Šeimos dienos proga – muzikuojančių šeimų sveikinimai

Kasmet gegužės viduryje minima Tarptautinė šeimos diena jau ne vienus metus ypatingu koncertu visai šeimai pažymima ir Kauno valstybinėje filharmonijoje – šventinis renginys vyks jau šį sekmadienį.

Sujungia kartas

Šis koncertas – sudėtinė respublikinio muzikuojančių šeimų festivalio "Gaidų pynė", vykstančio ištisus metus, dalis. Startavęs 2016-aisiais, festivalis jau gali pasigirti gausiu gerbėjų iš visos Lietuvos būriu.

Šis gražus renginys skirtas šeimos reikšmės asmens ir visuomenės gyvenime suvokimui stiprinti, šeimos narių kūrybiškumui ugdyti, Lietuvoje muzikavimo namuose tradicijai atgaivinti, siekiant, kad muzikinė veikla taptų šeimos ir vaikų gyvenimo turtinimo, džiuginimo, kūrybos ir prigimtinių galių atsiskleidimo šaltiniu.

Festivalis siekia paskatinti šeimos narius – vaikus, tėvelius, senelius ir kitus giminaičius – muzikuoti drauge. Dainuojančios močiutė ir anūkė, kartu su sūnumi grojantis tėtis ar gausus giminės ansamblis – jau ne kartą žavėjo žiūrovus savo entuziazmu, nuoširdumu, noru ir užsidegimu muzikuoti. Per dvejus metus festivalį pamilo daugelis jo dalyvių, stebinusių žiūrovus ir nuoširdumu, ir kūrybingumu, ir profesionalumu.

Svečiai net iš užsienio

Koncerto metu pasirodys festivalio "Gaidų pynė'2017" laureatai – muzikuojančių šeimų ansambliai iš visos Lietuvos, atliekantys įvairių stilių ir krypčių muziką.

Žiūrovai galės išvysti ir įvertinti įvairiais muzikos instrumentais grojančius, skirtingos sudėties ansamblių pasirodymus, kurių įvairaus amžiaus nariai džiaugsmo ir kūrybingumo šaltinį atranda skirtingų krypčių ir stilių muzikoje.

Tarp jų – įsimintinas ir profesionalus gitaristų Brolių Poškų duetas bei Alytaus muzikos mokyklos styginių instrumentų kvartetas, energingas ir užburiantis instrumentinis trio "Saulė, Pijus ir draugai", jaukus ir romantiškas Mamų ir dukrų vokalinis kvartetas, jaunatviškai energingas ir artistiškas styginių instrumentų ansamblis "Quartole", tradicinį folklorą puoselėjančios mama Ona Auškalnienė ir dukra Rūta Auškalnytė, nostalgiškas ir lyriškas Germanavičių šeimos ansamblis, skambus ir darnus senelio bei anūkų ansamblis "Cornet trio", žaismingas ir ugningas tėčio ir sūnaus duetas "Linksmieji trimitai", mąslus ir svajingas kanklininkių ansamblis "Ašarėlė".

Koncertuos ir gausi muzikuojanti lietuvių Asakavičių šeima iš Karaliaučiaus (Kaliningrado) srities Lazdynų (Krasnoznamensko) rajono Pilkalnio (Dobrovolsko) miesto, puoselėjanti lietuvių liaudies tradicijas ir garbingai atstovaujanti Karaliaučiaus krašto lietuvių bendruomenei.

Kiekvienas ansamblis – savaip unikalus. Daugelis jau turi kuo didžiuotis – yra dalyvavę respublikiniuose ar net tarptautiniuose konkursuose, sukaupę nemažą koncertinę patirtį.

Koncerto ypatingasis akcentas – Vilniui ir Kaunui atstovaujantis profesionalių muzikantų Grigų šeimos ansamblis. Kauno valstybinio muzikinio teatro koncertmeisteris Povilas Grigas ir jo šeimos nariai: sesuo pianistė Gražina Grigaitė-Zalatorienė ir sūnus altininkas Martynas Grigas jau ne vienus metus puoselėja šeimos muzikavimo tradicijas.

Dažnai koncertuojantys įvairiose Lietuvos ir pasaulio scenose kaip solistai ar kitų ansamblių nariai, atlikėjai nevengia instrumentus į rankas paimti ir šeimos aplinkoje. Vedini noro nesustoti ir ieškoti vis ko nors nauja, muzikantai pabrėžia ir repertuaro įvairovės svarbą. Visi jie visuomenei yra jau gerai pažįstami ir kaip styginių kvinteto "Soavita", kurį inicijavo jaunesnė Povilo sesuo pianistė Gražina Zalatorienė, nariai. Kvintete kartu violončele groja ir vyresnis brolis Tomas. Koncerto metu Grigų šeimos ansamblis atliks Johanno Christiano Bacho, Jules Massenet, Vittorio Monti, Astoro Piazzollos kūrinius.

Du balsai, viena širdis

Muzikuojančių šeimų palaikymo idėja Lietuvoje puoselėjama daugelyje muzikos mokyklų, kai kurios jų muzikuojančių savo moksleivių šeimų koncertus organizuoja jau ne vienus metus. Muzikuojančių šeimų festivalį Kaune kelerius metus organizavo ir Baltų kultūros ir mokslo paramos fondas.

Šiemet sulaukta išskirtinio projekto "Du balsai – viena širdis" ir LRT programoje. Jau antrą mėnesį vykstantis didelio susidomėjimo sulaukęs projektas, kuriame dalyvauja šeimų duetai, prisideda ir prie festivalio "Gaidų pynė", kurį organizuoja Šv.Kazimiero ordinas, siekiamo tikslo – paskatinti muzikavimo šeimoje tradicijos atgimimą.

Šiandien, nuolatinio skubėjimo ir įtampos amžiuje, kai itin pasigendame glaudesnio bendravimo, dvasinio ryšio, kūrybinio džiaugsmo, muzikavimas šeimoje, suburiantis šeimos narius ir padedantis mažinti atotrūkį tarp tėvų ir vaikų, yra ne tik šeimos saitų stiprinimo, jaunosios kartos ugdymo, šeimos kultūrinių tradicijų puoselėjimo, bet ir reikšminga kultūringos visuomenės ugdymo priemonė.

"Muzikavimas šeimoje yra didelė vertybė, – teigia Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro "Dagilėlis" vadovas bei dirigentas Remigijus Adomaitis. – Jis stiprina vidinius šeimos ryšius, praplečia akiratį, suteikia daug bendro kūrybinio džiaugsmo. Tikiu, kad tie vaikai, kurie dabar kartu muzikuoja su savo tėvais, broliais, seserimis, ateityje praplės muzikuojančių šeimų būrį, iš jų išaugs daug puikių asmenybių, gabių menininkų."


Kas? Muzikuojančių šeimų koncertas.

Kur? Kauno valstybinės filharmonijos mažojoje salėje.

Kada? gegužės 13 d. 14 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių