Raudondvaryje bendruomenės džiaugėsi derliumi

Ruduo nebūtinai turi būti liūdnas. Šiltas dienas galima palydėti mėgaujantis rudens dovanomis – ūkininkų derliumi. Tą darė šimtai žmonių Raudondvario dvaro pilies sodyboje, kur vyko tradicinė Kauno rajono bendruomenių šventė „Rudens sambariai“.

Keistas ir negirdėtas žodis „sambaris“ mena pagonybės laikus. Rugsėjo pabaigoje, per rudens lygiadienį, mūsų protėviai džiaugdavosi derliumi, vaišindavosi alumi ir taip garbindavo alaus dievą Alutinį, kitiems dievams aukodavo gyvulius.

Metams bėgant tradicijos keitėsi, pakaunės ūkininkai taip pat sambarį atkėlė į mėnesio pradžią, kai lietus ne taip smarkiai plauna žmones.

Panašu, kad ta mintis pasiteisino – minios žmonių šiandien suplūdo į Raudondvarį. Dar dvaro sodybos prieigose portalo kaunodiena.lt žurnalistas sutiko vyrą, vos patempiantį didžiulį moliūgą.

„Laimėjau konkurse“, – šypsojosi jis.

Linksmybės ir renginiai tęsėsi visą dieną, bet išalkti buvo sunku. Nereikėjo net apsipirkinėti ūkininkų kermošiuje.

Septynių rajono kultūros centrų atstovai varžėsi, kurie pagamins geresnius pietus iš rudens gėrybių. Pasunkinant užduotį, jie naudojosi tik vienu pagrindiniu ingridientu. Šventės dalyviams reikėjo sukti galvą, ką pagaminti iš pomidorų, burokėlių, kopūstų, bulvių, svogūnų, moliūgų ir morkų.

Kalbinti bendruomenių atstovai nesiskundė dėl jiems tekusių ingridientų, net ir svogūnus pavyko pateikti keliais būdais.

„Tikrai nėra neparanki daržovė, pagaminome skanią svogūnienę“, – šypsojosi viena šeimininkių.

Burokėlių sriubą gaminusios moterys taip pat kvietė paragauti jos ar tiesiog atsigaivinti burokėlių sultimis.

Šventės globėjas Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas su žmona Aurelija svečius vaišino ypatingu troškiniu.

Pasistiprinę atvykėliai galėjo paskanauti ir deserto. Kol bendruomenių atstovai gamino tradicinius patiekalus, „Virtuvės mitų griovėjai“ leido sau paimprovizuoti.

Televizijos projekto komandos nariai gamino ledus, bet daug šaltesnius nei įprastai. Juos jie gardino iki 210 laipsnių atšaldytame ir suskystėjusiame azote keptais pieno trupiniais ir slaptais ingridientais, kurių sudėties negalėjo atskleisti.

Panašu, kad dar daugiau žmonių atvyko į vakarinę dalį, kurioje koncertavo grupė „Rondo“ ir Vytautas Šiškauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tikrai

tikrai  portretas
Tikrai šventė puiki. Maisto buvo kiek to nori, tik aišku reikėjo mokėti, o kai kurie norėjo ir dykai pavalgyti, tai žinoma, kad visiems neužteko.

VIetinei

VIetinei portretas
Jeigu jau vietinė- tai nederėtų dergti.Šventė buvo puiki.Buvau ir pats mačiau.Super koncertas,gera žmonių nuotaika.Kas norėjo viską rado.

vietine

vietine portretas
nesąmonių nesąmonė.......pritariu 222 komentarui
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių