Pažaislio savaitgalis: nuo lietuviško kaimo iki prancūziškos elegancijos

  • Teksto dydis:

XXII Pažaislio muzikos festivalio programa šį savaitgalį žaižaruos melodijų spalvų ir raštų margumu. Indija, Prancūzija, Lietuva, Belgija, Nyderlandai – tarptautinė atlikėjų komanda atskleis kompozicijas, nuaustas iš tolimų egzotiškų tautų melodijų, ir nesenstančios klasikos prabangą.

Folkoro aidai

Festivalio savaitgalis prasidės nuo spalvingos muzikantų grupės "Merope" koncerto. "World alternative" muzikos grupė kuria unikalią lietuviško folkloro, originalių kompozicijų, akustinių instrumentų ir elektronikos sintezę. Grupėje muzikuoja originalius sumanymus scenoje įgyvendinantys atlikėjai: iš Indijos ir Nepalo kildinama bansurė fleita grojantis prancūzas Jean-Christophe'as Bonnafous'as, universali vokalistė ir kanklininkė iš Lietuvos Indrė Jurgelevičiūtė bei belgų gitaristas Bertas Coolsas.

Šioje Pažaislio muzikos festivaliui parengtoje programoje skambės unikali lietuviško folkloro, originalių kompozicijų, akustinių instrumentų ir elektronikos sintezė.

Tradicinės muzikos įkvėptomis melodijomis, garsinėmis tekstūromis, subtilia harmonija bei poliritmija grupė "Merope" kuria naujųjų laikų ritualinę muziką. Jų prieš penkerius metus išleistas pirmasis albumas "9 Days" buvo įrašytas Pietų Ispanijos kalnuose naudojant vien saulės energiją, kai atlikėjai devynias dienas kartu gyveno ir muzikavo. Jame įamžintos ne tik atlikėjų improvizacijos, bet ir tuo metu pasigirdę įvairūs artimiausio kaimelio ir gamtos garsai. Čia skamba keletas I.Jurgelevičiūtės dainuojamų lietuvių liaudies dainų: "Rūta žalioj", "Sodai, sodai, leliumoj", "Oi, kas girioj pamigo".

Šiose kompozicijose vokalistė atsiskleidžia tarsi grupės siela, jos juntama ramybė ir darna, išgyvenamos emocijos tarsi suvienija grupės narius. Klausantis šio albumo, džiugina muzikantų patirta tarpusavio bendrystė ir vienovė su gamta: muzika teka taip ramiai, kaip skleidžiasi lapai ir gėlių žiedai, kaip vyksta nuolat nerimaujančių žmonių nepaskubintas gyvenimas.

Antrasis, prieš dvejus metus pasaulį išvydęs albumas "Amaranthine", dedikuotas pasaulio vandenynams. Jį galime laikyti pirmojo disko nuotaikų, būsenų ir spalvų tąsa. Grupė čia atpažįstama iš jai įprasto ramaus tempo ir lygaus ritmo, tarsi vandens raibuliavimo ar senovinių raštų mirgėjimo.

Grupė "Merope" yra koncertavusi festivaliuose Europoje, Indijoje, Meksikoje. Visur ji buvo sutikta ypač šiltai, nes šiems atlikėjams esant kartu laisvas improvizavimas, vienas kito klausymasis ir subtilus įsiterpimas į bendrą muzikos tėkmę yra tam tikras jų bendravimo būdas.

Varpų istorijos

Rugpjūčio 11 d. Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje, rugpjūčio 13 d. Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje Pažaislio muzikos festivalis ir vėl kvies klausytis nemokamų ciklo "Skambančios istorijos" koncertų. Šį kartą Klaipėdos ir Kauno karilionais skambins viešnia iš Nyderlandų Gerda Peters.

G.Peters dar vaikystėje buvo nuolatos apsupta kariliono ir vargonų muzikos skambesio. Sweelincko konservatorijoje įgijusi vargonininkės diplomą, vėliau mokėsi Nyderlandų kariliono mokykloje, kurioje įgijo magistro laipsnį. Greta vargonavimo Sasenheimo bažnyčioje ji yra Beverveiko ir Vorburgo miestų karilionininkė, taip pat – Almerės miesto karilionininko asistentė. Atlikėjos koncertai skamba visoje Nyderlandų Karalystėje ir už jos ribų.

Prancūziškos nuotaikos

Rugpjūčio 12 d. M.K.Čiurlionio dailės muziejuje subtilią kamerinės muzikos programą "Prancūziškos nuotaikos" Pažaislio muzikos festivalio klausytojams pateiks fortepijoninis kvartetas "Confero".

Šis kvartetas – pernai festivalio scenoje debiutavusi jaunų talentingų muzikų komanda: smuikininkas Algirdas Šochas, altininkė Ieva Sruogytė, violončelininkas iš Prancūzijos Raphaelis Ungeris ir pianistas Ugnius Pauliukonis. Prieš metus šie atlikėjai scenoje susitiko pirmą kartą, o jų parengta programa lordo Yehudi 'o Menuhino 100-osioms gimimo metinėms, puikiai įvertinta klausytojų, sulaukė ir muzikos kritikos dėmesio.

Sėkmingo debiuto paskatinti atlikėjai nutarė vėl groti kartu ir šiais metais klausytojus kviečia pasiklausyti spalvingos programos "Prancūziškos nuotaikos", kurioje skambės įspūdingiausi kompozitorių Jeano Francaix'o, Oliviero Messiaeno ir Gabrielio Fauré opusai.

A.Šochas griežti smuiku pradėjo būdamas šešerių. Baigė Nacionalinę M.K.Čiurlionio menų mokyklą, vėliau mokėsi tarptautinėje muzikos akademijoje "Incontri col Maestro" Italijoje ir studijavo Hamburgo aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje. Greta daugybės pelnytų apdovanojimų ir stipendijų, jaunasis atlikėjas yra Y.Menuhino "Live Music Now" fondo stipendininkas.

I.Sruogytė – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė, neseniai Nacionalinėje Paryžiaus konservatorijoje įgijusi magistro diplomą. Altininkė yra pelniusi gausybę įvairių nacionalinių laimėjimų, kaip orkestro muzikantė trejus metus paeiliui atstovavo Lietuvai ES Jaunimo orkestre, koncertavo žymiausiose pasaulio salėse.

R.Ungeris – Prancūzijos nacionalinio Ilio orkestro violončelininkas. Jis baigė Nacionalinės Paryžiaus konservatorijos magistrantūros studijas, aktyviai koncertuoja kaip kamerinės muzikos atlikėjas įvairiuose festivaliuose, pelno apdovanojimus prestižiniuose konkursuose. Greta aktyvios grojimo moderniąja violončele veiklos, jaunasis atlikėjas groja klasicizmo ir baroko epochų instrumentais: mažąja violončele, viola da gamba, baroko violončele.

U.Pauliukonis – jaunosios kartos pianistas, jo kūrybinėje erdvėje telpa įvairių epochų muzika. Charizmatiška energija pianistas prikausto klausytojų dėmesį nuo pat pirmo prisilietimo prie fortepijono klavišų ir išlaiko jį iki paskutinio akordo. Jaunuolis mokėsi Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje, studijavo Šiaurės karališkajame muzikos koledže Mančesteryje. Vienas žymiausių jo pelnytų apdovanojimų yra Šiaurės karališkojo muzikos koledžo aukso medalis.


Kas? Koncertas "Kartais muzika teka taip ramiai..."

Kur? Kauno VI forte.

Kada? Rugpjūčio 11 d. 18 val.

 

Kas? koncertas "Prancūziškos nuotaikos".

Kur? M.K.Čiurlionio dailės muziejuje.

Kada? Rugpjūčio 12 d. 16 val.

 

Kas? Koncertas "Skambančios istorijos".

Kur? Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje.

Kada? Rugpjūčio 13 d. 16 val.


Šiame straipsnyje: Pažaislio muzikos festivalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių