Skirtingų epochų ir kūrybos kelių sankryžoje

  • Teksto dydis:

XXII Pažaislio muzikos festivalis šią savaitę pakvies kauniečius į pažintį su išskirtinėmis asmenybėmis – gitaristais iš Kroatijos, kurią vis dar labiau pažįstame dėl puikios gamtos, o ne kultūros, ir Rusijoje gimusiu lietuviu bei airiu, kurių kūrybos keliai susikirto Vokietijoje.

Gitaros kelionė laiku

Ketvirtadienį Kauno valstybinėje filharmonijoje į "Kelionę laiko stygomis" XXII Pažaislio muzikos festivalio klausytojus kviečia Zagrebo gitarų kvartetas iš Kroatijos.

"Tai vienas neįprasčiausių, netikėčiausių ir gyvybingiausių su gitara susijusių mano viso gyvenimo potyrių", – taip prestižiniame žurnale "Classical Guitar Magazine" apie šio kolektyvo muzikavimą rašė vienas solidžiausių muzikos kritikų Colinas Cooperis.

Didžiulės patirties sukaupęs ansamblis grojo kone viso pasaulio scenose.

Didžiulės patirties sukaupęs ansamblis grojo kone viso pasaulio scenose: jo atliekama muzika skambėjo nuo Kanados iki Indijos, nuo Rusijos iki Pietų Afrikos. Kolektyvas pelnė laurus daugelyje prestižinių tarptautinių konkursų, atliko dvylika jiems dedikuotų šiuolaikinių Kroatijos kompozitorių pasaulinių kūrinių premjerų, o apie išskirtinį kvarteto narių meistriškumą ir ansambliškumą liudija faktas, kad jie pirmieji pasaulyje atliko gitarų kvartetui aranžuotą Johanno Sebastiano Bacho šedevrą "Fugos menas".

Zagrebo gitarų kvartetas, kuriame šiuo metu groja Tomislavas Vasilj, Krunoslavas Peharas, Melita Ivković ir Frane Verbanacas susibūrė prieš 27 metus. Kolektyvo krikštatėviu tuomet tapo vienas žinomiausių Kroatijos gitaros pedagogų Ante Čagalj. Per produktyvų kūrybos laikotarpį kolektyvo koncertai skambėjo Austrijos parlamente, Romos popiežiškajame sakralinės muzikos institute, Florencijos Pitti rūmuose, Indijos sostinės Kamani salėje, Milano "La Scala" teatro kamerinėje salėje ir Maskvos P.Čaikovskio koncertų salėje.

Kvarteto kūrybinį kelią žymi prestižiniuose tarptautiniuose konkursuose laimėtos pirmosios vietos ir "Grand prix": "Trofeo Kawai" ir "Simone Salmaso" Italijoje ir "Ghitaralia Festival Competition" Lenkijoje. Po šio pasirodymo muzikos kritikai rašė: "Jau daugelį meto neteko girdėti tokio žavingo grojimo. Po jų pasirodymo telieka viena – garsiai sušukti: "Viva guitarra!"

Kvarteto repertuaras aprėpia tiek Renesanso ar Baroko meistrų kūrybą, tiek nūdienos kompozitorių opusus. Kolektyvas nebijo eksperimentuoti džiazo ir kitų muzikos stilių platybėse, klausytojus ypač džiugina išradingos tradicinių kūrinių aranžuotės. Zagrebo gitarų kvarteto nariai yra išleidę dvi kompaktines plokšteles: 2005 m. pasirodžiusi "Da fuga a milonga" ir prieš trejus metus įrašyta "Preludes and Fugues".

Pažaislio muzikos festivalio svečius talentingi Kroatijos atlikėjai kviečia pasiklausyti įvairių epochų bei žanrų muzikos ir skambant stygoms keliauti laikui nepavaldžios muzikos labirintais. Skambės epizodai iš Johanno Sebastiano Bacho šedevro "Fugos menas", prancūzų vėlyvojo baroko genijaus Jeano Philippe'o Rameau kūrinių aranžuotės, XX a. pradžioje kūrusio ispanų akademinės muzikos atstovo Joaquino Turina pjesės, to paties laikotarpio kroatų kūrėjo Blagoje Bersa, savitą amerikiečių muzikinės kompozicijos stilių įtvirtinusio Aarono Coplando ir argentinietiškojo tango virtuozo Astoro Piazzollos kūriniai.

(Zagrebo gitarų kvartetas. Organizatorių nuotr.)

Įsimylėjusio klarneto giesmė

Sekmadienį Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje į intriguojantį koncertą, pavadintą "Įsimylėjęs klarnetas", pakvies du išskirtiniai atlikėjai: svečias iš Airijos, klarnetininkas Macdara Ó Seireadainas ir Vokietijoje reziduojantis talentingas lietuvių pianistas Gintaras Januševičius.

Jau kone dešimtmetį rengiamų bendrų šių dviejų virtuozų ir giliamintiškų muzikų projektų metu vyrauja amžinoji meilės tema.

"Įsimylėjęs klarnetas" – programa, kurioje dviejų instrumentų dialogas nuolat pulsuoja įelektrintomis klarneto išpažintimis bei švelniais klausimais ir aistringais fortepijono atsakymais. Jau kone dešimtmetį rengiamų bendrų šių dviejų virtuozų ir giliamintiškų muzikų projektų metu vyrauja amžinoji meilės tema. Šie nuostabūs klarneto ir fortepijono duetai – kupini aistrų ir tragiškų, o kartais ir mirtinų konfliktų opusai iš turtingos meilės tematika sukurtos muzikinės literatūros lobyno, kuriuos atlikėjai užpildo nepaprastai švelniais žmogiškų jausmų tonais.

Programoje skambės italų operos genijaus Giuseppe's Verdi, neprilygstamo vokiečių romantiko Felixo Mendelssohno-Bartholdy, lyriškojo Frédérico Chopino, siautulingojo George'o Gershwino ir išradingojo Leonardo Bernsteino kūriniai bei pačių atlikėjų sukurtos fantazijos airių, anglų ir lietuvių melodijų motyvais.

Klarnetininkas M.Ó Seireadainas, kurio vardas yra ypač retas ir tapatinamas su prieš 1500 m. Airijoje gyvenusiu krikščionių vienuoliu, Šventuoju Mac Dara, gimė Dubline, baigė Hanoverio aukštąją muzikos ir teatro mokyklą bei Karališkąją Airijos muzikos akademiją. Prieš septynerius metus jis laimėjo Airijos masonų jaunojo metų muzikanto konkursą, o po metų pasirodė Nacionalinėje koncertų salėje Dubline. Talentingas klarnetininkas yra grojęs RTÉ Nacionalinio simfoninio orkestro, RTÉ koncertinio orkestro, Bremeno filharmonijos kamerinio orkestro, Hanoverio valstybinio operos teatro ir Hanoverio kamerinio orkestro sudėtyse. Nuolatiniai entuziastingo kamerinės muzikos atlikėjo scenos partneriai yra pianistas Johnas O'Conoras, sopranas Ailish Tynan, klarnetininkai Johannesas Peitzas ir Sharon Kam, smuikininkė Solenne Paidassi ir daugelis kitų.

Maskvoje, muzikų šeimoje gimęs, vėliau į Klaipėdą atsikraustęs G.Januševičius nuo ankstyvos vaikystės pamilo fortepijoną. Atlikėjas studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, vėliau – Hanoverio aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje. Pianisto kūrybos kelias pažymėtas gausybe laimėjimų prestižiniuose konkursuose, koncertų su pripažintais simfoniniais orkestrais, rečitalių žinomiausiose koncertų salėse.

Jausmingas pianistas dažniausiai atlieka rusų kompozitorių kūrinius: didžiąją jo repertuaro dalį sudaro Sergejaus Rachmaninovo, Modesto Musorgskio, Sergejaus Prokofjevo ir kitų kūrėjų fortepijoniniai opusai. Atlikėjas garsėja Frederico Chopino ir Johanneso Brahmso kūrinių interpretacijomis.

Šiuo metu G.Januševičius gyvena Hanoveryje, yra originalumu garsėjančios koncertų serijos "Plathner's Eleven" meno vadovas, kuria dainas. Prieš metus jis įsteigė unikalią Vokietijoje Hanoverio talentų biržą – ji koncertų rengėjams rekomenduoja jaunus talentus. Be to, pianistas vadovauja kamerinei salei "Tangobrücke" Einbeko mieste – kas savaitę pristato čia naują muzikinį projektą. Apie savo įvairiapusę veiklą atlikėjas kalba taip: "Man būtina įvairi veikla – be įvairovės nebūčiau tas, kas esu. Jaučiu pašaukimą mokyti žmones suprasti ir pamėgti klasikinę muziką. Mėgstu pasakoti jiems įdomias muzikines istorijas, supažindinti su dar negirdėtais kūriniais ar neįprastais rakursais pristatyti žinomus."


Kas? Zagrebo gitarų kvarteto koncertas "Kelionė laiko stygomis".

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Birželio 22 d. 18 val.

 

Kas? Koncertas "Įsimylėjęs klarnetas".

Kur? Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje.

Kada? Birželio 25 d. 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių