Šauniausios Lietuvos kapelos susirungs Kaune

  • Teksto dydis:

Jau rytoj legendinės Kauno sporto halės stogą kilnos liaudiškos muzikos kapelos iš Aukštaitijos, Dzūkijos, Sūduvos ir Žemaitijos. Varžytuvėse „Grok Jurgeli 2017“ dėl taip aistringai geidžiamo nugalėtojos titulo rungsis po dvi stipriausias kapelas iš kiekvieno regiono. O kuri geriausia šiais metais, spręs tik žiūrovai.

„Liaudies muzikos atlikėjai tuo pačiu yra ir kūrėjai. O varžytuvėse kiekviena kapela stengiasi išsiskirti, sužibėti originalumu. Tad būna, kad išgirstame ne tik liaudiškas dainas. Atlikėjai keičia aranžuotes, kartais net ir padžiazuoja“, - pasakoja jau bene dešimtmetį „Grok Jurgeli“ režisuojantis Arūnas Žemaitaitis ir priduria, jog šie metai išsiskiria jaunimo kapelų gausa.

Moksleiviško ir studentiško amžiaus kapelų gausą varžytuvių organizatoriai pastebėjo dar regionuose vykstančiose atrankos varžytuvėse. Sako, jog jaunimas išsiskyrė aukštu profesionalumo lygiu. Todėl ir finalinėse varžytuvėse žiūrovai išvys ne vieną jauną kolektyvą.

„Jaunatviškas entuziazmas, aistra, energija įpučia renginiui naujos gyvybės. Jaunimas groja su cinkeliu, užsidegę ir liaudies muzika įgauna smagaus šarmo“, - priduria A. Žemaitaitis.

Pasak renginio režisieriaus, varžytuvių formatas nesikeičia jau bene 50 metų. Liaudiškos muzikos kapelos varžosi etnografiniuose regionuose. Čia atrenkamos dvi geriausios: vieną deleguoja komisiją, kitą – žiūrovai. Geriausios iš geriausiųjų dėl nugalėtojų titulo varžosi Kaune.

„Kiekviena kapela varžytuvėse atlieka po tris kūrinius. Vienu metu dėl žiūrovų simpatijų ir šauniausios kapelos vardo ant scenos varžosi du kolektyvai, - pasakoja A. Žemaitaitis. - Kadangi tai liaudies muzika, tai ir nugalėtoją renka žiūrovai. Bilietai yra ir balsavimo biuleteniai, ant kurio kiekvienas įrašo jiems labiausiai patikusios kapelos pavadinimą.“

Pasak režisieriaus, balsų skaičiavimas išties sudėtingas – paprastai „Grok Jurgeli“ sutraukia tūkstančius žiūrovų, o atotrūkis tarp stipriausių kolektyvų būna nedidelis. Kaskart paskelbus nugalėtoją salėje nuaidi gilus atodūsis.

Nors liaudiškos muzikos kapelų varžytuvių formatas nesikeičia nuo pirmosios surengtos Tautos namuose Kaune, kaskart ieškoma vis naujų temų šventei. Šie ir ateinantys metai bus skirti Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui paminėti.

Pagal sumanytą scenarijų, šventės vedėjai Barborytė ir Rapoliukas iš kaimo atvyksta į miestą. Čia pamato pasirengimą 100-mečio minėjimui ir nusprendžia parodyti, kaip išties smagiai reikų švęsti. Tada jau sceną atiduodama kapeloms.

48-tąjį kartą organizuojamoje „Grok, Jurgeli 2017“ šventėje laukiama arti 200 atlikėjų.

Aukštaitijai atstovaus dvi jaunimo kapelos: Ignalinos krašto jaunimo kapela „Keiziukai“ ir Smilgių kultūros centro jaunimo kapela „Smilgenė“, kurios nariai dar neseniai grojo vaikams skirtame renginyje, o dabar ruošiasi didžiajai scenai.

Dzūkija deleguoja dar 1973-čiais metais savo istoriją pradėjusią Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro kapelą „Jieznelė“ bei Šeštokų kultūros namų kapelą „Griežlė“.

Sūduvai atstovaus Vilkaviškio kultūros centro kapela „Vingis“, kuri varžytuvėse dalyvauja jau ne pirmą kartą. Kapela yra įvertinta prestižiniu „Aukso paukštės“ apdovanojimu. Iš Sintautų kultūros centro atvyks kapela „Liocai“, ji regioninėse varžytuvėse nugalėjo jau 3-čią kartą.

Iš Žemaitijos į Kauną atvyks Viekšnių kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Virventa“. Šis kolektyvas yra pasirodęs ne tik nacionalinės televizijos laidose, bet ir turi patirties koncertuojant užsienio festivaliuose. Antroji kapela iš Žemaitijos - Tytuvėnų kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Svaja“.

Svečių teisėmis į varžytuves pakviesta Šeduvos kultūros ir amatų centro liaudiškos muzikos kapela „Užuovėja“. Žiūrovai galės pasigrožėti bei įvertinti Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centro šokių kolektyvo „Vyželė“ šokius.

Dėl titulų nesivaržys, bet specialiai šventei paruoštą programą pristatys A. Stulginskio universiteto „Ūkininkas“ bei Kauno technologijos universiteto tautinio meno ansamblio „Nemunas“ jungtinė kapela kartu su A. Stulginskio universiteto teatro „Jovaras“ aktoriais, kurie žiūrovus nukels į tarpukario laikus... Laikai kiti, problemos panašios.

„Grok, Jurgeli 2017“ Kauno sporto halėje vyks lapkričio 18 d., pradžia 16 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rokas

Rokas  portretas
Labai geras komentaras jums siunciamas Visoms kapeloms
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių