Šiemet festivalyje „Primavera en español“ – dar daugiau ispaniško ritmo

  • Teksto dydis:

Balandžio 9-19 dienomis Kaune ir Vilniuje Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) kviečia į ispaniškos kultūros festivalį „Primavera en español“. Aštuntąjį kartą organizuojama pavasario šventė šiemet sugrįžta su šūkiu „Exprésate en español“ (liet. „Išreikšk save ispaniškai“), kviečiančiu pažinti ispanų kalbą ir kultūrą per pačias netikėčiausias sritis: dainuojant, šokant, diskutuojant politiniuose debatuose, varžantis olimpiadoje ir netgi keliaujant į Ispaniją.

Festivalyje – kūryba ir saviraiška ispanų kalba

Balandžio 9 dieną, pirmadienį, festivalis prasidės renginiu, dedikuotu muzikai – vienai iš gražiausių saviraiškos formų. Renginio svečiai ne tik sužinos apie ispanakalbių šalių muzikinę įvairovę, bet ir galės pasiklausyti VDU studentų gyvai atliekamų muzikinių pasirodymų.

„Šiemet festivalyje skambės daug ispanų kalbos, tačiau norime pakviesti ne tik jos pasiklausyti, bet ir patiems renginių svečiams prabilti ispaniškai, – pasakoja VDU ispanų kalbos lektorė, festivalio organizatorė Vigilija Žiūraitė. – Daugelis žino frazių ar yra mokęsi kalbos, bet neišdrįsta bendrauti, todėl kviečiame drąsiai atvykti į mūsų renginius ir bandyti kartu vienokiu ar kitokiu būdu išreikšti save ispaniškai“.

Laukia ir netikėtos saviraiškos formos – festivalyje balandžio 12 d., ketvirtadienį, svečiuosis Lietuvoje jau spėjęs išpopuliarėti vaizdo tinklaraščių kūrėjas Fabian Sánchez iš Ekvadoro. Tą pačią dieną moksleiviai antrus metus iš eilės yra kviečiami išreikšti save ispaniškai besivaržydami antrojoje ispanų kultūros olimpiadoje „Ispanakalbis pasaulis ir aš“.

Balandžio 18 d., trečiadienį, 18 val. verkti ir juoktis vienu metu pakvies priešpaskutinis festivalio renginys komišku pavadinimu „Išreikšk save ispaniškai verkdamas meksikietiškai“, skirtas įsimintiniausioms meksikietiškų telenovelių akimirkoms. Lietuvoje šie serialai buvo populiarūs prieš gerą dešimtmetį ir sukūrė šalyje tam tikrą įsivaizdavimą, kaip atrodo gyvenimas Lotynų Amerikoje. Susidariusius stereotipus paneigs bei visą tiesą apie Meksiką atskleis lektorius Jesús Manuel Barragan Ferrer.

Ispanų kalbos ir kultūros reikšmė pasaulyje

Pastaraisiais metais ispanų kalba užima svarbų vaidmenį ne tik kultūroje, bet ir pasaulio politikoje bei ekonomikoje. Festivalio svečiai bus kviečiami aktyviai įsitraukti į netikėtų susitikimų vakarą balandžio 10-ąją, antradienį, kuriame svečiuosis Ispanijos Karalystės ambasados Lietuvoje misijos vadovo pavaduotojas Bernardo López-Ríos, meksikietiško restorano „Agave“ vadovas Rodrigo Torres Canela, kunigas Pedro Pich ir dėstytoja Rocío Cortés Gañán. Renginio dalyviai diskutuos apie ispanų kalbą, kultūrą, maistą ir šiandieninę politinę situaciją.

„Mes, ispanakalbiai Lietuvoje, jau gerai pažįstame festivalį „Primavera en español“ ir niekuomet neatsisakome dalyvauti. Ne tik dalinamės savo kultūra, bet ir patys nemažai išmokstame apie Lietuvą, dalyvaudami festivalyje randame naujų draugų. Manęs jau nebestebina, kad ispanų kalba yra tokia populiari Lietuvoje, tačiau vis dar žaviuosi studentų iniciatyva taip atsakingai ir su užsidegimu organizuoti šį festivalį jau aštuntą kartą“, – džiaugiasi Miguelio de Cervanteso klubo narė Rocío Cortés Gañan.

Tos pačią dieną, balandžio 10 d., lektorius Alfonso Rascón Caballero Kaune ves viešą paskaitą apie taisyklingą ispanų kalbą. Balandžio 14 d., šeštadienį, kauniečiai ir miesto svečiai yra kviečiami dalyvauti nemokamuose ispanų kalbos pradžiamoksliuose. Norintys save ispaniškai išreikšti raštu kviečiami dalyvauti kūrybinio rašymo ispanų kalba dirbtuvėse balandžio 16 dieną, pirmadienį, su Latvijos kultūros akademijos lektore Ana León Manzanero.

Antrus metus iš eilės festivalio renginiai vyks ir Vilniuje, kur balandžio 11 dieną lektorius Carlos García Fernández pakvies į kūrybines dirbtuves apie pirmykštį Šiaurės Ispanijos meną. Taip pat vilniečiai kviečiami į debatus apie Ispanijos politinę situaciją, kuriuos ves lektorius Jesús Reja.

„Galime pasidžiaugti gimtakalbių lektorių gausa festivalio programoje – daugelis iš jų moka ir lietuvių kalbą, tad laukia puikūs kalbiniai mainai. Visi jie gyvena Lietuvoje ir myli mūsų kraštą, tad tikimės ne tik sužinoti kiekvieno iš jų istoriją, bet ir užmegzti diskusiją apie kultūrų draugystę“, – festivalio idėją pristato VDU ispanų kalbos lektorė V. Žiūraitė.

Festivalį organizuoja Miguelio de Cervanteso ispanų kalbos ir kultūros klubas bei VDU Užsienio kalbų institutas, bendradarbiaudami su Ispanijos Karalystės ambasada Lietuvoje. Daugiau informacijos apie programą – renginio socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių