Raudondvaryje nuo rudens gėrybių švytėjo ir užsieniečių akys

Šeštadienį Raudondvaryje šurmuliavo tradicinė Kauno rajono žemdirbių ir derliaus šventė „Rudens sambariai 2014“.

Maisto netrūko visų skoniui

Raudondvario pilies dvaro sodyboje akys raibo nuo įvairiausių rudens derliaus gėrybių.

25 Kauno rajono seniūnijos buvo išmoningai įsirengusios vieną už kitą gražesnius stalus, atspindinčius žemdirbiškas rajono tradicijas, ir kvietė pasivaišinti nuostabiausiais skanėstais.

Akys ryte rijo maisto gėrybes ir buvo sunku išsirinkti, ko paragauti: medaus, duonos, vaisių, daržovių, sūrių, kepsnių, varškės, naminukės, giros, pyragų, uogienių, kumpių, dešrų, sveikuoliškų arbatų, "Žvejų trauktinių", "Zuikio naminukės", žuvų, pyragų, pyragaičių ar net 27 kilogramų svorio bei 130 cm ilgio torto.

Žinoma sveikuolė Danutė Kunčienė su kolegomis siūlė skanauti moliūgo su nuo tik ką nurinkto derliaus linų sėklų užtepėle, troškintą su daržovėmis, bruknių uogienės, erškėtrožių su duoniuku, išpjaustytų "makaronų" iš cukinijos su linų sėklų užtepėle bei avižų pieno, pagardinto šlakeliu medaus.

"Čia pakepintas šernas bei šerniuko kepenų paštetas, brandintas gėrimas, paštetas su uogiene..." – viliojo trys Raudondvario stalo skrybėlėtos šeimininkės, pasirišusios skareles, įsisegusios povo plunksnas.

Komplimentai

Atvykimu į Raudondvarį vėl džiaugėsi seni Kauno rajono draugai – kaimyninės Lenkijos Myslibužo pavieto atstovai su saviveiklos kolektyvais. Beje, lenkai atsivežė ir savo kulinarijos paveldo patiekalų.

O lietuviai komplimentus žarstė jų mėsos gaminiams, kurie tirpte tirpo akyse. Lenkai taip pai nesikuklino ragauti ir tarpusavyje nuoširdžiai gyrė ar raginio paragauti vieno ar kito skanėsto.

"Visuomet lankausi šioje jaukioje šventėje ir tik kitą dieną važiuoju į tuo metu vykstančią rudens gėrybių mugę Kaune, – komplimentus "Rudens sambariams" žarstė Lina ir Arvydas, atvykę kartu su dviem vaikais – Vytaru ir Urte. – Būtent čia visada juntama šventiška dvasia, nedvelkia komercija, žmonės vaišinami įvairiausiomis gėrybėmis, o ne kaip kitose šventėse, susirenka prekeiviai, kurie siūlo parduoti tas pačias prekes dar brangiau nei parduotuvėse ar turguje ir po to nuolat dejuoja, kad prasta prekyba."

"Labai skanu, labai įdomu, labai spalvinga ir labai gražu", – girdama "Rudens sambarius" patenkinta skilandį ragavo Na Youn.

Gimė marių dugne

Šalia žirgyno esančiame kieme buvo įrengta senovinės žemės ūkio technikos ekspozicija. Ją žada parūpinti muziejininkas Juozapas Liekis.

Samylų atstovai įrengė kiemelį, kuriame atsispindės Kauno marių užlietų kaimų istorijos.

"Esu gimusi marių dugne, – vaišindama natūralia arbata pasakojo Janina Sidabraitė, kuri gimė ir iki 13 metų gyveno marių užlietame kaime – Dvareliškėse. – Kai 1959 metais pastatė hidroelektrinę, daug žmonių iškėlė iš jų gimtųjų namų, todėl buvo įkurti nauji kaimai, miesteliai – Šlienava, Palemonas ir daug kitų, iki pat Birštono. Kai vaikams su skaudančia širdimi pasakoju istoriją, kad esu iš marių dugno, jiems sunku patikėti šia istorija."

Samylų atstovai kvietė pasigrožėti unikaliai iš šiaudų supintais gyvūnais – ožkomis, šunimis, žąsimis, antimis ir net arkliu.

"Jei kažkas iš šventės panorės išjoti šiu arkliu – dovanosime", – juokavo J.Sidabraitė.

Subalansuotas kraštas

Šventės žemdirbius jaudina ir dėl karo Ukrainoje kritusios grūdų supirkimo kainos, ir Rusijos sankcijos maisto produktams.

„Dėl įvestų draudimų žemdirbių padėtis kebli. Tačiau tik dejuodami nieko nepakeisime – reikia tartis, kartu su Vyriausybe ieškoti sprendimų. Mūsų valstybės istorijoje būta dar sunkesnių laikų, todėl, tikiu, kad sunkumus įveiksime. Rudens šventėje turime parodyti, kad esame vieningi, ne panikuojame, o mokame pasidžiaugti tuo, ką turime”, – kalbėjo renginio globėjas, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Žemės ūkio skyriaus vedėjas Alvydas Rimdeika pastebėjo, kad Kauno rajono ūkininkai sėkmingai naudojasi ES parama, įsigyja vis daugiau šiuolaikinės technikos, taiko pažangias technologijas. Žemės ūkio bendrovės „Lytagra“, „Juragiai“, Romualdo Majero, Audriaus Banionio, Kęstučio Bružiko ir kiti ūkiai, vedėjo teigimu, yra pavyzdiniai.

"Mūsų kraštas subalansuotas. Čia suderinta logistika, turizmas, gamyba, rekreacija, bet pagrindinės šaknys – žemdirbių, – šeimyniška, kaimyniška švente džiaugėsi V.Makūnas. – esame jaunas, gyvybingas kraštas. Net 24 procentai gyventojų – iki 29 metų amžiaus. Plėtojama ne tik augalininkystė, gėlininkystė, gyvulininkystė, bet ir nauji dalykai – vienas jų žuvininkystė. O vidutinis Kauno rajono ūkis – apie 19 hektarų, vienas didžiausių Lietuvoje."

Šventė ir didžiajame ekrane

Beje, Kauno rajono meras ne tik ragavo įvairiausių seniūnijų rudens gardėsių, bet ir pats kvietė pasivaišinti šernienos troškinio pagal Benedikto Henriko Tiškevičiaus receptą.
Vėliau buvo apdovanoti darbščiausi ir šauniausi Kauno rajono žemdirbiai, koncertavo saviveiklininkai: folkloro ir šokių kolektyvas „Raudonpilis“, Raudondvario kultūros centro kapela  „Piliarožė“ ir kiti.

Lenkų choras „Vox Dei“ išmoko vieną lietuvišką dainą, kurią atliko bičiuliams lietuviams.

Vakarinėje programoje koncertavo ansamblis „Jonis“, Deivis su žmona Renata.

Renginį vedė aktorius Egidijus Stancikas ir Andžela. Šventės transliaciją buvo galima stebėti dideliame ekrane.

Linksmybės ir vaišės Raudondvario pilies dvaro sodyboje tęsėsi šeštadienio vakaro.

Tradicinė rudens gėrybių ir amatų mugė šį savaitgalį vyksta ir Kaune.


Baltiškos tradicijos

Šventės sambarių pavadinimas mena senas baltiškas tradicijas, kai rugsėjo pabaigoje, per rudens lygiadienį, mūsų protėviai džiaugdavosi derliumi, vaišindavosi alumi, taip garbindami Alutinį, o kitai dievybei – Žemininkui – aukodavo gyvulių.

Vėlesniais laikais gyvąsias aukas pakeitė šiaudinio ožio deginimas, o gerokai pakitę sambarių papročiai persikėlė į krikščionišką Šv. Mato dieną.

Pakaunės ūkininkai stengiasi puoselėti senąsias tradicijas, tačiau dėl praktinių sumetimų rudens lygiadienį švenčia šiek tiek anksčiau, kai lietus dar ne taip merkia ir galima pasidžiaugti geresniais orais.

Šernienos troškinys pagal Benedikto Henriko Tiškevičiaus receptą

Šerniena, stirniena arba elniena (jei neturite, tinka aviena arba jautiena) apšlakstote citrinų sultimis, įtrinate prieskoniais (čiobreliais, mėtomis, kalendra, baltais pipirais, druska, kadagio uogomis) ir marinuojate dvi dienas.

Po to įdedate į katilą su jūsų turimomis rudens gėrybėmis (daržovėmis) iš ūkio, taip pat su svogūnais, česnakais, kubeliais supjaustytomis morkomis ir troškinate dvi valandas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

WW

WW portretas
Makūnas nušluostė nosį visai Lietuvai. Čia mero etalonas. Tikras meras ne koks Druskininkų meriukas.

Pinokis

Pinokis portretas
Na, Makūnas Raudondvaryje pavarė. Čia tai bent šventė, čia tai bent meras.Toks galėtų ir Prezidentu būti. O prieš savatę tame dvare vokiečiai savo firmos jubiliejų šventė. Buvo šventė zašibis.

Reginute

Reginute portretas
Nuosirdus Aciu Gerb.Kauno rajono Merui V.Makunui! Svente buvo nuostabi.Linkiu sekmes ir nauju ideju!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių