„Skylės“ muzika pravers „Vilko vartus“

Grupė "Skylė" pristato penkerių kūrybos metų vaisių – naują albumą "Vilko vartai". Jame skamba autorinės Roko Radzevičiaus ir Aistės Smilgevičiūtės dainos, kuriose susipina vidiniai monologai, subtilūs erotiški, folkloro motyvai, intensyvaus roko ir švelnaus lyrizmo skambesys.

Naujojo albumo dainos "Vilko vartai", "Dievdirbiai", "Devynios baltos upės", "Švelnumas", "Upelė", "Mėnesiena" perteikia ne vieną prasminę liniją ir rezga muzikinį tinklą, kupiną poetikos ir apmąstymų. Pasak kūrėjų, šis albumas yra skirtas mąstantiesiems ne tik galva, bet ir širdimi.

Albumą pristatantis turas prasidės Kaune, vėliau atlikėjų maršrutas vingiuos per Šiaulius, Klaipėdą, Panevėžį, o pasibaigs gruodį Vilniuje. Apie naująjį albumą – pokalbis su A.Smilgevičiūte (A.S.) ir grupės "Skylė" lyderiu Roku Radzevičium (R.R.).

– Atvykstate į Kauną pristatyti savo naujo albumo, kuris, kiek teko girdėti, yra moteriškas, jei ankstesnį, "Broliai", galima laikyti vyrišku. Kaip jūs "Vilko vartus" pristatysite publikai?

R.R.: Moteriškas ar vyriškas – santykiniai dalykai. Jame iš tiesų daugiau dainų ir jų tekstų, parašytų Aistės, nei "Broliuose". Tačiau tas moteriškumas albume ganėtinai spalvingas – kuriantis artimą ryšį su kitu žmogumi, nusileidžiantis į savo gelmes, atliekantis apeiginius veiksmus...

A.S.: "Vilko vartus" pristatydami koncertuose, greta stiprių roko stilistikos dainų praskleisime ir subtilius dviejų žmonių duetus. Nors albume nėra ryškiai apčiuopiamos vienos temos, tačiau jame vis tiek driekiasi žmogaus brendimo, meilės ir kelionės savęs link istorijos siūlas.

– Albume skamba dainos lietuvių, žemaičių ir senovės prūsų kalbomis. Dėl pirmųjų dviejų kalbų abejonių nekyla, o kaip dėl trečiosios – kuris iš jūsų kūrė prūsiškai ir kodėl? Iš pagarbos šiai senajai tautai ar dėl ypatingo jos skambesio?

A.S.: Prūsišką dainą pradėjome koncertuose groti jau prieš ketverius metus, o tekstas – lietuviškos liaudies dainos vertimas į prūsų kalbą, ne mes tai padarėme. Tiesiog Rokas jį rado, ir tai įkvėpė dainai. Tai viena iš nedaugelio baltų kalbų, jos skambesys buvo mums įdomus, tikimės, taip pat ir klausytojui. Nedaug trūko, kad albume atsirastų ir latviška daina – tokią turėjome, bet nusprendėme pasirinkti lietuvišką jos versiją.

– Albumą kūrėte penkerius metus. Papasakokite apie šį procesą. Ar buvo kūrybinių pertraukų?

R.R.: Dainos atsirasdavo po truputį, dar net neturint tikslo jas guldyti į albumą, tačiau praėjus dvejiems trejiems metams po "Brolių" išleidimo, jau ėmėme galvoti apie tai. Rinkomės į kūrybinę stovyklą su grupės nariais, tobulinome dainas. Pats įrašymo procesas su visais techniniais reikalais užtruko daugiau nei pusantrų metų. Įrašyti gyvus instrumentus užtrunka.

– Drįsčiau teigti, kad jūsų koncertai, projektai išsiskiria labai stipria autorine vizualika – jiems būdingi ne atsitiktiniai, trafaretiniai apšvietimo, scenografijos būdai, bet savo menine raiška stiprūs sprendimai. Šio albumo viršelyje ir pristatymo fotosesijoje ryškus raudonų gijų motyvas – kur link jos veda? Kas talkino kuriant vizualiuosius albumo klodus?

A.S.: Raudonos gijos – motyvas, atėjęs iš titulinės albumo dainos "Vilko vartai". Ten kalbama apie saulės gijas, kurias viršelio dizaino autorė Ernesta Vala "išsiuvinėjo" į vilko ženklą, kuris yra viso projekto simbolis. Beje, albumo viršelyje vilko simbolis turi specialiai iškirstas skyles, per kurias kiekvienas gali persiverti savo siūlą – "išsisiuvinėti" savo kelią vilko vartų link. Išskirtiniai žada būti ir talentingos kostiumų dailininkės Agnės Rimkutės kuriami koncertiniai kostiumai, papildantys albume ir koncerte kuriamą nuotaiką.

– Į penkerius albumo kūrimo metus įsiterpė ir įvykiai Ukrainoje – jūs nelikote nuošalėje. Ar iš šių užmegztų/sustiprėjusių ryšių su Ukraina gimė projektų, kuriuos galbūt ir toliau tęsiate?

R.R.: Pirmą kartą Ukrainoje koncertavome 2013 m. gruodį Maidane, ten dainos "Priesaika" priedainį jau atlikome ukrainietiškai. Vėliau poetė iš Lvovo Marijana Kijanovska išvertė dar keletą mūsų dainų – bendradarbiaudami su dokumentininkais iš Kijevo "Babylon 13" sukūrėme ukrainietiško "Priesaikos" varianto klipą, ant Bradeliškių piliakalnio nufilmavome "Bilyj brat" ("Baltą brolį")... Prieš mėnesį grįžome iš Rytų Ukrainoje esančių pafrontės karinių dalinių – per tris dienas penki koncertai kareiviams.

– Pirmoji koncertinio turo stotelė – Kaunas. Tai glosto kauniečių savimeilę. Kas yra jūsų publika Kaune ir kituose miestuose? Kiek apskritai publika yra svarbi jūsų kūrybai – juk tikram menininkui kūryba yra saviraiškos forma, jis negalvoja apie auditorijos skonį, veikiau atvirkščiai – jį formuoja.

A.S., R.R.: Kaune bus pirmas ir labai atsakingas koncertas – kad ir kaip būtum pasiruošęs, galutinis koncerto vaizdas susiformuoja, kai yra žiūrovas. Premjeros stebuklėlis. Klausytojai Kaune šaunūs! Jautrūs ir dėmesingi. Po koncertų gauname gėlių. Niekada nenuvertiname savo publikos, kad manytume, jog galime pasinerti tik į menininko saviraišką, pamiršę apie žmones, kuriems tai skirta. Mums svarbu, kad mintys būtų suprastos. Tikime, kad žmonės, kurie renkasi į mūsų koncertus, yra atviri priimti "Vilko vartų" pasaulį.


Kas? A.Smilgevičiūtės ir grupės "Skylė" albumo "Vilko vartai" pristatymo koncertas.

Kur? Kauno VDU didžiojoje salėje.

Kada? lapkričio 7 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Safyras

to Safyras portretas
Į savo "pavadinimą" pasižiūrėk

Safyras

Safyras portretas
Skylė? Toks kvailas pavadinimas?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių