Pratęsiama A. Gustas eskizų paroda

  • Teksto dydis:

Pratęsiama galerijoje "Aukso pjūvis" eksponuojama menininkės Aldonos Gustas eskizų paroda "Plaukiančios".

Vanduo. Tekantis, raibuliuojantis, lašantis. Skaidrus ir gelmiškas. Melancholiškas. Siaučiantis. Nuplaunantis, atspindintis, pasiglemžiantis. Kad ir kiek žvelgsi į jo paviršių – su kiekvienu akių mirksniu jis bus kitoks. Vanduo yra permainingas.

Jis palieka pėdsakus, tačiau nesileidžia sulaikomas. Nuslysta kūnu ir pranyksta.

Stichijos būtis, jos veržlumas ir harmonija reflektuoja A.Gustas eskizų parodoje "Plaukiančios". Iki šiol nei Lietuvoje nei Vokietijoje neviešinti 47 mažo formato kūriniai, eksponuojami vienas greta kito, sužadina vandens tėkmės įspūdį. Juodai baltuose darbuose išgryninamas stichijos gaivališkumas ir jo santykis, dermė su žmogumi.

Ekspresyviuose autorės kūriniuose pagrindinis raiškos elementas yra linija: plona, paini, vietomis išdylanti ir nutrūkstanti. Kartkartėmis išeinanti už popieriaus lapo ribų, lyg jos tėkmė atgytų ir imtų šluoti viską, kas pasitaiko kelyje. Iš linijos A.Gustas kuria ne tik nevaldomą stichiją, bet ir žmogaus – moters – pavidalą. Savo estetika primindamas automatinio piešimo kūrinius, pasikartojantis moters pavidalas įgauna antgamtiškų bruožų.

Vanduo, moterys, atsirandantys pavieniai žuvies (simbolizuojančios vyriškąjį pradą), paukščio simboliai eskizuose susipina tarsi užgimdami vienas iš kito, dalydamiesi viena dvasia, tačiau supančią aplinką jausdami skirtingai, kaupdami savas patirtis.

Darbuose autorės kuriamas vieno žmogaus kosmosas, užgimstantis vandeningoje erdvėje, sukuria sąlygas publikai atsiriboti nuo įprastinių suvokimo standartų ir panerti giliau, už regimojo vaizdo. Atsiverti ir atsiduoti A.Gustas eskizų dinamikai. Menininkės kūriniuose svarbūs ne prasminiai interpretacijų ryšiai, o turinio pajauta, kuri išreiškiama vidinių patirčių ir emocijų kaita. Vaizdiniais simboliais perteikiamas krūvis autorės darbuose transformuojasi į patirties fragmentą, susietą su individualia atmintimi. Todėl eskizų skaitymas yra procesas su autentiškais rezultatais, kurie gali kisti.

Ekspozicijoje "Plaukiančios" – A.Gustas, reflektuodama savo atsiminimus ir dar vaikystėje užsimezgusį ryšį su vandens stichija, sukuria erdvę publikai pamatyti savo vidinius vaizdinius.


Kas? A.Gustas paroda "Plaukiančios".

Kur? Galerijoje "Aukso pjūvis".

Kada? Veikia iki lapkričio 6 d.


Šiame straipsnyje: Aldona Gustaseskizaiparoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių