Pažvelgti savo baimei į akis

  • Teksto dydis:

"Apeirono" teatro aktorės ir režisierės Greta Kazlauskaitė, Kristina Švenčionytė ir Eglė Kazickaitė kviečia naujai atrasti šiurpes – kraupių istorijų žanrą, su kuriuo, patys to nenutuokdami, susipažinome dar vaikystėje.

"Šiurpės" – tai toks spektaklis-nespektaklis, kurio veikėjos-naratorės seka baisius, dažniausiai mirtimi pasibaigiančius pasakojimus. Šiurpes seka "Apeirono" teatro aktorės. 

Trys raganos (o gal juodosios našlės, giltinės ar lemties žabangus spendžiančios ir grobio tykančios laumės iš užkeiktosios dramos "Makbetas") virpančiame šviesos ir tamsos fone, ausis pjaunančių vargonų garsų kakofonijoje naujam gyvenimui žadina lietuvių liaudies siaubo pasakas.

Improvizuodamos ir laisvai keisdamos sceninio vyksmo vizualinį foną, garsinį apipavidalinimą, kaskart dėliodamos skirtingus loginius akcentus trys aktorės seną, archajišką tautosakos žanrą paverčia šiuolaikinės visuomenės veidrodžiu. Tame veidrodyje atsispindi nesveikas, smulkmeniškas domėjimasis smurtu, patologijomis, perversijomis ir mirtimi, kuri tapo viso labo kriminalinių puslapių skaitalu, nereflektuojama abstrakcija, apie kurią esmiškiau pagalvoti trukdo pašėlęs gyvenimo tempas, paviršutiniškumas, o gal ir baimė.

Psichologai tikina, kad mirties baimė – visų baimių prototipas. "Pažinti baimę reikia drąsos, – sako lietuvių liaudies siaubo pasakų rinktinę išleidusi dr. Rita Repšienė, – nes jei tu sugebi įvardyti savo siaubus, vadinasi, gali išeiti iš užburto rato ir apšviesti pačią tamsiausią kertę." Žaisdamos visų baimių prototipu "Apeirono" teatro aktorės ir režisierės ne baugina, o parodijuoja siaubo pasakas (iš šiuolaikinių pozicijų žvelgiant – naivias), kuria variacijas siaubo ir mirties tema, desakralizuoja ir kartu pašventina mirtį, šviečia į pačią tamsiausią kertę.


Kas? Spektaklis-nespektaklis "Šiurpės".

Kur? Kauno menininkų namuose.

Kada? Sausio 18 d. 18 val.


Šiame straipsnyje: Šiurpėsspektaklisteatras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gerbejas

Gerbejas portretas
Geras.Nusipirkau bilietus eisiu.Nepavirsiumi merginos kapsto.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių