Pažaislio muzikos festivalyje – aksominės muzikos vakarai

  • Teksto dydis:

Šį savaitgalį Pažaislio muzikos festivalis pristato programą, itin derančią prie aksominiu mėnesiu vadinamo rugpjūčio nuotaikos.

Šventė su klausytojais

Rugpjūčio 11-osios vakarą Birštono kurhauze skambės vokalinės muzikos programa, skirta dainininkės Sabinos Martinaitytės jubiliejui. Į koncerto "Mano gyvenimo dainos" muzikinį vėrinį Pažaislio muzikos festivalio publikai puikiai pažįstama atlikėja įpins gražiausius vokalinės muzikos perlus, lydėjusius ir tebelydinčius ją per visą įsimintiną karjeros laikotarpį.

S.Martinaitytė – trijų tarptautinių dainininkų konkursų laureatė, baigusi vokalo studijas Lietuvos valstybinėje konservatorijoje. Jau daugiau nei trisdešimt metų ji dirba Kauno valstybiniame teatre, kuriame sukūrė keturiolika pagrindinių vaidmenų operos spektakliuose, keletą vaidmenų miuzikluose ir spektakliuose vaikams.

Atlikėja kūrė vaidmenis ir dainavo įvairiuose Lietuvos ir užsienio šalių teatrų spektakliuose bei festivaliuose, jos kūrybinę biografiją puošia 24 pagrindiniai soprano vaidmenys operos žanro spektakliuose. Dainininkė paruošė apie 70 solo programų, dainavo daugiau nei 1 000 koncertų Lietuvoje ir užsienyje, jos įdainuoti įrašai skamba Lietuvos radijo programose.

Neapsiribodama veikla teatrų scenose, S.Martinaitytė pati inicijavo sceninio meno projektus, tokius kaip operos ar operetės pastišai "Faustina", "Kalnų pasaka", "Meile nežaidžiama", Giovanni Battista Pergolesi opera "Tarnaitė ponia", Vytauto Klovos opera "Žalgiris", Franzo Leharo operetė "Linksmoji našlė", Boriso Kiseliovo monoopera "Nepažįstamosios laiškas". Solistė – nuolatinė tarptautinių muzikos festivalių viešnia, o jos koncertų maršrutai driekiasi nuo JAV iki pat tolimojo Kazachstano.

S.Martinaitytei buvo suteiktas Įsimintiniausio Kauno menininko vardas, ji – kelių "Fortūnos" prizų laureatė ir "Kristoforo" apdovanojimo nominantė, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos premijos "Už geriausią 2001–2002 m. sezono operinį vaidmenį" laimėtoja, Kauno miesto apdovanojimo "Tikra muzika" ir Lietuvos muzikos sąjungos įsteigto "Auksinio disko" laureatė, apdovanota Kauno miesto II laipsnio "Santakos" garbės ženklu.

Šį kartą, dainininkės jubiliejui dedikuotoje teatralizuotoje programoje "Mano gyvenimo dainos", skambės profesorės ir jos mokinių atliekami kūriniai, ilgus metus labiausiai žavėję Pažaislio muzikos festivalio publiką.

Jau kone tris dešimtmečius S.Martinaitytė reiškiasi kaip iškili vokalo pedagogė, o prieš septynerius metus jai buvo suteiktas VDU Muzikos akademijos profesorės pedagoginis vardas. Pedagogės mokiniai dainuoja įvairiuose šalies ir užsienio teatruose, jų vardai mirga koncertų afišose. Profesorė dažnai kviečiama dirbti tarptautinių konkursų vertinimo komisijose ir veda meistriškumo kursus tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse.

Pažaislio muzikos festivalio projektuose S.Martinaitytė dalyvauja nuo pat pirmųjų festivalio žingsnių. Šį kartą, dainininkės jubiliejui dedikuotoje teatralizuotoje programoje "Mano gyvenimo dainos", skambės profesorės ir jos mokinių atliekami kūriniai, ilgus metus labiausiai žavėję Pažaislio muzikos festivalio publiką. Publika galės dar kartą išgirsti mėgstamiausias arijas ir duetus iš Giuseppe's Verdi, Giacomo Puccini, Jules Massenet, Arrigo Boito, Vytauto Klovos, Giedriaus Kuprevičiaus, Charles Gounod, Francois Aubero, Piotro Čaikovskio operų, Franzo Leharo, Roberto Stolzo, Arthuro Sullivano operečių ir gražiausius rusų kompozitorių romansus.

Talentingai atlikėjai ir pedagogei koncerto metu talkins jos buvę ar esami mokiniai, kurių pavardes dažnai regime koncertų ar teatrų afišose. Tai sopranas Gabrielė Skromanaitė ir Monika Pleškytė, mecosopranas Gabrielė Kuzmickaitė, tenorai Rapolas Baranauskas ir Egidijus Bavikinas, baritonas Andrius Apšega, bosas-baritonas Martynas Žukauskas ir publikos numylėtinis charizmatiškasis bosas Liudas Mikalauskas. Visų dainininkų pasirodymus lydės nuolatinė S.Martinaitytės scenos partnerė pianistė Audronė Eitmanavičiūtė.

Baroko metamorfozės

Sekmadienio popietę Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje Pažaislio muzikos festivalio publika ir vėl turės galimybę susitikti su nuolatinėmis festivalio viešniomis, trimis žaviomis damomis, susibūrusiomis į trio "RAMuzika".

Po visą Lietuvą išsibarsčiusios atlikėjos jau septynerius metus nenutraukia muzikinio bendradarbiavimo ir kasmet festivalio publikai pristato po naują programą. Ir šį kartą Palangoje gyvenantis sopranas Aistė Širvinskaitė, kaunietė pianistė Rūta Blaškytė ir Vilniuje reziduojanti smuikininkė Miglė Dikšaitienė kviečia pasiklausyti koncerto, pavadinto "Epitalamos. Baroko metamorfozės".

Epitalama – panegirinio pobūdžio eilėraščio žanras, atkeliavęs pas mus iš antikos laikų. Sakoma, kad šio žanro pradininkė buvo garsioji graikų poetė Sapfo, o patys eilėraščiai turėjo aiškią paskirtį – buvo deklamuojami tuoktuvių šventės metu. Beje, šis žanras, virtęs daina, buvo populiarus ir Baroko epochoje. Tad nenuostabu, kad koncerto metu skambėsiančioje baroko epochos meistrų Antonio Vivaldi, Johanno Sebastiano Bacho, Francesco Gasparini, Giovanni Battista Bassani, Giovanni Bononcini ir Francesco Durante kūryboje klausytojai galės aptikti epitalamoms būdingų požymių. Na, o kokias metamorfozes barokinė stilistika patirs XX a. operų, dainų ir miuziklų kūrėjų Georgeo Gershwino bei Richardo Rodgerso opusuose – intriguojanti programos detalė.

Sopranas A.Širvinskaitė – keturių vaikų mama, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė, garsių Lietuvos vokalo pedagogų Reginos Maciūtės, Irenos Milkevičiūtės ir Virgilijaus Noreikos auklėtinė. Atlikėja dažnai koncertuoja su kameriniu ansambliu "Musica Humana", rengia solines programas, atlieka solo partijas oratorijos žanro kūriniuose, kuria vaidmenis Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto, Klaipėdos muzikiniame ir kituose teatruose.

Iš Kauno kilusi smuikininkė M.Dikšaitienė – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė, šiuo metu daug dėmesio skirianti kameriniam muzikavimui. Smuikininkė penkiolika metų grojo tarptautiniame kameriniame orkestre "Kremerata Baltica", šiuo metu yra Vilniaus šv.Kristoforo kamerinio orkestro smuikininkė ir įkvėptais muzikos garsais džiugina muzikos meno gerbėjus visame pasaulyje.

Kita kaunietė R.Blaškytė po septynerių metų koncertmeisterės darbo Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre sugrįžusi į gimtąjį miestą. Greta darbo su vokalistais Kauno valstybiniame muzikiniame teatre bei Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje ji kaip solistė ir kamerinės muzikos atlikėja dalyvauja literatūriniuose-muzikiniuose projektuose, drauge su kitais garsiais Lietuvos menininkais atlikdama programas, skirtas Edvardui Griegui, Hectorui Berliozui, Česlavui Milošui ir kitoms legendinėms meno pasaulio asmenybėms.


Kas? Dainininkės S.Martinaitytės jubiliejui paminėti – "Mano gyvenimo dainos".

Kur? Birštono kurhauze.

Kada? Rugpjūčio 11 d. 19 val.

 

Kas? Koncertas "Epitalamos. Baroko metamorfozės".

Kur? M.K.Čiurlionio dailės muziejuje.

Kada? Rugpjūčio 12 d. 16 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių