Pristatoma paroda „Jonas Vileišis: tarnystė vardan Kauno ir Lietuvos“

  • Teksto dydis:

Gegužės 2 d. Kauno miesto muziejuje (Rotušės a. 15) atidaroma kilnojamoji paroda „Jonas Vileišis: tarnystė vardan Kauno ir Lietuvos“.

J. Vileišis – iškilus Lietuvos valstybės ir visuomenės veikėjas, Vasario 16-osios Nepriklausomybės akto signataras, ilgametis Kauno miesto burmistras. Šiemet minimos burmistro 145-osios gimimo ir 75-osios mirties metinės. Tai progai ir dedikuojama ši kilnojamoji paroda.

2022-aisiais Kaunas taps Europos kultūros sostine, tačiau retas žino, kad Kauno kaip modernaus europinio miesto pamatus padėjo būtent burmistras J. Vileišis, šias pareigas ėjęs 1921–1931 m. Jo pastangomis miestas iš esmės pakeitė savo veidą.

Tuometinė Kauno savivaldybės taryba buvo mišri tautine prasme ir politinėmis pažiūromis, todėl burmistro diplomatiniai gebėjimai itin padėjo derinant skirtingus interesus. Be nuolatinės politinės veiklos J. Vileišis buvo aktyvus visuomenininkas, vadovavęs net keliolikai visuomeninių draugijų, klubų ir organizacijų.

Kilnojamojoje parodoje atskleidžiama J. Vileišio kaip Kauno miesto burmistro veikla, taip pat  signataro, politiko, visuomenininko darbai ir palikimas Kaunui ir Lietuvai.

Paroda šiemet apkeliaus Lietuvos mokyklas, bibliotekas, bus pristatoma bendruomenių centruose. Pirmąją gegužės savaitę kauniečiai ir miesto svečiai ją galės aplankyti Kauno rotušėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių