Psichologas Š. Šniras: psichologiškai stipresni užauga vaikai, sportuodavę su tėvais

  • Teksto dydis:

Reti tėvai nesvajoja apie darnią, sveiką šeimą, kurioje užaugs stiprūs, savimi pasitikintys ir sėkmingi vaikai.  Aktyvių šeimų pagausėjimas jaučiamas tiek miestų parkuose, tiek ir jį patvirtina Kaune balandžio 24 dieną  Kaune vyksiančio „Ąžuolyno bėgimo“ organizatoriai. Dauguma šių tėvų tikisi, kad sportas padės išsaugoti vaiko sveikatą ir išugdyti tvirtą charakterį.

Tiesa, norint to pasiekti, teks įdėti nemažai darbo. Bent taip tikina Lietuvos sporto universiteto, Sveikatos, fizinio ir socialinio ugdymo katedros docentas, daktaras Šarūnas Šniras. Su juo kalbėjomės apie būdus, kaip sudominti vaiką sportu, kokias savybes padeda išugdyti aktyvus laisvalaikis ir kaip tinkamai palaikyti vaikus per varžybas.

Nuolatos kalbama, kad bendros sporto šakos, aktyviai leidžiamas laisvalaikis kartu padeda tėvams sutarti su vaikais. Ar tikrai sportas yra svarbus šeimos gerovei?

Nors formuoti stiprius tėvų ir vaiko tarpusavio santykius padeda įvairios veiklos, tačiau visgi viena iš efektyviausių išlieka sportinė veikla. Ypač, kai tėvai su vaikais sportuoja kartu. Bendras sportas didina šeimos narių sutelktumą, pasitikėjimą vienas kitu, padeda siekti asmens fizinės, psichinės gal būt ir dvasinės darnos. Tyrimais įrodyta, kad geresnių rezultatų pasiekia tie vaikai, kuriems tėvai vaikystėje skyrė didesnį dėmesį, pavyzdžiui, užsiimdami bendra sportine veikla.

Kokių patarimų turėtumėte nesportuojančiai šeimai, kuri nori pradėti daugiau laiko praleisti su vaikais?

Atėjus pavasariui tiesiog pasistengti praleisti daugiau laiko parkuose, stadionuose ar aikštynuose visai šeimai kartu. Čia galima sugalvoti įvairios įdomios veiklos. Iš pradžių gali būti sunku, reikės bent 1 ar 2 savaičių, kad įprastumėte. Tačiau pabandžius ir pajutus fizinio aktyvumo malonumą norėsis išeiti patiems. Nebegalėsite tiesiog sėdėti namie ir nieko neveikti.

Kaip įkalbėti vaiką atsitraukti nuo televizoriaus ar kompiuterio ir kartu praleisti laiką lauke ar paskatinti sportuoti?

Tenka pripažinti, kad tai nelengvas uždavinys. Pirmiausiai reikia atsižvelgti į vaiko charakterį, jo paties domėjimąsi kokiu nors sportu. Pasidomėti ką jis žaidžia kompiuteriu, kokie sportininkai jam patinka. Reikia atsižvelgti ir į vaiko įgimtas fizines savybes. Tai iš tiesų yra didelis darbas, kuris gali reikalauti didžiulių tėvų pastangų ir kantrybės. Svarbu, kad sportas vaikui patiktų pačiam. Sudominus bei tinkamai parinkus fizinius krūvius sustiprės vaiko savikontrolė.

Kokius dar svarbius įgūdžius gali padėti išugdyti sportas?

Išaugs pasitikėjimas savimi. Sportiškumas padės pasiekti sėkmės tolimesniame gyvenime. Be abejonės, sportinė veikla - puiki terpė ir bendravimo sugebėjimams lavinti. Sportas, kuris dažniausiai pagrįstas komandiniu žaidimu, atveria vaikams didesnes galimybes plėtoti ir lavinti savo bendravimo sugebėjimus. Būtent jų reikia sėkmingiems pasiekimams ne tik sporte, bet ir gyvenime. Sportuojant gali būti lavinamas sugebėjimas stiprinti savo ir kitų motyvaciją, geriau valdyti savo emocinę būseną.

Vis daugiau vaikų ir šeimų dalyvauja masiniuose sporto renginiuose, tokiuose kaip „Ąžuolyno bėgimas“. Kaip tinkamai nuteikti vaikus prieš varžybas?

Visiems tinkamo vieno recepto nėra, nes kiekvienas vaikas yra su skirtingu charakteriu, skirtingomis emocijomis, skirtingais poreikiais ar motyvais. Tačiau nėra didelė paslaptis, kad daugelis vaikų varžybų metu nori laimėti, įrodyti varžovui, jog yra greitesnis, šoklesnis ar stipresnis. Svarbu, kad tai nebūtų pagrindiniu akcentu. Vaikui vienas iš svarbesnių palaikymo būdų prieš varžybas ar jų metu turėtų būti padrąsinimas iš trenerio ar artimųjų. Užtenka ir padrąsinančių frazių. Jos ypač efektyvios, kai vaikas neprašo ar nelaukia padrąsinimo. Svarbu ir nuoširdžiai tikėti, kad vaikas gali daug ką gerai padaryti. Tikėjimas persiduos vaikui ir jam bus ramiau. Kai vaikų nevaržo sportinė baimė ar jaudulys, jie nustoja daryti klaidas.

Kaip nuraminti vaiką, jei varžybose ar viešame bėgimo renginyje jam nepasisekė?

Pirmiausia reikėtų pagirti vaiką už dalyvavimą, už jo pastangas. Nebijoti pabrėžti, kad padarytos klaidos yra ne drama, o mokymosi dalis ir kitą kartą bus geriau. Nieko blogo jei nepasisekė pasiekti savo tikslų, svarbiausia yra pastangos.

„Ąžuolyno bėgimas“ - aktyvaus laisvalaikio šventė Kaune

Balandžio 24 dieną, sekmadienį, Kaune vyks jau trečiasis „Ąžuolyno bėgimas“. Jo metu visi aktyvaus laisvalaikio ir bėgimo entuziastai galės dalyvauti 15 km „Hummel“; 10 km „Impuls“  ar 5 km „Activus“ varžybose. Šių dalyvių lauks ypatingi dalyvių paketai. Vaikai su tėvais kviečiami dalyvauti 100 metrų bėgimo varžybose. Taip pat vyks sporto ir sveikatos mugė, įvairios paskaitos ir seminarai.

Daugiau informacijos - http://azuolynobegimas.lt/



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių