio taurė" (Zalcburgas, Austrija) ir "Pasaulio trofėjus" (Kaunas, Lietuva) gavo antrojo akordeonisto pasaulyje titulą. 2016 m. įgijo akordeono specialybės magistro laipsnį Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje. Studijų metu stažavosi Hanoverio muzikos ir teatro aukštojoje mokykloje (prof. E.Moseris), privačioje prof. Frederico Deschamps mokykloje Prancūzijoje. Atlikėjas nuolat koncertuoja Lietuvoje ir užsienio šalyse kaip solistas ir įvairių ansamblių narys.

Laimonas atliko solinius rečitalius Serbijoje, Gruzijoje, Rusijoje, Estijoje, Latvijoje. Grojo su VDU kameriniu orkestru, Klaipėdos kameriniu orkestru, Sankt Peterburgo A.Paulavičiaus jaunimo simfoniniu orkestru. Akordeonistų kvarteto "Indeed", tango kvarteto "Ma‘tango" narys. Atlikėjo repertuare skamba įvairių stilių ir epochų muzika – nuo baroko epochos transkripcijų iki šiuolaikinės muzikos opusų.


Kas: "Kauno kartetas ir jaunieji". 

Skambės kompozitorių Bernhard Crusell, Johanno Wenzel Kalliwoda, Vidmanto Bartulio, Jono Švedo bei Astoro Piazzolla kūriniai.

Kur: Kauno valstybinė filharmonija.

Kada: spalio 21 d.(šeštadienį), 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių