Pažaislio savaitgalis: vargonai, lūpinė armonikėlė ir dramos scenos ragavęs tenoras

  • Teksto dydis:

Pirmajam rugpjūčio savaitgaliui Pažaislio muzikos festivalis parengė tris koncertus, kuriuos vienija viena – tiltų – metafora. Tiltai tarp naujos tėvynės ir gimtinės, tarp džiazo ir klasikos, tarp kartų ir tautų.

Budrių šeimos duetas

Penktadienį Kauno šv.Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje turėsime galimybę dar kartą išgirsti šeiminį garsių atlikėjų duetą: kartu su Vokietijoje gyvenančia dukra, vargonininke Irena Budryte-Kummer, Pažaislio muzikos festivalio klausytojams koncertuos tituluočiausias Lietuvos klarnetininkas profesorius Algirdas Budrys.

Lietuvoje ir pasaulyje pripažinto klarneto virtuozo karjerą, trunkančią penkis dešimtmečius, žymi per pustrečio tūkstančio solinių koncertų ir pasirodymų su kone visais tarptautinį pripažinimą pelniusiais Lietuvos muzikiniais kolektyvais ir solistais, žymiausiais Europos šalių ir JAV simfoniniais orkestrais. Specialiai A.Budriui buvo sukurtas ir dedikuotas visas pluoštas kūrinių, jo diskografijoje – devynios kompaktinės plokštelės.

Vargonininkė I.Budrytė-Kummer prieš keletą metų įsikūrė Dresdene: dėsto aukštojoje bažnytinės muzikos mokykloje ir vargonuoja neseniai iš griuvėsių atstatytoje Dievo Motinos bažnyčioje. Solidus I.Budrytės-Kummer studijų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Romos popiežiškajame bažnytinės muzikos institute ir Štutgarto aukštojoje muzikos mokykloje kraitis netruko pasireikšti laurais tarptautiniuose vargonininkų konkursuose Kijeve ir Vilniuje, o šiuo metu leidžia jai būti aktyvia įvairių Europos, Centrinės Amerikos koncertinių scenų ir projektų dalyve.

Retoki šeiminio Budrių dueto muzikiniai susitikimai visuomet tampa švente ir Lietuvos klausytojams, ir patiems muzikantams. Pažaislio muzikos festivalio koncerte tėvo ir dukters duetas atliks didingus Vokietijos baroko grandų Dietricho Buxtehude ir Johanno Sebastiano Bacho, preciziškumo reikalaujančius Wolfgango Amadeus Mozarto ir Carlo Marios von Weberio, romantizmu alsuojančius Alexandre'o  Guilmant ir Césaro Francko bei vokiečių romantizmo atstovo, klarnetininko virtuozo Heinricho Baermanno kūrinius klarnetui ir vargonams. Įėjimas į koncertą nemokamas.

Lūpinės armonikėlės virtuozas

Šeštadienį Raudondvario pilyje vėl turėsime progos išgirsti Lietuvos kamerinį orkestrą (meno vadovas Sergejus Krylovas), griežiantį kartu su į Pažaislio muzikos festivalį sugrįžtančiu lūpinės armonikėlės virtuozu iš Italijos Gianluca Littera.

Talentingas atlikėjas chromatine lūpine armonikėle susidomėjo dar paauglystėje ir ilgainiui tapo garsiausiu šio instrumento atlikėju tiek klasikinės, tiek džiazo muzikos srityse. Jo repertuare puikuojasi tiek originalios, tiek adaptuotos akademinės muzikos kompozicijos, skirtos lūpinei armonikėlei ir orkestrui.

G.Littera kviečiamas pasirodyti reikšmingiausiuose tarptautiniuose festivaliuose su žymiausiais pasaulio muzikiniais kolektyvais. Ypač artima draugystė atlikėją sieja su italų kompozitoriumi Ennio Morricone, kuris yra parašęs ne vieną kūrinį, skirtą lūpinei armonikėlei.

Muzikantas ne mažiau populiarus ir džiazo pasaulyje. Jis koncertavo kartu su tokiais šios muzikos grandais kaip Ute Lemper, Banda Mantiaqueira, Eugenio Toussaint trio, Ivanu Linsu ir Trio Sacbè bei kitais. Pastaruoju metu G.Litteros koncertiniai turai vyko Pietų Amerikoje ir Austrijoje kartu su ansambliu "Kremerata Baltica".

Su armonikėlės virtuozu muzikuosiantis Lietuvos kamerinis orkestras atkakliai ieško ir randa naujų kūrybinių išteklių, džiugina originaliomis programomis, gyvomis klasikinių kūrinių interpretacijomis.

"Lietuvos kamerinis orkestras savo skambesiu, interpretavimo tradicijomis yra lyg aukščiausios kokybės muzikos instrumentas. Manau, tai – vienas savo žanro lyderių", – taip apie kolektyvą atsiliepia smuikininkas S.Krylovas, prieš penkerius metus pakviestas eiti LKO meno vadovo pareigas.

Platus tarptautinis S.Krylovo akiratis ir ryšiai, puikus muzikinis išsilavinimas ir sukaupta sceninė patirtis, interpretatoriaus talentas jo vadovaujamą orkestrą tarsi pakėlė į naują profesinį lygį. Ambicingi orkestro meno vadovo užmojai skatina orkestro narius telkti jėgas naujiems kūrybiniams iššūkiams ir šis pasirodymas su G.Littera – dar vienas sėkmingas šių bandymų rezultatas.

Koncerto programa itin intriguojanti ir žadanti begalę netikėtumų. Skambės du savitai interpretuojami italų baroko meistro Antonio Vivaldi koncertai, ryškiausia XX a. brazilų muzikos pasaulio figūra tituluojamo kompozitoriaus Heitoro Villa-Loboso kvartetas orkestrui, garsaus kino filmų muzikos kūrėjo E.Morricone kompozicijos, sukurtos specialiai G.Litteros pasirodymams ir kiti itin įdomūs kūriniai.

Solo partijas smuiku grieš LKO artistas Žilvinas Malikėnas, diriguos Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro muzikos vadovas, už aktyvią ir įvairialypę kūrybinę raišką ypač vertinamas dirigentas Robertas Šervenikas.

Gamtos atspindžiai muzikoje

Sekmadienį Zapyškio šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje spalvingą vokalinės muzikos programą "Gamtos atspindžiai muzikoje" Pažaislio muzikos festivalio klausytojams dovanos tenoras Mindaugas Jankauskas ir pianistas iš Slovakijos Marošas Klátikas.

Dainininkas M.Jankauskas – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos auklėtinis, po dainavimo studijų debiutavęs Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre Piotro Čaikovskio operoje "Eugenijus Oneginas". Vėliau solistas gilinosi į vokalo paslaptis Vokietijoje, tobulinosi meistriškumo kursuose pas pasaulinio masto dainininkus Peterį Schreierį ir Francisco Araizą, kūrė vaidmenis įvairiuose operos spektakliuose tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Jaunasis menininkas neapsiriboja vien dainininko amplua, bet lygia greta išreiškia save dramos scenoje. Kaip aktorius, M.Jankauskas pasirodė spektakliuose "Antigonė Sibire", "El Público", "Balta drobulė". Už vaidmenis šiuose spektakliuose atlikėjas buvo nominuotas aukščiausiam Lietuvos teatro apdovanojimui – Auksiniam scenos kryžiui.

Dainininko scenos partneris M.Klátikas fortepijono studijas baigė Bratislavos konservatorijoje ir Leošo Janáčeko muzikos akademijoje. Šiuo metu jis tęsia doktorantūros studijas Bratislavos muzikos ir vaizduojamojo meno akademijoje. M.Klátikas yra pelnęs laimėjimų įvairiuose tarptautiniuose fortepijono konkursuose. Pianistas dažnai koncertuoja solisto amplua, taip pat reiškiasi kaip kamerinės muzikos atlikėjas daugelyje Europos ir JAV koncertinių salių.

Atlikėjų pasirinkta programa tiesiogiai atspindi jos pavadinimą. Skambės gražiausios Ferenzo Liszto, Felixo Mendelssohno-Bartholdy, Leošo Janáčeko ir kitų kompozitorių dainos, kuriose apdainuojamas gamtos žavesys ir šėlsmas. Itin išraiškingai turėtų nuskambėti retai ištisai atliekama, daugybę charakterių perteikianti Felikso Bajoro "Sakmių siuita", o neabejotinu programos perlu turėtų tapti austrų kompozitoriaus Franzo Salmhoferio vokalinis ciklas "Heiteres Herbarium" (liet. Linksmasis herbariumas), sukurtas remiantis pasaulinės literatūros lyrikos aukso fondui priskiriamomis poeto Karlo Heinricho Waggerlio eilėmis.

Kas? Šeimyninio dueto A.Budrio ir I.Budrytės-Kummer koncertas.

Kur? Šv.Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje.

Kada? rugpjūčio 2 d. 18 val.

Kas? Lietuvos kamerinio orkestro koncertas. Solistas G.Littera.

Kur? Raudondvario pilyje.

Kada? rugpjūčio 3 d. 17 val.

Kas? Koncertas "Gamtos atspindžiai muzikoje".

Kur? Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje.

Kada? rugpjūčio 4 d. 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių