Projektas „Kitame krante“ atskleidė Vilijampolės istorijas

Vilijampolės mikrorajonas Kaune – vienas unikaliausių. Bet ne todėl, kad jis koja kojon žengia su miesto šūkiu "Kaunas tvarkosi! Atsiprašome už laikinus nepatogumus".

Pilkų nusenusių penkiaaukščių blokai, geležiniais vartais apjuostas senas turgus su yrančiais prekystaliais, nuolat rūkstantis, santechnikos produktus gaminančios bendrovės fabriko kaminas, iš kurio sklindantys dūmai visad atrodo kaip nešvari dėmė danguje. Rajone visai neseniai atsirado reguliuojama pėsčiųjų perėja, į dienos šviesą veržiasi modernus loftų kompleksas, esantis atkarpoje tarp vienintelio turgaus, kuriame dar parduodamos akvariumų žuvelės, ir seno pašto, kuriame prieš du dešimtmečius veikė knygynas.

Tokia toji Vilijampolė, tapusi aštuonių, jaunosios kartos menininkių atskaitos tašku interdisciplininiame projekte "Kitame krante", kurio vienas iš rezultatų – eskizų paroda Vilijampolės seniūnijoje.

"Kitame krante" – tai jau antrus metus realizuojamas galerijos "Meno forma" projektas, skatinantis jaunuosius kūrėjus pažinti turtingą istoriją turinčius Kauno miesto mikrorajonus, kuriuose dar yra išlikusių tarpukario medinės architektūros paveldo objektų. Kartu šis tarpsritinis projektas skatina sukurti ryšį tarp rajonų bendruomenių ir menininkų, galinčių išsaugoti istoriją ateities kartoms.

"Kauno tarpukario architektūra suteikia galimybę kiekvienai menininkei individualiai interpretuoti istoriją, atskleidžiant dar nematyto miesto pusę. Idėjų kupinos, aktyvios vizualaus meno atstovės dalijasi savitais žvilgsniais į Vilijampolėje išlikusį istorinį paveldą", – sako parodos organizatoriai.

Parodoje kūrėjos dalijasi savo pastebėjimais, atrastais klaidžiojant po Vilijampolės mikrorajoną.

Parodoje kūrėjos dalijasi savo pastebėjimais, atrastais klaidžiojant po Vilijampolės mikrorajoną, kurie perteikiami eskiziškose kompozicijose, atliktose įvairiomis dailės technikomis: akvarele, pastelėmis, spalvotais pieštukais, akrilu, taip pat – pasinaudojant fotografijos medija.

Menininkės ne tik vaikščiojo po rajoną, ieškodamos inspiruojančių architektūrinių objektų, tačiau ir bendravo su vietos gyventojais, kurių papasakotos istorijos įgavo naujus kūnus dailininkių darbuose.

"Vilijampolės istorija alsuojančius objektus šių dienų kontekste atrado ne tik Kaune gimusios menininkės, bet ir čia menų studijas baigusios kūrėjos iš kitų Lietuvos miestų", – džiaugiasi projekto iniciatoriai.

Gruodžio 6-ąją eskizų ekspoziciją pakeis užbaigtų menininkių darbų paroda, kuri taip pat vyks Vilijampolės seniūnijoje. Ji žiūrovus pakvies ne tik pažinti šį rajoną, pažvelgiant į jį iš skirtingų perspektyvų, kurias atrado menininkės, tačiau kiekvienas apsilankęs parodoje bus kviečiamas išreikšti savo nuomonę ir išrinkti jam labiausiai patikusį kūrinį. Gruodžio 14-ąją, susumavus žiūrovų bei komisijos balsus, bus paskelbta ir apdovanota daugiausia balsų surinkusi menininkė.

Parodos dalyvės: Lina Morkūnaitė-Vilkelienė – tapytoja (Kaunas), Milda Žė – tapytoja (Marijampolė), Milda Sadauskienė – tapytoja (Vilnius), Laura Slavinskaitė – tapytoja (Vilnius), Rūta Velykytė – tapytoja (Kaunas), Nerija Karpavičienė – keramikė (Kaunas), Greta Alice – grafikė (Klaipėda), Donara Manuk – tapytoja (Kaunas).

Greta Alice.Eskizas. 

"Ryškiai geltoni sąskambiai su elektrine žalia. Iki akių skausmo šviečiančios oranžinės langinės ir ryškios kaip vyšnios palangės. Atrodytų, kad kiekvienas medinis pastatas – tai galimybė išmėginti pačius įdomiausius spalvų derinius, leisti derinti pačius ryškiausius sąskambius. Kontrastas, atradimas, dermės – ir visiški nesutapimai. Ir nieko nuobodaus, nė menkiausios užuominos į monotoniškumą ar prisitaikymą. Gyva tiek medžiu, tiek spalva. O mano spalvos kitos, todėl leidžiu sau žaisti. Violetinis namas su rožinėmis langinėmis, purpuriniu kaminu ir oražinėmis durimis. Viską vainikuoja raudonos vinys. Ir aš vis tiek kuklesnė nei tipinis namas Vilijampolėje."

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Iš pateiktų kūrinių susidaro įspūdis, kad Vilijampolė-šiukšlynas. O ,,Kaunas tvarkosi" to rajono dar nepastebėjo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių