Renginys ramybės drumstėjų kartai

  • Teksto dydis:

Z kartos vaikai yra tikri genijai – nepaprastai įdomūs, jautrūs, atviri ir geranoriški, todėl labai svarbu juos mylėti, pripažinti jų individualumą, suprasti ir palaikyti – Z kartos, kuriai specialiai organizuojama mugė "Z vaikai", unikalumu neabejoja jos organizatorė Meda Kišonė.

Kūrybingajai kartai

Vadinamoji Z karta – tai 2003-2023 metais gimę vaikai, išsiskiriantys dėl interneto revoliucijos įtakos jų asmenybės formavimui – yra unikali karta. Jai skirta ir rugsėjo 4 dieną, "Žalgirio" arenoje vyksianti būrelių ir užimtumo mugė "Z vaikai". Joje mažieji kartu su tėveliais susipažins su 50 veiklų bei viską pamatę iš arti naujų mokslo metų pradžioje galės lengviau pasirinkti mėgstamus būrelius.

"Z vaikai" – unikalus projektas, skirtas Z kartai, jos vystymuisi ir laimingai besiformuojančiai asmenybei. Kodėl "Z vaikai"? Todėl, kad tai be galo kūrybinga, unikali ir kitokia karta, kuriai seni auklėjimo metodai netinka. Tai asmenybių, o ne kareivių karta, kurią ugdyti reikia daug kantrybės ir išmonės. Z – pirmoji vaikų karta, kuri auga pertekliuje, kada svarbiausia savybė yra išmokti atsirinkti", – sako M. Kišonė.

Dirva asmenybėms

Renginio partneriai “Robotikos akademija”, vadovaudamiesi tuo pačiu požiūriu, kad “Z karta” yra unikali, sutiko prisidėti prie renginio, suteikiant vaikams galimybę atsidurti tarsi kosmose. Tai bus galima pamatyti renginį vainikuojančiame bendrame projekte “Kosminės stoties statynas”.

"Kol vieni mato juos kaip išprotėjusius, mes matome genijus. Nes žmonės, kurie yra pakankamai išprotėję galvoti, kad jie gali pakeisti pasaulį – yra tie, kurie jį pakeičia", – Z kartos unikalumu neabejoja VŠĮ "Robotikos akademija" Kauno miesto kuratorius Vytautas Barzdaitis.

"Mes dirbame dėl visų, šiek tiek kūrybiškai išprotėjusių. Išskirtinio mąstymo. Kodėlčiukų. Rutinos drumstėjų. Dėl apvalių vinių kvadratinėse skylėse. Dirbame su tais, kurie mato dalykus kitaip. Jie nesilaiko standartų. Jie ieško neatrasto sprendimo. Galite juos auklėti, nesutikti su jais, pritarti, o gal ginčytis. Bet viena, ko jūs negalite, – ignoruoti jų. Nes jie keičia dalykus. Jie išranda. Įsivaizduoja. Įkvepia. Atskleidžia. Kuria. Jie veda Lietuvą pirmyn. Galbūt tokie vaikai ir jų mokytojai turi būti šiek tiek išprotėję? Kaip kitaip spoksodamas į detalių kalną tu gali matyti robotą? Arba matydamas atskirus vaikus suburti iš jų komandą? Arba žiūrėti į Raudonąją planetą ir svajoti apie gyvenimą joje. Mes ruošiame dirvą tokioms asmenybėms", – su užsidegimu pasakoja V.Barzdaitis.

"Robotikos akademija" vaikams organizuoja įvairias su technologijomis ir robotika susijusias veiklas. Mokslo metų periodu siūlo techninės kūrybos būrelius, mokymus, smagius konkursus ir kitus užsiėmimus. Jų tikslas – leisti vaikams skleistis ir dovanoti kūrybingą laisvalaikį.

Vasarą "Robotikos akademija" kvietė į keturiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose įsikūrusias vasaros stovyklas, kuriose vaikai nuo 5 iki 16 metų mokėsi inžinerijos pagrindų, konstravo ir programavo "Lego" robotus.

Laužyti stereotipus

V.Barzdaitis teigia, kad nepaisant stereotipo, kad būtent berniukams artimesni tachnikos užsiėmimai, kuo toliau, tuo labiau į stovyklas ir būrelius įsijungia mergaitės. "Stereotipai tam ir yra sukurti, kad juos galima būtų laužyti. Ši veikla tinka tiek berniukams, tiek mergaitėms. Visi jie turi vienodą potencialą kurti ir išradinėti."

Informatikos lektorius tikina, kad labiausiai vaikus domina gebėjimas patiems iš krūvos detalių sukurti sprendimą ir, naudojantis savo kūrybiškumu bei įgytomis žiniomis, sukurti dalykus, kurių dar niekas nėra sukūrę.

"Vaikams patinka matyti, kaip jų sukurti robotai atlieka jiems patikėtas užduotis ir tai daro nepriekaištingai tiksliai. Vaikai dar daugiau džiaugiasi dėl to, kad tas užduotis atliko ne patys, o jų sukonstruoti ir suprogramuoti robotai. Tai verčia vaikus didžiuotis savo sugebėjimais", – pasakoja V.Barzdaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
Kada šis renginys... ir kur ?

zzz

zzz portretas
z karta yra musu ateitis
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių