Peizažai iš A. Galdiko kelionių bloknoto

Įkandin neseniai Kaune vykusios dailininko Adomo Galdiko (1893–1969) tapybos darbų iš privačių kolekcijų parodos pristatomi šio Lietuvos moderniosios dailės pionierių piešiniai.

Produktyvus kūrėjas

A.Galdikas XX a. lietuvių tapybos kontekste išsiskyrė polinkiu į jautrų, metaforišką, apibendrintą ir estetizuotą meną. Dailininkas priklauso nepriklausomybės idealų subrandintai menininkų kartai, branginusiai savo tautos istoriją, puoselėjusiai atsikuriančios valstybės kultūrą. Dailės istorikų jis apibūdinamas kaip nepailstantis naujų išraiškos kelių ieškotojas, siekęs pažinti naujų meno stilistinių srovių priemones ir galimybes.

Savo kūryboje A.Galdikas patyrė daug įvairių įtakų. Greitai susižavėdavo naujovėmis, tačiau beatodairiškai atmesdavo viską, kas buvo svetima vaizdo lyrizmui ir poetikai.

A.Galdiko įvairiapusiškumą liudija platus kūrybinis laukas: dailininkas daug tapė, dirbo grafikos srityje, iliustravo knygas, sukūrė scenografijas Valstybės teatre daugiau nei dešimčiai spektaklių, aktyviai reiškėsi ir pedagoginėje sferoje.

Talentų ugdytojas

Kartu su žmona, būsimąja aktyvia visuomenės veikėja ir Lietuvos pedagogikos klasike Magdalena Draugelyte, pedagoginę veiklą pradėjo Tambove, dėstydami lietuvių karo pabėgėlių vaikams. Po 1918 m. nepriklausomybės atkūrimo Galdikai grįžo į Lietuvą ir tęsė pedagoginę veiklą Laikinojoje sostinėje.

A. Galdikas kartu su Justinu Vienožinskiu reorganizavo Aukštuosius piešimo kursus į Kauno meno mokyklą. 1923 m. joje buvo paskirtas Grafikos sektoriaus vadovu. Dailininkas ugdė tokias asmenybes kaip Telesforas Valius, Vytautas Kazimieras Jonynas, Viktoras Petravičius, Marcė Katiliūtė, Telesforas Kulakauskas, Jonas Steponavičius. T.Valius pavadino A.Galdiką "genialiu mokytoju", gebėjusiu "uždegti studentuos meilę grafikai, (...) subrandinti studento kūrybą mokyklos laiku taip, kad vėliau be pašalinės pagalbos galėtų vystyti, ieškoti ir atrasti savo meniškiausias nuotaikas grafikoje".


Šiame straipsnyje: Adomas Galdikastapybamenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių