Iš rimties ir absurdo išvirta „Sriuba“

  • Teksto dydis:

Dailininko ir eseisto Mikalojaus Vilučio knyga "Sriuba" sugrįžta pas auditoriją įgijusi naujo kvėpavimo. Jos pagrindu aktorius, bardas Gediminas Storpirštis ir muzikuojantis rašytojas, režisierius Vytautas V.Landsbergis sukūrė monospektaklį, kurį pristatys ir kauniečiams.

"Sriubos" pjesės bendraautoris V.V.Landsbergis prisipažino, kad monospektaklio idėja gimė iš žavėjimosi M.Vilučio tekstais. Jie pasirodė esą tikras šviežio oro gurkšnis.

"Mes nuolat stebime, kas vyksta literatūros pasaulyje, kokie nauji balsai jame pasigirsta. "Torto", o vėliau ir "Sriubos" pasirodymas buvo tikras įvykis. Tos M.Vilučio esė yra kažkas naujo, kitoniško, jose gana daug bravūros, autoironiškos dievoieškos, kultūrinio konteksto vertinimų. Galų gale ir kiekvienam žmogui atpažįstamų psichologinių situacijų: meilės, mirties, vienatvės, išprotėjimo baimės", – sako jis.

Pjesę ne tik rašęs, bet ir vaidinantis G.Storpirštis išskiria M.Vilučio kūrybos sąžiningumą. Anot jo, tai talentingas, darbštus ir kuklus žmogus, kurio kūrybinio kelio patirtis suintriguos daugelį.

"M.Vilučio mintys – kaip ir poezija – kupinos paradoksų. Jos talpios, pilnos komiškų situacijų, ironijos, įvardijimų, kuriuos dažnas žmogus pagalvoja ramybės valandėlę", – teigia aktorius.

Rašant pjesę svarbiausias uždavinys buvo medžiagos atranka ir pritaikymas teatrui – reikėjo surasti raktą į M.Vilučio pasaulį. Juo tapo kino režisieriaus ir dainų kūrėjo Romo Lileikio dainos, kurios skamba spektaklyje.

"Rašydamas aš ir pats nustebau, kaip dera ir vienas kitą papildo R.Lileikis ir M.Vilutis. Juos vienija sunkiai nusakoma Vilniaus kultūros dvasia. Ji pamažu traukiasi iš mūsų laikmečio. Norisi tos dvasios įleisti į dabartį", – sako G.Storpirštis.

Pjesės autoriai pripažįsta, kad monospektaklis – gana sudėtingas žanras. Todėl rašymo procesas buvo nemažas iššūkis. "Monospektaklyje konfliktą turi organizuoti pats su savimi, viduje. Priešingu atveju rizikuoji paskęsti monologų vienodume. Monospektaklyje žiūrovo akis turi mažai ką stebėti, todėl vaidinanti asmenybė turi būti plastiška, gebanti greitai keisti nuotaiką", – teigia V.V.Landsbergis.

Aktoriui G.Storpirščiui "Sriuba" suteiks galimybę išbandyti sau visiškai naują žanrą – tai bus pirmasis monospektaklis. "Kaip ir M.Vilučiui, esant brandaus amžiaus, reikėjo drąsos iš dailės šokti į literatūrą bei savo rašymus viešai paskelbti, taip ir man keliaujant į vėlyvesnį kūrybinį etapą norisi naujų kūrybinių iššūkių", – sako jis.

Anot, V.V.Landsbergio, M.Vilutis geba vienu metu žaisti kelis žaidimus keliais lygiais. "Vieni jame suras rimties, susikaupimo ir medžiagos susimąstyti apie gyvenimą, o kiti kikens matydami, kad tos įžvalgos balansuoja ant absurdo ribos. M.Vilutis iš vienos tonacijos į kitą pereina neperspėdamas. Net nepastebi, kada baigiasi rimtieji sakiniai ir prasideda parodija", – teigia jis.

Vytauto Kernagio fondo pristatomas, Rimanto Tereso režisuotas spektaklis, kūrėjų teigimu, skiriamas skubantiesiems gyventi ir norintiesiems viską žinoti. Taip pat tiems, kurie dosniai dalija patarimus apie laimę ir gyvenimo prasmę.


Kas? Monospektaklis "Sriuba".

Kur? Kauno kameriniame teatre.

Kada? Gruodžio 21 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių