„Poezijos pavasarėlyje“ ant K. Borutos kalnelio laikytasi tradicijų

Ant aukšto Jiesios skardžio, Kazio Borutos rankomis sodintų medžių pavėsyje, nušurmuliavo 25-oji Borutaičių draugijos poezijos šventė. Vienuoliktą kartą Garliavos Jonučių progimnazijos ir gimnazijos borutaičių "Poezijos pavasarėlis" įtrauktas į tarptautinio festivalio "Poezijos pavasaris" renginių programą.

Dėkojo sodybos šeimininkams

Borutaičiai dėkojo sodybos šeimininkams Vaidotui Borutai ir jo žmonai Reginai už išsaugotą šio kampelio grožį, už galimybę čia susiburti. Tradiciškai šventėje dalyvavo rašytojo Kazio Borutos duktė dr. Eglė Makariūnienė ir jos vyras dr. Kęstutis Makariūnas ir, žinoma, gausus būrys poetų: Laura Sintija Černiauskaitė, Daiva Molytė-Lukauskienė, Vainius Bakas, Arvydas Valionis, Zita Gaižauskaitė, Zenė Sadauskaitė. Į Borutų piliakalnį sugužėjo ne tik Jonučių progimnazijos ir gimnazijos bei Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos borutaičiai, bet ir Borutaičių atvirojo 1–12 klasių mokinių poezijos konkurso dalyviai – beveik pusšimtis mokinių iš Kauno rajono ir kitų šalies mokyklų.

Atlikti tradiciniai ritualai

Pirmiausia atliktas tradicinis ritualas – skambant K.Borutos pamėgtai lietuvių liaudies dainai "Oi, giria giria", įžiebta poezijos ugnelė ir sugiedotas Borutaičių himnas. Borutaičiams paskaičius kitų mokinių – poezijos konkurso dalyvių eilėraščių, paskelbti "Poezijos pavasarėlio 2018" laureatų vardai. 1–7 klasių grupėje jais tapo šeštos klasės mokiniai Rūta Baležentytė iš Alytaus Šaltinių pagrindinės mokyklos, Ainis Lukša iš Kauno Petrašiūnų gimnazijos, Greta Sipavičiūtė, Radvilė Stepukonytė, Emilija Valatkevičiūtė iš Garliavos Jonučių progimnazijos ir penktokas Gvidas Marčiulionis (Garliavos Jonučių progimnazija). 8–12 klasių kategorijos laureatai – aštuntokas Eimantas Raštutis iš Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos, Kotryna Kičaitė iš Marijampolės Šv.Cecilijos gimnazijos, Karolina Sasnauskaitė iš Kauno rajono Neveronių gimnazijos, dešimtokė Simona Katiliūtė ir abiturientė Aušrinė Kurgonaitė iš Garliavos Jonučių gimnazijos. Šių metų laureatų laureate pripažinta ir ąžuolo lapų vainiku būtų vainikuota renginyje negalėjusi dalyvauti septintokė Mūza Svetickaitė iš Palangos Vlado Jurgučio pagrindinės mokyklos.

Moksleivių eilėraščiai pasikeitė

Malonu pažymėti, kad jau antri metai "Poezijos pavasarėlio" konkurso laureatų laureatas ir jo mokytojas apdovanojami Garliavos progimnazijos ir gimnazijos direktorių įsteigta pinigine premija. O Borutaičių draugija šiemet įsteigė ir specialiuosius prizus už gražiausius eilėraščius, skirtus Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui. Jų laimėtojomis tapo Alytaus Šaltinių pagrindinės mokyklos 6 klasės mokinė ir Marijampolės Šv. Cecilijos gimnazijos II gimnazijos klasės mokinė Kotryna Kičaitė. Specialia dovana už ilgametę kūrybinę veiklą įvertinta ir Garliavos Jonučių gimnazijos dvyliktokė Aušrinė Kurgonaitė. Kaip teigė poezijos vertinimo komisijos narė garliavietė poetė Zita Gaižauskaitė, šiemet labai išaugo Borutaičių poezijos konkursui pateiktų eilėraščių meninis lygis.

Pasiklausius jaunųjų laureatų poezijos ir įspūdingai atliekamos dainos pagal zarasiškio Eimanto Raštučio žodžius, pereita prie didžiojo "Poezijos pavasario" svečių skaitymų ir linkėjimų borutaičiams. Visi svečiai apdovanoti pavasario žolynų puokštelėmis ir ką tik išleista A.Kurgonaitės eseistikos ir fotografijų knyga "Gatvėmis". Šventė baigėsi nuotaikingomis naujųjų Borutaičių draugijos narių – penktokų krikštynomis ir šmaikščia priesaika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dzūkelis

Dzūkelis portretas
Ale cikrai , nuotraukėlos iš kita baliaus

Zigrita

Zigrita portretas
Pirmosios trys po straipsniu paskelbtos nuotraukos iš kito renginio, ne iš Borutaičių „Poezijos pavasarėlio” šventės.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių