Pažintis su Kroatijos dizaino tėvu

Skambant kroatiškai muzikai, kvepiant kroatiškam šokoladui Vytauto Didžiojo universiteto menų galerijoje "101" atidaryta garsaus Kroatijos dizainerio Boriso Ljubičićo paroda "New Look Croatia".

Vizualinis kodas

Parodą atidaręs Kroatijos ambasados Lietuvoje laikinasis reikalų patikėtinis Krešimiras Kedmenecas teigė, kad B.Ljubičićą kroatai vadina savo šalies vizualinio identiteto tėvu – būtent dėl šio dizainerio nuo pat 1990 m. vystyto projekto buvo sukurta Kroatijos vizualinė tapatybė.

Kuriant šį projektą buvo pasitelkiama reklama, kultūra, ekonomika ir kiti elementai, kurie vėliau buvo įterpti į unikalų ir lengvai atpažįstamą šalies vizualinį kodą.

Parodos atidaryme dalyvavusi VDU Menų fakulteto dekanė Ina Pukelytė džiaugėsi tuo, kad prieš metus būtent Vilniuje buvo atidaryta vienintelė Baltijos šalyse Kroatijos Respublikos ambasada, o užsimezgęs ambasados ir Kauno miesto ryšys leis kauniečiams iš arčiau susipažinti su Kroatija. Kroatų dizaino parodos atidarymas būtent Kaune pateisina Europos dizaino miesto titulą, kuris Kaunui buvo suteiktas 2015-aisiais.

Zagrebo dailės akademijoje tapybos studijas baigęs B.Ljubičićas yra tobulinęsis užsienyje, o prieš tris dešimtmečius Zagrebe įkūrė savo studiją "Studio International" – vieną vizualinės komunikacijos lyderių šalyje.

Parodoje "New Look Croatia" eksponuojami B.Ljubičićo darbai, atskleidžiantys įvairialypę, sudėtingą ir seną šios Balkanų valstybės istoriją, pasakoja apie šalį ištikusias negandas ir leidžia kitu kampu pažvelgti į Kroatijos vizualinę tapatybę.

Įkvėpimo šaltinis – istorija

"Kroatija kitų šalių gyventojams dažniausiai asocijuojasi su saulėtais paplūdimiais ir atostogomis, tačiau mūsų šalis neapsiriboja vien nuostabia gamta. Mes taip pat turime nemažai istorinio paveldo, pavyzdžiui, mūsų istoriniam vizualiniam identitetui yra jau per 2 tūkst. metų, – pastebėjo diplomatas. – B.Ljubičićas nusprendė pasitelkti tą vizualinį, istorinį identitetą ir jį pateikti moderniai. Šis naujas vizualinis identitetas netrukus tapo įvairių valstybinių institucijų veidu ir atsidūrė ant plakatų, afišų ir įvairių logotipų."

Galime teigti, kad turime seniausią herbą pasaulyje. Tačiau jis yra ne tik mūsų paveldas – tai ir visos Europos istorinis paveldas.

Anot K.Kedmeneco, nors dabartinis Kroatijos herbas buvo sukurtas 1990 m., tačiau jo vizualinės užuomazgos atsirado jau prieš 2 tūkst. metų. "Galime teigti, kad turime seniausią herbą pasaulyje. Tačiau jis yra ne tik mūsų paveldas – tai ir visos Europos istorinis paveldas", – teigė Kroatijos diplomatas.

Kurdamas modernią Kroatijos vizualinę tapatybę, B.Ljubičićas  pasitelkia ir istorinį vizualinį Kroatijos paveldą. Dizaineris turi nemažai idėjų, kaip galėtų atrodyti naujoji Kroatijos vėliava ar naujieji Kroatijos kunų banknotai. Tiesa, kol kas šie projektai dar nėra įgyvendinti.

Kurdamas B.Ljubičićas ne tik konstruoja naują Kroatijos vizualinę tapatybę, bet ir atskleidžia šios šalies skaudulius. Viename jo darbe vaizduojamas kraujuojantis kaklaraištis, simbolizuojantis Kroatiją sukrėtusį nepriklausomybės karą. Šiam įvykiui pavaizduoti buvo pasirinktas būtent kaklaraištis – šią garderobo detalę, teigiama, atrado kroatų kariai.

Kultūriniai ryšiai

B.Ljubičićo darbai Kroatijoje sulaukia nevienareikšmio įvertinimo, jis yra vienas iš nedaugelio šalies dizainerių, kurie kurdami naudoja originalias idėjas, nesivaiko madų ir štampų.

"Kroatija, kaip ir Lietuva, yra maža šalis. Turime gebėti atpažinti unikalius, nuostabius mažų šalių talentus ir juos skatinti toliau kurti. Kroatija turi nuostabų pagrindą kūrybai, kadangi mūsų kultūrinis ir istorinis paveldas yra labai spalvingas. Tačiau nedaugelis Kroatijos menininkų tuo pasinaudoja taip puikiai kaip B.Ljubičićas", – sakė parodą pristatęs diplomatas.

Į Kauną iš Vilniaus atkeliavusi paroda "New Look Croatia" vėliau bus eksponuojama Šiauliuose, Klaipėdoje, tikimasi, kad ją išvys ir Panevėžio, Telšių bei Visagino gyventojai. O Kaune netrukus įvyks dar vienas Kroatijos Respublikos ambasados organizuojamas renginys – Kauno valstybinėje filharmonijoje birželio 22 d. – savaitę, kai yra švenčiama Kroatijos valstybės diena, koncertuos Zagrebo gitarų kvartetas.


Kas? Paroda "New Look Croatia".

Kur? Kauno VDU menų galerijoje "101".

Kada? veikia iki birželio 30 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių