Pažaislio muzikos festivalyje – muzikiniai reveransai tradicijoms

  • Teksto dydis:

Paskutines vasaros dienas skaičiuojantis Pažaislio muzikos festivalis pakvies atsigręžti į istoriją ir atiduoti duoklę tradicijoms.

Žolinių stebuklai

Rugpjūčio 15-ąją Pažaislio vienuolyne, kaip ir kasmet, tapsime glaudaus Pažaislio muzikos festivalio ir Lietuvos šv.Kazimiero seserų kongregacijos bendradarbiavimo liudininkais. Tradicinis renginys, Žolinės atlaidai Pažaislyje, vėl sukvies gausų būrį išmintingo Dievo žodžio ir iškalbingos muzikos mylėtojų.

Jau daug metų Pažaislio muzikos festivalis kartu su seserimis kazimierietėmis kviečia visą kauniečių ir miesto svečių bendruomenę drauge švęsti Žolinę – Švč.Mergelės Marijos ėmimo į dangų šventę. Kaip jau tapo įprasta, Žolinės atlaidai Pažaislyje vyks giedant Kauno valstybiniam chorui, kurio meno vadovas ir vyr. dirigentas yra profesorius Petras Bingelis. Žolinė – nuo seno žinoma kaip susitikimo su draugais ir giminėmis, svečiavimosi metas. Tarp senųjų dzūkų dar gyvas posakis "Neataisi par Žolinį – liksi biednas", todėl minint Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį, kūrėjų komanda šiai progai parengė programą, kuria įprasminamas lietuvių tautos kelias, nusidriekęs per paskutinius šimtą metų ir nužymėtas įvairiausiais tiek džiugiais, tiek skaudžiais įvykiais.

Po šv.Mišių vyksiančiame nemokamame koncerte skambės kompozitoriaus Vidmanto Bartulio inicijuotas projektas "Taip niekas tavęs nemylės", kur žaismingus aktoriaus Dainiaus Svobono interpretuojamus tekstus palydi neįpareigojantys sąskambiai, o liūdnus prisiminimus nuspalvina rimties ir susikaupimo kupina harmonija. Skambės daugeliui puikiai pažįstamos Česlovo Sasnausko, Stasio Šimkaus, Juozo Naujalio dainos ar giesmės, taip pat paties V.Bartulio muzika.

Autorius sako, kad šiame projekte "muzika tarsi įrėmina, papildo skaitovo tekstą, suteikdama visumai klasikinį, tautinį apibrėžtumą, leisdama suvokti, kad nėra svarbu, kas aprašė tautos istoriją, nes Lietuva visada išliks savimi".

Garsais stengiuosi atspindėti savo gyvenimą ir pažvelgti į save, klausytis savo žingsnių, mėgautis kiekviena akimirka.

Kompozitorius V.Bartulis šio koncertinio projekto žanrą įvardija kaip laisvai traktuojamą dokumentiką, grįstą istorine – patriotine tematika. Išties, čia viskas grįsta tikrais faktais, įvykių aprašymais, tik jie traktuojami remiantis ne pseudopatriotišku rimtumu, o žvelgiant per santykinę humoro prizmę.

Apie amžių tėkmėje vis išnyrančias ir pasikartojančias aktualijas kompozitorius, kviesdamas klausytojus į koncertinę programą "Taip niekas tavęs nemylės", kalba: "Viso pasaulio istorijoje kertinės temos išlieka tos pačios, keičiasi tik jas lydintys vardai. Tai puikiai iliustruoja kūrinio finaliniai posmai, nusakantys problemas, ne mažiau aktualias šiomis dienomis. Nors nuo šių posmų atsiradimo praėjo daugiau nei keturi šimtai metų, juose minimos emigracijos, valdančiųjų skaidrumo ir objektyvumo aktualijos glaudžiai susieja du tolimus mūsų tautos laikotarpius."

Jubiliejaus šventė

Rugpjūčio 18-ąją Kauno r. Kulautuvos pušų amfiteatre Pažaislio muzikos festivalio svečiai taps dar vieno gražaus bendradarbiavimo pavyzdžio liudininkais. Šį kartą festivalio renginiai glaudžiai įsilies į Kulautuvos miestelio bendruomenės organizuojamą kurorto 85 metų jubiliejų "Pušynų retro".

Nuo 13 val. pradėsianti šurmuliuoti šventė kvies į teatralizuotas pažintines ekskursijas po anuomet vadintą Gulbių kurortą. Lankytojai galės žymiausias kurorto vietas aplankyti linksmai važinėdami karieta, užsukti į "Miško arbatinę", kur bus vaišinami pyragėliais iš miško grybų bei kitais skanėstais, atsigaivinti bus galima sveikuolišku pušų vandeniu. Įspūdingiausius momentus šventės dalyviai galės įamžinti "smetoniškoje" fotoateljė.

Koncertą miestelio bendruomenei ir visiems svečiams dovanos Artūro Noviko džiazo mokyklos vokalinė grupė "Jazz Island". Žinovai tvirtina, kas kiekviena šio kolektyvo atliekama daina terminą "a cappella" nuspalvina nauja spalva, kuri atsiskleidžla skirtinguose žanruose, novatoriškose aranžuotėse, puikiai juntama iš kokybiško atlikimo.

Grupė "Jazz Island" – profesionalus kolektyvas, dainuojantis įvairaus žanro muziką. Nors kolektyvo pavadinimas kalba apie džiazo stilistiką, jo repertuare novatoriškai ir netikėtai skamba įvairaus žanro muzika – nuo skirtingų tautų liaudies muzikos iki klasikinių kūrinių ar visame pasaulyje populiarių dainų. A.Noviko įkurtas bei vadovaujamas kolektyvas yra pelnęs geriausio Lietuvos vokalinio ansamblio titulą, laimėjęs "Aukso paukštės" bei Lietuvos muzikų sąjungos "Auksinio disko" apdovanojimus. "Jazz Island" neretai tenka garbė atstovauti Lietuvai įvairiuose tarptautiniuose renginiuose, tokiuose kaip koncertas UNESCO ambasadoriams Paryžiuje, pasirodymas Kinijoje vykusiame kultūros ir meno festivalyje, programa atidarant Europos Parlamento "Baltijos kelio alėją" Briuselyje ir kt. Rimtą ir profesionalų "Jazz Island" darbą vertina Lietuvos nacionalinė filharmonija, kuri kolektyvą nuolatos įtraukia į repertuarinius renginius, organizuoja gastroles Estijoje, Rusijoje ir Kinijoje.

Pažaislio muzikos festivaliui parengtoje "Jazz Island" programoje skambės aranžuotos lietuvių liaudies dainos, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Algimanto Bražinsko, Mikalojaus Noviko, Luigi Boccherini, Duke'o Ellingtono, Benny Golsono, Paulo McCartney, Johno Lennono, Freddie Mercury bei Marko Marjanowskio kūriniai.

Itališkų filmų dvasia

Tą pačią rugpjūčio 18-ąją Rietavo kultūros centre, o rugpjūčio 19-ąją – Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje vyks išskirtiniai Pažaislio muzikos festivalio koncertai, kuriuose girdėsime dviejų ypač talentingų atlikėjų bei styginių grupės parengtą programą "Itališkų filmų naktis".

Į šią muzikinę kelionę klausytojus kvies svečias iš Italijos, džiazo akordeonistas Fausto Beccalossi ir nuolatinis tokių projektų iniciatorius, išraiškingas violončelininkas iš Latvijos Ruslanas Vilenskis. Programoje skambės specialiai šiam duetui aranžuota kompozitorių Nino Rota, Ennio Morricone, Giovanni Fusco, Luiso Bacalovo muzika bei ištraukos iš italų kino klasikos – Luchino Visconti, Federico Fellini ir Franco Zeffirelli režisuotų filmų. Aistringas akordeonas ir elegantiška violončelė, rodos, turi mažai ką bendra. Bet kai scenoje pasirodo šis išskirtinis duetas greitai suvokiame, kad tai netiesa. Abu atlikėjai – tikri savo instrumentų virtuozai, pasižymintis įvairiapusiškumu, charizma ir kūrybiškumu, abu aktyviai koncertuojantys visame pasaulyje ir abu tikintys, kad muzika neturi jokių sienų ar ribų. Taigi, klausytojams nelieka nieko kito, kaip nusiteikti itin energingam akordeono ir violončelės dialogui.

F.Beccalossi groti akordeonu pradėjo nuo mažumės, klasikinį šio instrumento repertuarą studijavo Brešos miesto konservatorijoje ir nuolatos gilinosi į džiazo improvizacijos subtilybes. Šiuo metu jis laikomas vienu geriausių savo šalies ir tarptautinio lygmens džiazo akordeonistų. Jau daugiau nei dvidešimt metų besitęsianti džiazo atlikėjo karjera prasidėjo pasirodymuose su ansambliu "Gramelot", kvartetais "Bombardieri" bei "Max De Aloe" ir kitais žinomais kolektyvais. Scenoje bendradarbiavęs su daugeliu žymių džiazo atlikėjų F.Beccalossi jau daugelį metų yra legendinio Gianluigi Trovesi noneto ir Lito Epumer grupės narys. Apie savo santykį su muzika atlikėjas kalba: "Niekad nesistengiau muzika kalbėti ir aiškinti įprastus dalykus. Greičiau jau garsais stengiuosi atspindėti savo gyvenimą ir pažvelgti į save, klausytis savo žingsnių, mėgautis kiekviena akimirka, kiekviena fraze, kiekviena sekunde. Visa tai tarsi persmelkia mane. Muzika – manoji abėcėlė."

R.Vilenskis yra vienas ryškiausių jaunosios kartos Latvijos violončelininkų, kuris debiutavo su Latvijos nacionaliniu simfoniniu orkestru būdamas vos penkiolikos. Muzikos mokėsi Jūrmalos muzikos koledže ir Berlyno Hanns Eisler muzikos akademijoje. Pasaulyje žinomo profesoriaus Davido Geringo mokinys greitai tapo įvairiose pasaulio šalyse laukiamu solistu ir kamerinės muzikos atlikėju, o prieš septynerius metus buvo pakviestas eiti pagrindinio kviestinio violončelių grupės koncertmeisterio pareigas Sankt Peterburgo Marijos teatro simfoniniame orkestre.

Kaip solistas R.Vilenskis grojo su įvairių šalių orkestrais: Latvijos nacionaliniu simfoniniu, Armėnijos nacionaliniu, Berlyno koncertų salės, Šiaurės Vokietijos filharmonijos, Kauno miesto simfoniniu, Rygos Sinfonietta, Sinfonica Freixenet, Liepojos simfoniniu, Latvijos kameriniu. Atlikėjas koncertavo žymiausiose koncertų salėse, yra laimėjęs apdovanojimų įvairiuose konkursuose, pelnęs įvairių tarptautinių organizacijų stipendijas ir apdovanojimus, o viena didžiausių jo aistrų – neįprastų sąskambių paieškos, atskleidžiančios naujas violončelės galimybes. Jo projektai su tango muzikos meistrais – bandonijos virtuozu Paolo Russo, tango pianistu Pablo Ziegleru ir kitais žinomais atlikėjais sulaukė didžiulio rezonanso ir publikos susidomėjimo visame pasaulyje. R.Vilenskis groja XVIII a. italų meistrų pagaminta violončele.


Kada? Rugpjūčio 15 d. 15 val.

Kur? Pažaislio vienuolyne.

Kas? Žolinės atlaidai Pažaislyje


Kas? Koncertas "Skambančios istorijos".

Kur? Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje.

Kada? Rugpjūčio 18 d. 16 val.


Kas? Koncertas "Itališkų filmų naktis".

Kur? Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje.

Kada? Rugpjūčio 19 d. 20 val.


Kas? „Pušynų retro“: Kauno kurorto – Kulautuvos 85 metų jubiliejaus progai skirta šventė.

Kur? Kulautuvos pušų amfiteatre (Akacijų al. 36A)

Kada? Rugpjūčio 18 . 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių