„PROmetėjas“ į Kauno regiono miestus ir miestelius atneš profesionalų šokio meną

  • Teksto dydis:

Vis labiau žiūrovų širdis didžiuosiuose miestuose užgrobiantis šiuolaikinis šokis lig šiol sudėtingiau pasiekiamas mažesniuose miestuose ir miesteliuose. Tačiau jau rugpjūčio 17–spalio 30 dienomis profesionalaus šokio meną į Kauno regioną atneš „PROmetėjas“.

Spektakliai, rezidencijos ir edukacijos vyks Birštone, Jonavoje, Prienuose, Jiezne (Prienų raj.), Stakliškėse (Prienų raj.), Žaiginyje (Raseinių raj.), Kaišiadoryse, Žiežmariuose (Kaišiadorių raj.), Palomenėje (Kaišiadorių raj.) ir Domeikavoje (Kauno raj.).

Šiuolaikinio šokio organizacijų ir kultūros centrų bendrystė

Projektą „PROmetėjas“ inicijavo šiuolaikinio šokio ir Lietuvos kultūros centrų atstovai. O jungianti idėja kilo iš šiuolaikinio šokio atstovų 2019–2020 metais atlikto tyrimo, kurio rezultatai įrodė, jog stipriausi šiuolaikinio šokio spektakliai retai arba visai nepasiekia pagrindinių regiono miestų ar rajonų, išskyrus Kauno miestą. „Vertingiausi kūriniai pristatomi didžiuosiuose Lietuvos miestuose, o nutolusių vietovių nepasiekia, tad šiuolaikinio šokio žanras regiono gyventojams vis dar sunkiai suprantamas. Taip patenkama į uždarą paklausos–pasiūlos nebuvimo ratą: šokio spektakliai dėl per mažos auditorijos ir dėl to išaugančių kaštų regione nepristatomi, o regiono gyventojai dėl geografinių ir finansinių faktorių neturi galimybės lankytis šiuolaikinio šokio spektakliuose ir patiria vis didėjančią atskirtį“, – apie projektą jungiančią situaciją pasakoja Lietuvos kultūros centrų asociacijos tarybos narė Kauno apskričiai, projekto iniciatorė, Virginija Naudžiūtė.

E. Sabaliauskaitės nuotr.

Ji paaiškina, jog sujungus Kauno apskrities kultūros centrų norą bendradarbiauti kuriant bendrą regiono kultūros politiką ir šokio pritraukimą, gimė partneryste grįstas šiuolaikinio šokio pažinimo kupinas projektas „PROmetėjas“. O kuriant projekto viziją ir struktūrą aktyviai dalyvavo dešimt kultūros centrų, Šiuolaikinio šokio asociacija ir Lietuvos šokio informacijos centras. „Nors pasirinktas kelias – lėtas, tačiau leidžiantis organizacijoms mokytis vienoms iš kitų, dalintis idėjomis, patirti sinergijos efektą ir augti kartu...“ – teigia Prienų kultūros ir laisvalaikio centro direktorė, V. Naudžiūtė, džiaugdamasi, jog projektas nėra sugalvotas vieno žmogaus.

Siekiant regioną ir jo bendruomenes įtraukti kuo efektyviau, patirtimi su projekto organizatoriais dalinosi „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ atstovai: bendruomenių programos koordinatorė Greta Klimavičiūtė-Minkštimienė ir regioninių partnerysčių koordinatorė Milda Rutkauskaitė. „PROmetėjo“ vadovė Živilė Rusevičienė pastebi, jog įvykę mokymai labai praturtino kultūros centrų darbuotojų kompetencijas. „Regiono publika yra linkusi kultūrinį gyvenimą stebėti pasyviai. O tai visame pasaulyje ir didmiesčiuose jau keičiasi. Norisi, kad glaudesnis žiūrovo ir atlikėjo santykis megztųsi ir kitur, o stebint renginius atsirastų ir papildančių prasmių kūrimas. Kultūros darbuotojai regionuose gali padėti tam vykti“, – samprotauja projekto vadovė Živilė Rusevičienė.

Greta Grinevičiūtė ir Agnietė Lisičkinaitė. / Organizatorių nuotr.

Projekto iniciatorių gretose ir Gintarė Masteikaitė, Agnė Lisičkinaitė, Audronis Imbrasas. Lietuvos šokio informacijos centro direktorė Gintarė Masteikaitė primena, jog šokio nauda žmonių sveikatai jau įrodyta ne vieno mokslinio tyrimo metu. Ir tai – ne tik fizinė, bet ir psichologinė gerovė: „Šokantys žmonės yra laimingesni, sveikesni ir laisvesni. Stebint šokio spektaklius lavinamas kūrybiškumas ir fantazija. O šiuolaikinio šokio spektakliai išsiskiria savo abstraktumu ir palieka daug laisvės interpretacijoms. Man tai – viena demokratiškiausių scenos menų forma.“ – teigia G. Masteikaitė. Ji paaiškina, jog „PROmetėjas“ – tai ilgalaikis šokio organizacijų veiklos rezultatas, atliepiantis natūralaus prieinamumo stygių vietovėse, nutolusiose nuo didžiųjų miestų. „Kodėl žmonės, gyvenantys regionuose turėtų nematyti profesionalaus meno ir tenkintis, dažniausiai, lengvo turinio spektaklių gastrolėmis? Ar gyvenamoji vieta turi nulemti kokybiško turinio pasirinkimą? Žinoma, ne! Turime daryti viską, kad profesionalus scenos menas pasiektų visus Lietuvos regionus kuo daugiau ir dažniau bei tai nebūtų tik vienų ar dviejų metų projektas, o taptų konstanta. Tokių nuostabių pavyzdžių galima matyti visose Vakarų ar Skandinavijos valstybėse. Profesionali kultūra lavina kritinį mąstymą – o tai, kaip niekada, aktualu dabartiniais laikais“, – teigia kultūros vadybininkė ir scenos menų prodiuserė.

Pirmi renginiai – Birštone ir Žaiginyje

Pirmasis spektaklis bus pristatomas jau rugpjūčio 20 dieną Birštone. Tai – Šeiko šokio teatro spektaklis „Metų laikai“. Choreografės Agnijos Šeiko pastatytame spektaklyje pasirodys balerina Beata Molytė, šiuolaikinio šokio atlikėjas Marius Pinigis, mimas Aleksas Mažonas ir teatro šamanas Benas Šarka. Keturi atlikėjai šokyje sujungia skirtingas šokio patirtis ir keturias stichijas. Per skirtingus metų laikus juos ves gyvai atliekama Antonio Vivaldi „Keturi metų laikai“ aranžuotė violančelių kvartetui. Renginys vyks Birštono kultūros centre, įėjimas nemokamas.

E. Sabaliauskaitės nuotr.

Taip pat jau rugpjūčio 17–22 dienomis Raseinių rajone, Žaiginyje, vyks menininkių iš nepriklausomos šokio organizacijos „Be kompanijos“ – Gretos Grinevičiūtės ir Agnietės Lisičkinaitės – rezidencija. Jos metu kūrėjos šiuolaikinio šokio raiškos būdus pasitelks dialogui tarp veiklios visuomenės narių ir atskirtųjų paieškai. Šokėjos teigia, jog norint formuoti savimi pasitikinčią, atvirą, iššūkių nebijančią bei empatišką visuomenę ypatingai svarbios socialinės ir edukacinės veiklos. Rezidavusios Airijoje, JAV, Izraelyje, Latvijoje, šios rezidencijos Žaiginyje metu didžiausią dėmesį menininkės skirs senjorams ir pokalbiams apie visiems taip gerai pažįstamas, kartais artimas, o kartais skaudžias, istorijas apie meilę. Ši rezidencija taps naujausio Agnietės ir Gretos šokio spektaklio „I SLAVE“ dalimi.

„PROmetėjo“ programą tęs Indrės Puišytės-Šidlauskienės rezidencija-kūrybinių judesio laboratorijų sesija „Intervencijos“ – Stakliškėse. Menininko Mariaus Pinigio rezidencija „Kūrybiško kūno anatomija“ Domeikavoje ir Jiezne. Taip pat pakvies spektaklis visai šeimai – „Mano Piteris Penas“ Jonavoje, vizualaus šokio spektaklis „Žaidimas baigtas“ Kaišiadoriuose. O projektą vainikuos spalio mėnesį Prienuosse vyksiantis šokio teatro „Papi Dapi Fish“ ir Šeiko šokio teatro spektaklis „Aside“. Pažinti šokį visame Kauno regione ragins ir edukacinė programa jauniesiems žiūrovams.

Marius Pinigis. / S.  Petkaus nuotr.

„Be šokio, kaip ir be kitų meno šakų, mūsų gyvenimai būtų gerokai skurdesni...“ – teigia projekto iniciatorė Virginija Naudžiūtė, ragindama Kauno regiono gyventojus ir svečius pasinaudoti proga ir išdrįsti patirti galbūt dar neregėtą ar nesuprastą šokio reginį.

Projekto „PROmetėjas“ programą bendradarbiaudami sudarė net 10 regiono kultūros centrų. Tai Birštono, Žiežmarių, Kaišiadorių, Ramučių, Palomenės, Raseinių rajono, Jonavos rajono savivaldybės kultūros centrai, Prienų, Stakliškių, Jiezno kultūros ir laisvalaikio centrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių