Šiuolaikinio šokio išeivės spektaklis

  • Teksto dydis:

Naujuosius metus edukacinė erdvė "Aura+" pradeda Lizos Baliasnajos spektakliu "Residual".

L.Baliasnaja daugeliui pažįstama kaip Kauno šokio teatro "Aura" šokėja, tačiau šįkart į "Aurą" kūrėja atvyksta kaip viešnia, mat Liza yra viena iš pulko Lietuvos šiuolaikinio šokio kūrėjų, gyvenančių ir kuriančių užsienyje. Dar 2011 m. ji išvyko studijuoti šokį į "Artez" menų akademiją Nyderlanduose. Po metų studijų buvo atrinkta mokytis P.A.R.T.S šiuolaikinio šokio mokykloje Briuselyje, Belgijoje, kur šiuo metu gyvena ir kuria.

"Residual" – pačios Lizos sukurtas ir atliekamas solinis darbas, kurį Liza linkusi vadinti eskizu. Tačiau, kaip pastebi kūrėja, nereikėtų suklysti, "Residual" nėra neužbaigtas darbas. Tai greičiau kūrėjos noras atsikratyti nereikalingos įtampos, siekiant pristatyti tobulą kūrinio variantą.

L.Baliasnaja kviečia leistis į bendras patirtis ir diskusiją spektaklio kūrimo procese kilusiais klausimais. Choreografė ir atlikėja tikisi, kad pasirinktas spektaklio formatas padės sukurti aktyvesnį žiūrovo santykį su sceniniu vyksmu, atsiras erdvės naujoms idėjoms.

Pirmoji "Residual" versija buvo pristatyta "Menų spaustuvėje" Vilniuje praėjusių metų pabaigoje ir sulaukė didelio žiūrovų susidomėjimo. Po pasirodymo vykusi diskusija tapo naujuoju atspirties tašku, padariusiu įtaką Kaune rodomai spektaklio versijai.

Šiame pasirodyme L.Baliasnaja susitelkia ties egzofilosofija, kuri nagrinėja žmogaus santykį su nežemiškomis būtybėmis. Spektaklio atspirties tašku tampa baleto "Silfidė" libretas. Pasak kūrėjos, ją domina žmogaus ir mitinės būtybės komunikacija. Mąstoma ir apie tai, kaip mes esame suvokiami iš nežmogiškų gyvybės formų perspektyvos? Kas būtent charakterizuoja žmogiškumą, žvelgiant kitokios būtybės akimis?

"Silfidės charakteristika man pasirodė įdomi, bet dažnai pernelyg supaprastinama. Išanalizavus, atsiranda netikėtų problemų, idėjų, pamąstymų. Man įdomi ši tema, nes ji leidžia sukurti naują naratyvą, o ne reprezentuoti tai, ką jau žinome. Šis išgalvotas santykis yra tarsi metafora, mąstant apie bet kokį santykį su kitu – kitu tikėjimu, papročiais ar rase", – sako L.Baliasnaja.

Gyvendama ir studijuodama užsienyje Liza įgijo labai daug teorinių žinių, susijusių su šokio technika, choreografija ir šokio istorija. Jos darbo metodai yra paveikti daugelio nuostabių pedagogų, kuriuos sutiko besimokydama. Šokėjos judesiui būdinga plati judesio technikos skalė. Jos kūrybinė praktika stipriai susieta su teorija ir analitiniu požiūriu į šokį ir choreografiją. Plėsdama savo interesų lauką, Liza dalyvavo daugybėje seminarų su šiuolaikinio šokio teoretikais ir praktikais.


Kas? Šokio spektaklis "Residual" (chor. L.Baliasnaja, Lietuva-Belgija).

Kur? Šokio edukacijos erdvė AURA+ (M. Daukšos g. 34, Kaunas)

Kada? sausio 18 d. 19 val.


Šiame straipsnyje: Aura+šokisspektaklis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių