Slemo poezijos debiutas Kaune – su ovacijomis

Kaune surengtas pirmasis slemo poezijos vakaras sulaukė išskirtinio susidomėjimo. Žiūrovai vos tilpo Kauno menininkų namų kieme, o pasirodyti scenoje norą pareiškė net dvi dešimtys poetų.

Slemo poezijos žanras Lietuvoje nėra populiarus ir daugeliui net negirdėtas, nors pirmosios slemo varžytuvės Šakių rajone įvyko dar 2008 m. Jau po dvejų metų slemo entuziastai Vilniuje pradėjo rengti nuolatinius slemo poezijos turnyrus, ir taip šis žanras tapo žinomas platesnei auditorijai. 2014 m. vilnietis Žygimantas Kudirka netgi laimėjo Europos slemo čempionatą Švedijoje.

Pirmą kartą slemo vakare dalyvavusi kaunietė Silvija prisipažino, kad šiuo poezijos žanru susidomėjo prieš dvejus metus.

"Slemeriai dažniausiai kalba apie visuomenės problemas, jautrius įvykius – tuo šis žanras mane sužavėjo", – sakė ji.

Iš pradžių planavusi vakare dalyvauti kaip žiūrovė, vėliau ji nusprendė stoti prie mikrofono. "Pati kuriu poemas. Noriu pasirodyti pasauliui, noriu, kad išgirstų mano kūrybą“, – sakė Silvija.

Nors pirmasis kartas baigėsi nesėkme – kartu su vakare dalyvavusia drauge Viktorija Silvija krito dar pirmajame varžytuvių etape, debiutą vainikavo griausmingos ovacijos ir žiūrovų palaikymas.

Tarp labiausiai Kauno publikai patikusių slemerių, kurie pateko į trečiąjį etapą, buvo savo angliškomis eilėmis visus pakerėjusi ukrainietė Vlada Grygorova, menininkas Darius Jurevičius-Zaizras ir moksleivis Matas Tamošiūnas. Po ilgų žiūrovų ir renginio vedėjo derybų nuspręsta vakaro nugalėtojais paskelbti net du daugiausia publikos ovacijų sulaukusius dalyvius – rašytoją Povilą Šklėrių ir studentą Marių Povilą Elijų Martynenko. Šių renginio dalyvių pasirodymai sulaukė daugiausia publikos simpatijų, juoko ir ovacijų. Nieko keista – M.P.E.Martynenko net du kartus yra patekęs į Europos slemo čempionato finalą.

Kadangi kauniečiai aiškiai parodė savo simpatijas slemo poezijai, slemo entuziastų galvose jau kirba planai tokius vakarus Kaune paversti reguliariais.

Tikiuosi, kad slemas Kaune prigis.

"Tikiuosi, kad slemas Kaune prigis, ir spalį, kai vyks nacionalinis turnyras, kurio nugalėtojui bus suteikta garbė atstovauti Lietuvai Europos slemo čempionate, galėsime surengti atranką ir Kaune“, – sakė slemo poezijos entuziastas, vakaro vedėjas Domas Raibys.

Slemo poezijos žanro pradininkas Lietuvoje pastebėjo: faktas, kad iš dalyvavusiųjų slemo vakare dauguma buvo kauniečiai, o ir dalyvių buvo net dvi dešimtys, rodo, jog Kaunui taip pat reikia nevienkartinių slemo vakarų. "Stengsimės, kad tokie renginiai Kaune taptų reguliarūs“, – pažadėjo jis.


Laužo taisykles ir kuria naujas

Slemo poezijos žanras atsirado XX a. devintąjį dešimtmetį Čikagoje, JAV. Šio žanro tėvu yra laikomas amerikiečių poetas Marcas Kelly Smithas. Jis tikėjo, kad įprasta poezija yra pernelyg griežtai struktūruota, todėl 1984 m. pradėjo vesti poezijos skaitymo vakarus, kuriuose poetai užuot tiesiog perskaitę savo darbus, surengdavo tikrus performansus.

Šiuo metu vykstančiuose slemo turnyruose egzistuoja keletas taisyklių. Poetas negali naudoti jokių pašalinių rekvizitų, fonogramų ir pan., galimos tik kūno ekspresijos, balso intonacijos, mimikos. Kūriniai taip pat neprivalo būti griežtai literatūriniai – galima naudoti svetimybes, žargoną, keiktis. Jiems taip pat netaikomi jokie apribojimai – tai gali būti rimuotas, prozos ar bet koks kitoks tekstas. Poezija gali būti skaitoma, kokia tik poetas pageidauja, kalba, net ir išgalvota – svarbiausia, kad pasirodantysis žinotų, ką jis nori pasakyti, būtų įtaigus.

Susirinkusieji į slemo turnyrus yra skirstomi į klausytojus, teisėjus ir dalyvius. Klausytojais tampa visi, kurie atėjo į turnyrą, o iš jų atsitiktine tvarka būna išrenkami ir teisėjai – jie vertina dalyvių pasirodymus. Jeigu publika nesutinka su teisėjų skirtais balais, jie gali tai išreikšti garsiai prieštaraudami, o renginio vedėjas į tai atsižvelgdamas koreguoja dalyvių gautus balus.

Užsiregistravę dalyviai pasiruošia tris tekstus, kurio kiekvieno trukmė yra ne ilgesnė nei penkios minutės ir dalyvauja turnyre, kurį sudaro trys etapai. Pirmajame etape pasirodo visi dalyviai, antrajame – jau tik pusė jų, o trečiajame lieka keli labiausiai publikai patikę poetai. Iš jų išrenkamas vakaro nugalėtojas. Slemo poezija sulaukia kritikos iš tradicinės poezijos gerbėjų dėl poetų varžymosi tarpusavyje, žiūrovų teismo bei tradicijų atsisakymo.


Šiame straipsnyje: slemo poezijaslemaspoezija

NAUJAUSI KOMENTARAI

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
Akivaizdu, kad Kaunas smarkiai lenkia Klaipėdą kultūriniu gyvenimu ir miesto gyventojų kultūriniu išprusimu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių