„Iš širdies į širdį“ renginiai kauniečius džiugins iki pat Naujųjų

  • Teksto dydis:

Artėjant šventiniam periodui kauniečių širdis šildys ir virpins įvairiausi chorų, solistų ir muzikos grupių pasirodymai Kauno senamiestyje. Devyniose skirtingose istorinėse ir sakralinėse vietose nemokami renginiai vyks iki pat Naujų metų. 

„Adventinis ir prieš šventinis laikotarpis – ypatingas. Tai metas, kai visi galime susiburti ir stabtelėję nuo kasdienio skubėjimo pasimėgauti menu, pabūti kartu, pasikalbėti. Pirmą kartą į nemokamą koncertą visus pakvietėme dar 2012 metais. Tada arkikatedroje bazilikoje koncertavo Vilhelmas Čepinskis ir Sergejus Krinicinas. Šį koncertą laikome „Iš širdies į širdį“ akcijos pradžia“, – pasakojo renginį organizuojančios „Republica Kaunensis“ vadovė Aistė Grybauskienė.

Pernai metų kauniete išrinkta A. Grybauskienė prisimena, kaip pirmojo koncerto metu pilnoje arkikatedroje bazilikoje skambant pasaulinio garso kūriniams, žmonių veidai spindėjo džiugia ramybe, o po koncerto niekas neskubėjo išsiskirstyti.

Šiais metais iki šv. Kalėdų arkikatedroje vyks šeši koncertai. Lapkričio pradžioje jau koncertavo Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Muzikos akademijos studentai, vyko šventinis koncertas po mišių.

Dar du koncertai vyks šį savaitgalį: lapkričio 19 d. 18 val. koncertuos Kauno ir Vilniaus Sakralinės muzikos mokyklų chorais, o 20 d. 12 val. – solistė Judita Leitaite ir smuikininkė Paulina Leitaite.

„Ne visi žmonės gali sau leisti lankytis mokamuose koncertuose, todėl šiuo ypatingu laikotarpiu kviečiame į nemokamus renginius. Tai puiki proga aplankyti mus ir pasiklausyti aukštos meninės kokybės muzikos. Tikiu, kad menas ir muzika žmones daro geresniais, o to mums ir reikia. Gruodžio 18 d. planuojame ir Juozo Radavičiaus vargonų, kurie buvo restauruojami už žmonių suaukotas lėšas, atidarymą, kai vėl galėsime klausytis ir gėrėtis jų skambesiu“, – sakė Kauno arkikatedros bazilikos klebonas Evaldas Vitulskis.

Šventiniu periodu nemokamų renginių cikle „Iš širdies į širdį“ net keturis koncertus surengsiančios Kauno 1-osios muzikos mokyklos direktorius Jonas Kazlauskas pastebi, kad tokie koncertai jauniesiems muzikantams leidžia parodyti savo talentą ir gebėjimus platesniam ratui žmonių.

„Išėjimas iš įprastų koncertinių erdvių, tokių kaip mokyklos ar konkursų salės, sukuria šventinę nuotaiką, o čia dar koncertuosime muzikai pritaikytose erdvėse. Visgi sakralinės erdvės projektuotos jau galvojant apie garsą, tinkamumą renginiams, todėl moksleiviai nekantriai laukia šių pasirodymų“, – pasakojo direktorius.

Nemokamų renginių ciklo „Iš širdies į širdį“ koncertai ir parodos vyks Šv. Jurginio kankinio bažnyčioje, Kauno kunigų seminarijos Švč. Trejybės bažnyčioje, Šv. Mikalojaus (benediktinių) bažnyčioje, Istorinėje LR prezidentūroje Kaune, Vytauto bažnyčioje, Kauno Šv. Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje, Jėzuitų bažnyčioje, Šv. Gertrūdos bažnyčioje ir Liuteronų bažnyčioje.

Renginių metu bus galima išgirsti Kauno 1-osios muzikos mokyklos auklėtinių, Kauno kunigų seminarijos auklėtinio Vincento Lizdenio, Klaipėdos universiteto menų fakulteto merginų choro koncertus. Taip pat ir VDU akademinio choro „Vivere Cantus“, kamerinio choro „Cantate Domino“, Vilniaus Jėzuitų gimnazijos choro koncertus.

Į Lietuvą atvykta ir choras „The Handel Society of Dartmouth College“ iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Taip pat vyks ir kitų chorų, solistų, grupių pasirodymai. Kauniečiai kviečiami pasigrožėti ir angelų, „Prakartėlių konkurso 2016“, piešinių parodomis.

Skaičiuojama, kad per šį laikotarpį kauniečiai ir miesto svečiai išvys daugiau nei 35 pasirodymus.

Renginio organizatoriai „Republica Kaunensis“ priduria, kad Kauno sakralinėse erdvėse vyksta daug puikių koncertų ir renginių ištisus metus, bet žinia apie juos platesnį ratą miestiečių pasiekia retai, o pačios religinės bendruomenės neturi galimybių užsiimti jų garsinimu. Tikimasi, kad renginių ciklas „Iš širdies į širdį“ išsiplės ir naujienos apie nemokamus renginius kauniečius pasieks kiekvieną mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių