Šiandien šlavėjas – rytoj Hamletas

  • Teksto dydis:

"Jei žemėje yra stebuklų, jie vyksta teatre", – sakė garsus aktorius, režisierius, mokytojas Konstantinas Stanislavskis. Kauno rajono gyventojai tuo įsitikina patys. Dažnai ne kaip žiūrovai, o kaip teatro studijų dalyviai.

"Jei žemėje yra stebuklų, jie vyksta teatre", – sakė garsus aktorius, režisierius, mokytojas Konstantinas Stanislavskis. Kauno rajono gyventojai tuo įsitikina patys. Dažnai ne kaip žiūrovai, o kaip teatro studijų dalyviai.

Sėkmės garantas

"Mūsų teatro studijoje yra mokytojų, istorikų, šaltkalvių, IT specialistų", – vardija aktorė Hana Stanislava Šumilaitė, geriau žinoma kaip tiesiog Hana. Aštunti metai moteris vadovauja Voškonių suaugusiųjų mėgėjų teatrui "Siena". Studijoje "Vitaminas T" ji ugdo ir mažuosius teatralus.

Teatro dieną švenčiantys septyni suaugusiųjų mėgėjų, vienuolika vaikų ir jaunimo teatrų, veikiančių Kauno rajone, įrodo – tai ne šiaip malonus laisvalaikis. Teatras – saviraiška, tobulėjimas ir sėkmės garantas. Tuo įsitikinęs Garliavos Jonučių gimnazijos teatro studijos "Vaidyba" vadovas Jonas Daraškevičius. "Galiu besti pirštu į visus mūsų studiją ilgai lankiusius, šiandien suaugusius žmones. Jie sėkmingai kopia karjeros laiptais, džiaugiasi gyvenimu ir džiugina savo pasiekimais", – tikina J.Daraškevičius.
Vilkijoje veikia viena gausiausių teatro studijų "Vizija", šiemet švenčianti 30 metų jubiliejų. Ją lanko apie 60 įvairaus amžiaus suaugusiųjų ir vaikų.

J.Daraškevičius sako, jog neretai žmonės klaidingai įsitikinę, kad teatras – tik aktoriai ir režisieriai: "Čia yra labai daug pozicijų. Mūsų studijoje vaikai pasitikrina jas visas: garso režisieriaus, kostiumų dailininko, scenaristo, vertėjo, apšvietimo techniko. Pas mus, kaip sako teatralai, šiandien šlavėjas – rytoj Hamletas.

Skatina bendrauti

H.Šumilaitė įsitikinusi: į teatro studijas žmones vilioja galimybė realizuoti save. "Teatras žmonių gyvenimams suteikia spalvų. Juk galimybė išreikšti save – turbūt didžiausia laimė", – moteris pastebi, kad meilė teatrui – paprastai ilgalaikė. – Jei jau kartą susirgai juo, tai visam laikui."

J.Daraškevičius tvirtina, kad teatras – gera ugdymo priemonė. Čia vaikai išmoksta ne tik įveikti scenos baimę, raiškiai kalbėti, bet ir lavina atmintį, socialinius įgūdžius. "Šiandien vaikai vis mažiau bendrauja gyvai, naršo internete, nebenori skaityti knygų. Teatre jie privalo pajusti kitą žmogų, taip pat susipažįsta su literatūros kūriniais, rašytojais", – antrina H.Šumilaitė.

Teatro "Vizija" vadovė Irena Štilpaitė įsitikinusi: spektaklis nėra pagrindinis jų tikslas, svarbiausia – bendravimas. "Repeticijoms pasibaigus dar pusvalandį žmonės nesiskirsto į namus, geria arbatą, bendrauja. Šiandien labai trūksta žmogaus ryšio su žmogumi, turbūt tai ir traukia visus į mūsų teatrą", – sako I.Štilpaitė. "Vizijos" teatras vasarą rengia ir stovyklas, kur ilgi pokalbiai vakarais prie laužų suvienija skirtingas kartas.

Peržengia šalies ribas

H.Šumilaitės vadovaujama "Siena" neretai gastroliuoja po Lietuvą. Aktoriai mėgėjai nevengia aplankyti ir svetur gyvenančių tautiečių. "Keliavome į Vokietiją, Lenkiją, Airiją, Didžiojoje Britanijoje buvome net kelis kartus", – pasakoja moteris.

Šiemet jau penktą kartą ji organizuoja tradicinį mėgėjų teatrų festivalį "Naujieji Vasiukai" ir tikisi, kad respublikinis renginys taps tarptautinis.

Tarptautiniuose festivaliuose dalyvauja ir Jonučių gimnazijos teatro studija "Vaidyba". Neretai ji grįžta ir su prestižiniais apdovanojimais. J.Daraškevičius tikina, kad maloniausios akimirkos slypi kitur: "Smagiausia, kai sukuri originalų, įtikinamą spektaklį, kai jo pažiūrėti susirenka pilna salė ir kai supranti, kad taip augini brandžias, savitą meninį požiūrį turinčias asmenybes."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių