Ryškėja kultūros renginių kontūrai: nebūtina tirpdyti šimtus kilometrų, apsidairykite savo rajone!

Susibūrę į bendruomenes, atstovaujančias vienuolikai Kauno seniūnijų, miestiečiai iš mažų, tačiau labai svarbių detalių renka 2022-ųjų programą. Paruošiamieji darbai jau įgavo pagreitį.

Vietų tyrinėtojai

Priešistorė to, kas vyksta dabar ir su trenksmu sudrebins ateinančius metus, kai iškėlęs aukštai Kaunas neš Europos kultūros sostinės vėliavą, siekia 2017-uosius. Tuomet po miestą pasklido pirmieji "Fluxus Labas!" bendruomenių fasilitatoriai – vietos kultūros skatintojai ir puoselėtojai. "Jiems buvo patikėta misija išryškinti bendruomenių savitumus, burti kūrybiškus žmones bendroms veikloms", – pasakoja "Kaunas 2022" bendruomenių programos "Fluxus Labas!" koordinatorė Goda Kacilevičiūtė."

Per pastaruosius kelis metus Kauno bendruomenės dalyvavo kiemų ir iniciatyvų projektuose. Bėgant laikui jie išaugo į "Fluxus laboratorijas" – mikrorajonų taškus, aktyviai kuriančius ir buriančius ne tik vietinius gyventojus, puoselėjančius vietos kultūrą, istoriją, siekiančius sužibėti 2022-ųjų programoje.

"Nebūtina tirpdyti šimtus kilometrų lėktuvu, autobusu ar traukiniu tam, kad pamatytum ką nors įdomaus! Apsidairykite savo rajone", – būti vietos kolumbais kvietė G.Kacilevičiūtė.

Neretai esą pakanka atidžiau ištyrinėti gyvenamąją aplinką – kyštelėti nosį į gretimą kiemą, paėjėjus kelis kilometrus į šoną kaktomuša susidurti su siena, verta menininko teptuko, ar aikštele, laukiančia teatrališko bendruomenės pasirodymo.

Nebūtina tirpdyti šimtus kilometrų lėktuvu, autobusu ar traukiniu tam, kad pamatytum ką nors įdomaus! Apsidairykite savo rajone!

Karantinas nesustabdė

Veiklų pirtį užkūrę prieš kelerius metus, į bendruomenes susibūrę entuziastai apsukų nemažino net ir tada, kai gyvenimo tempą daugeliui mūsų sulėtino karantinas. Metų pradžioje "Kaunas 2022" bendruomenių programai "Fluxus Labas" paskelbus atvirą kvietimą dalyvauti Europos kultūros sostinės programoje, norą dalyvauti pareiškė apie 300 organizacijų, bendruomenių ir aktyvių žmonių iš vienuolikos Kauno miesto seniūnijų.

"Šiemet buvo pirmasis bandymas suvienyti seniūnijas, todėl paskelbėme kvietimą, ragindami jungtis visus, turinčius idėjų ir noro. Kreipėmės tiek į jau egzistuojančias bendruomenes, tiek į iniciatyvius žmones, mokyklas, bibliotekas, įvairias kitas įstaigas ir įmones", – "Kaunas 2022" atstovė pasakojo, kad iki balandžio su kiekvienos seniūnijos atstovais vyko bent po kelis virtualiuosius susitikimus, kurių metu išryškėjo gana aiškūs ateinančių metų renginių kontūrai. Visi renginiai planuojami ruošiantis A, B, ir C scenarijams, ketinant išlaikyti dalyvių saugumą, keliantis į atviras erdves. Didelė dalis renginių vyks maršruto principu – veiklos vietos dažnai migruos.

"Apie viską dar nenorime pasakoti. Verčiau sekite naujienas "Fluxus Labas" feisbuko paskyroje", – palikusi intrigą vėlesniam laikui, kelias įdomesnes detales apie bendruomenių pasiruošimą 2022-ųjų renginiams G.Kacilevičiūtė vis dėlto atskleidė.

Anot G.Kacilevičiūtės, karantinas bendruomenių nesustabdė, priešingai – pastūmėjo į naujų vietų paieškas savo gyvenamosiose vietose. (M. Plepio nuotr.)

Renginių įvairovė

 

Sujungę žymiausias vietas ir legendas, keliaujančias iš lūpų į lūpas, Žaliakalnio gyventojai kvies į šokio performansą-ekskursiją.

"Pasivaikščiojimas po tarpukario Žaliakalnį – performatyvus įvykis, kviečiantis iš naujo susipažinti su gyvąja rajono gyventojų atmintimi ir vietos istorija", – bendruomenių koordinatorė neabejojo tokio performanso sėkme.

Vilijampolės žmonės pristatys kultūros ir įvairių sporto šakų santykį. Laisvalaikį kvies leisti su savo artimaisiais prie vandens telkinių – Lampėdžio ežero ar Neries krantinės.

Ką ruošia Centras ir Senamiestis? "Vytenio Jako sukurta "Kiemo galerija" – išskirtinis bendruomeniškumo ir bendrakūrybos pavyzdys Kaune, į kurį užsukti kviečia ne tik spalvingi kūriniai, bet ir ore sklandančios vietos gyventojų istorijos. Bendradarbiaujant su galerijos menininkais, 2022-aisiais ši idėja pasklis po dar daugiau Kauno centro ir Senamiesčio kiemų. Kaimynai bus kviečiami susiburti ir ieškoti sau svarbių tapatybės ženklų, istorijų, prisiminimų. Kūriniai gims susitikimų su menininkais metu, o jų idėjiniais bendraautoriais bus visa kiemo bendruomenė", – kalbėdama apie tolesnius renginius, bendruomenių koordinatorė įgavo pagreitį.

Panemunės atstovai stebins tarpdiscipliniu festivaliu ir diskusiniu klausimu: šilas – miesto ar gamtos dalis? Dar vienas nekasdienis renginys – ekofestivalis, kultūros sostinės gyventojus ir svečius subursiantis į Šilainius.

Kviečia būti aktyvius

"Aleksotas – aviacijos tema, plėtojama kuriant stilizuotą lėktuvą. Botanikos sodo, funikulieriaus, Marvelės upės slėnio įveiklinimas", – iš seniūnijos, esančios kairiajame Nemuno krante, G.Kacilevičiūtė persikėlė į Kauno miesto dalį į šiaurę nuo Centro, kairiajame Neries krante. Tai Eigulių mikrorajonas, kurį, artėjant 2022-iesiems, gyventojai žada uždengti spalvomis tarsi baltą drobę.

Dainava, kaip ir priklauso, – dainuos, šoks, o tada pasakos apie pramoninio rajono ir senųjų tradicijų suderinamumą. Petrašiūnai  dėmesį atkreips į marias, laivininkystę, vandens sporto šakų įtraukimą, užlietų kaimų atminimą ir Kauno marių šventę.

Per poezijos ir muzikos renginius Gričiupio seniūnijos branduolys primins Balio Sruogos atminimą, o Vandos ir Balio Sruogų namų-muziejaus bendruomenės auksarankiai drauge su vietos entuziastais sukurs ypatingą keramikos instaliaciją. Seniūnijų sąrašą G.Kacilevičiūtė užbaigė Šančiais. Pastarieji kvies į XIX a. pabaigoje statytą betoninį Kauno tvirtovės parako sandėlį Prancūzų gatvėje. Vėliau per ugnį ir ledą kultūriniai keliai ves į naujai atrastas vietas – "No name studio" Žemuosiuose Šančiuose, Barakų rajoną, Šančių kultūros kiemą. Baigiamieji bendruomenių renginiai vyks 2022 m. balandžio–rugsėjo mėnesiais. Tikslesnės datos ir visos kitos detalės bus skelbiamos internetiniame puslapyje www.fluxuslabas.eu.

Artėjant 2022-iesiems skirtingų mikrorajonų gyventojai apie savo gyvenamąsias vietas sužinojo dar daugiau įdomių istorijų. (M. Plepio nuotr.)

"Kviečiame ne tik sekti naujienas, bet ir dalyvauti savo rajono veiklose", – bendruomenių koordinatorė G.Kacilevičiūtė džiaugėsi, kad miestiečiai yra ganėtinai aktyvūs, o gretas kaskart papildo vis daugiau jaunų ir entuziastingų žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių