Santykių akrobatikoje – šuoliai ir skausmingi nusileidimai

  • Teksto dydis:

Savaitgalį net du kartus savo spektaklį ZOOG kauniečiams ir jų svečiams pristatys duetas iš Izraelio Amiras Guetta ir Hemda Ben Zvi.

"Kaunas 2022" inspiruoto pirmojo tarptautinio scenos menų festivalio "ConTempo" dalyviai kaip menininkai formavosi Izraelyje ir Italijoje, baigė "Le Lido" cirko meno mokyklą Tulūzoje. Jų kūrinys ZOOG ("pora" hebrajų kalba) – tai galimybė iš arčiau pažvelgti į dviejų akrobatų santykį, jų rutiną ir ritualus. Daugiau apie savo darbą ir santykius pasakoja patys A.Guetta (A.G.) ir H.Ben Zavi (H.B.Z.).

– Kartu kuriate nuo 2013-ųjų, o ką veikėte iki pažinties?

H.B.Z.: Darbas su Amiru man yra pirmoji profesionali patirtis. Tiesas, būdama paauglė pasirodžiau su viena Izraelio cirko trupe.

A.G.: Ir man darbas su Hemda – pirmoji tokia kūrybinė patirtis. Iki tol buvau akrobatas, kapueiros šokėjas, būgnininkas, pasirodydavau su įvairiomis menininkų grupėmis. Per daugelį metų kapueira mane išmokė skaityti partnerio kūno kalbą, sinchronizuotis. Ir prisidėjo prie noro dirbti duetu, ne vienam.

– O kas konkrečiai įkvėpė sukurti ZOOG?

– ZOOG seka mus nuo darbo kartu pradžios, jis bėgant laikui tapo labiau kompleksinis. Pirmiausia tai buvo būdas atrasti vienas kitą ir mūsų judesio kalbą. Kai mudviejų ryšys sustiprėjo, supratome, kad ZOOG, kaip mūsų santykių augimo dokumentą, galime rodyti scenoje. Norime rodyti ne tik gražias santykių akimirkas, tai labai mėgsta daryti žmonės, bet ir sunkumus bei išbandymus.

– Pasirodymo aprašyme teigiama: "Netradiciškai pasiskirstydami fizinius elementus atlikėjai nesitaiko prie lyčių normų ir įprastų partnerinės akrobatikos vaidmenų." Ar laužote tik meninius stereotipus, ar ir gyvenimo būdo?

– Tiesą sakant, niekada neskyrėme daug dėmesio tam, kad esame "apsikeitę" akrobatų vaidmenimis. Pradėjome kaip du draugai, žaidžiantys vienas su kitu. Netikime, kad vaidmenis reikia priskirti ir pagal juos elgtis. Tikime laisve ir lygybe tiek scenoje, tiek gyvenime. Kiekvienas laisvas pasirinkti, ką mėgsta ir nori veikti. Savo skirtumais papildome vienas kitą.

– Ar darbas kartu padeda santykiams?

– Visą parą būti su tuo pačiu žmogumi nepaprasta. Pradėję dirbti kartu turėjome sunkumų, daugelį jų kėlė būtent darbo reikalai. Vis dėlto ZOOG padeda į santykius pažiūrėti iš šalies, pastebėti ir suprasti savo elgesį. Taip keičiamės ir stipriname bei geriname pačius santykius. Žinoma, būna visko, bet šiuo metu vienas kitą suprantame geriau ir problemas išsprendžiame greičiau bei sveikiau.

– Pastebėjome, kad naudojate vieną e.pašto dėžutę. Ar ji tik darbui, o šiaip turite po asmeninę?

– Cha cha, taip, ji lyg ir darbinė, bet Amiras ją naudoja ir visiems kitiems reikalams, bet jis internete ne itin aktyvus. Hemda turi ir asmeninę.

– Ar ZOOG skirtingose šalyse sutinka skirtingai?

– Mūsų patirtis rodo, kad publika ir jos reakcijos tikrai labai įvairios. Kartais žiūrovai labai mandagūs, kartais itin daug juokiasi, kartais reaguoja aktyviai, kartais sėdi tyloje. Vis dėlto po pasirodymo reakcijos būna panašios. Tai įrodo, kad net ir labai kultūriškai skirtingose šalyse žmonės išgyvena panašias asmenines patirtis. Kitaip tariant, visi mes žmonės.

– Ar yra tekę ką nors paaukoti dėl meno?

– Priklauso nuo to, ką laikytume auka. Visas mūsų gyvenimas sukasi aplink darbą, bet tai mūsų pasirinkimas. Beveik nebūname namie, kartais susižalojame, jaučiame skausmą, sunku išlaikyti ir mėgautis artimomis draugystėmis, esame toli nuo šeimų. Vis dėlto mėgaujamės gyvenimu kelyje, nuolat susipažįstame su naujais žmonėmis. Kai po pasirodymo žiūrovai prieina ir papasakoja, ko pasisėmė, ar pasidžiaugia, kad pralinksminome, būna labai malonu.

– O, beje, kiek jums svarbi muzika?

– Jaučiame, kad muzika tikrai gali pakeisti ir užrakinti kūno išraišką, ir tai yra viena priežasčių mūsų sprendimui muzikos savo pasirodymuose nenaudoti – pasitelkiame tik kūnų ir juos supančio pasaulio ritmą. Tai leidžia valdyti laiką ir reaguoti į tai, kas vyksta aplink. Muzika savotiškai įrėmina procesą, o mes siekiame jo metu mėgautis ir išnaudoti dabarties momentą.

– Ar, be ZOOG, turite ir kitų projektų?

– Kaune pristatysime trumpąją ZOOG versiją – ji trunka pusę valandos. Ilgąją dar tobuliname, jos premjera numatyta kitų metų sausį Prancūzijoje. Galvojame ir apie kitus projektus, bet šiuo metu dirbame tik su ZOOG.

Pradėjome kaip du draugai, žaidžiantys vienas su kitu. Netikime, kad vaidmenis reikia priskirti ir pagal juos elgtis. Tikime laisve.

– "ConTempo" festivalio metu jus išvysime dviejose gana skirtingose vietose. Kačerginė – ramus kurortinis priemiestis, čia šoksite šeštadienį, o sekmadienį susitiksime Vytauto Didžiojo karo muziejaus kieme. Ar lokacija turi įtakos jūsų kūnams?

– Pasirodymui įtakos gali turėti daug kas. Kaskart mūsų šou vis kitoks, žinoma, tai lemia ir vieta, kurioje pasirodome. Tai gali būti ir uždara erdvė, ir atvira. Mums patinka intymūs pasirodymai, kai jaučiame publikos artumą, o ji jaučia kartu su mumis. Vis dėlto smagu ir didelėse erdvėse, stebint didelei auditorijai.

– Kaip manote, koks yra gatvės vaidmuo šiandienos kultūroje? Ar menas gatvėse gali turėti įtakos svarbiems pokyčiams visuomenėje ir būti jų dalimi?

– Menas gatvėje yra puiku! Tai leidžia patiems įvairiausiems žiūrovams atrasti pačius įvairiausius pastatymus. Menininkams tai nauji iššūkiai ir naujos galimybės. Mes tikime, kad menu galima – ir reikėtų – dalytis bet kurioje vietoje, bet kuriuo metu. Dalytis idėjomis, istorijomis, emocijomis, padėti žmonėms susijungti.

– Ne visur kol kas paprasta peržengti išankstines žiūrovų nuostatas ir lūkesčius, bet tai laiko ir naujovių įpročio klausimas.


Kas? Spektaklis ZOOG.

Kur? Kačerginės Liepų parke.

Kada? rugpjūčio 24 d. 15 val.

Kur? Kauno Vytauto Didžiojo muziejaus kieme.

Kada? rugpjūčio 25 d. 17 val.

Festivalis "ConTempo" inicijuotas "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022", organizuojamas kartu su VšĮ "Kultūros platforma" ir Lietuvos šokio informacijos centru. Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos kultūros ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių