„Portretas be veido“: pamatykite, kaip fotografuoja garsus lenkų menininkas

  • Teksto dydis:

M. Žilinsko dailės galerijoje vasario 9 d. atidaroma fotografo Krzysztofo Gierałtowskio paroda „Portretas be veido“. Renginyje dalyvaus ir parodos autorius.

K. Gierałtowskis (g. 1938) – pasauliniu mastu pripažintas lenkų fotomenininkas, portretistas. XX a. 7 deš. pradėjęs nuo fotoreportažų, mados ir reklamos fotografavimo žurnaluose, jis palaipsniui perėjo prie meninės kūrybos, sukurdamas ištisą fotografinį lenkų inteligentijos panteoną. Fotografas yra daugelio lenkų kultūros ir mokslo žmonių, politikos veikėjų portretų autorius. Konceptualizuota K. Gierałtowskio portreto samprata labai individuali, ryškiai išsiskirianti visos lenkų fotografijos kontekste.

„Portretas be veido“ yra viena reikšmingiausių fotomenininko serijų. Parodoje eksponuojami daugiau nei 100 portretų: režisieriaus Andrzejaus Wajdos, aktorių Danieliaus Olbrychskio ir Maios Komorowskos, poetų, prozininkų ir dramaturgų Česlovo Milošo, Wisławos Szymborskos, Tadeuszo Konwickio, Leopoldo Tyrmando, Jerzy Kosińskio ir daugelio kitų.

Inscenizuotose juodai baltose ar spalvotose kompozicijose menininkas atskleidžia savąją modernaus žmogaus viziją. Pasak K. Gierałtowskio, kiekvienas turi akis, burną, nosį. Tačiau nugrimavimas, akių žvilgsnis, veido struktūra ar „magiškojo objekto” buvimas leidžia sukurti subjektyvų žmogaus portretą, kuris nepretenduoja į objektyvią tiesą. K. Gierałtowskis veidus nardina į tamsą arba ryškią šviesą, fragmentuoja, dekonstruoja. Dažnai ironizuoja. Paradoksalu, tačiau atrodo, kad menininkas savo portretuojamųjų nemėgsta. Jis tarsi įvilioja auką prieš objektyvą, siekdamas pralaužti išorinį kiautą ir pasiekti giliausią tiesą apie žmogų. Pasak kritikų, šį fotomenininką galima mylėti arba neapkęsti, tačiau abejingų jis nepalieka. Netgi tuo atveju, kai jo nuotraukos, ypač spalvotos, yra „kaltinamos“ anachronizmu, yra pernelyg tapybiškos, jo portretuose yra kažkas sunkiai paaiškinamo, kas traukia dėmesį.

K. Gierałtowskis studijavo Valstybinėje Leono Šilerio aukštojoje kinematografijos, televizijos ir teatro mokykloje Lodzėje. Fotografuoja nuo 1961 m., parodose dalyvauja nuo 1963 metų.

Jis yra Lenkijos fotomenininkų sąjungos ZPAF ir Kūrėjų draugijos ZAIKS narys. Vokietijos fotografų draugijos DGPh narys korespondentas. Fotografo darbai yra prestižinių muziejų (Vašingtone, San Fransiske, Osle, Kopenhagoje, Paryžiuje, Berlyne, Maskvoje ir kitur) kolekcijose.

Paroda veiks iki kovo 19 d.


Kas? Krzysztofo Gierałtowskio parodos „Portretas be veido“ atidarymas.

Kur? M. Žilinsko dailės galerijoje, Nepriklausomybės a. 12, Kaune

Kada? Vasario 9 d., ketvirtadienį, 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių