Pažaislio muzikos festivalis vėl atvers duris į vasarą ir muziką

Po mėnesio prasidės muzikos mylėtojų itin pamėgtas tradicinis Pažaislio muzikos festivalis. Šiemet klasikinės muzikos gerbėjams bus pasiūlyta daugiau kaip 40 koncertų. Festivalyje žadama ir netikėtų istorinių dramų.

Festivalio svarba

Vasara – jau ant nosies, o kartu su ja sugrįžta tradicinis Kauno renginys – Pažaislio muzikos festivalis, šiemet švenčiantis 23-iąjį gimtadienį. Festivalio koncertai kasmet pritraukia tūkstančius klausytojų, todėl niekas neabejoja, kad Pažaislio muzikos festivalis yra labai gera Kauno vizitinė kortelė.

"Nedaug Lietuvoje turime renginių, kurie taip užauga ir pasklinda po šalį. Pažaislio festivalis yra Kauno kultūros perlas, kuris padeda kokybiškai auginti jaunąją kultūros kartą. Belieka palinkėti, kad, užauginus vieną kartą, užaugtų dar ne viena, o klausytojas būtų išrankus ir mėgautųsi kokybiška muzika", – tikino Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas.

Visą vasarą koncertai vyks ne tik Pažaislio vienuolyne, bet ir Kauno rajone, Pakruojyje, Rumšiškėse, Elektėnuose ir kituose Lietuvos miestuose. Plati geografija leis suburti dar daugiau kokybiškos muzikos gerbėjų ir pasisemti teigiamų emocijų.

"Šiemet nukeliausime net iki Vištyčio miestelio, kur festivalis dar niekada nebuvo. Čia, nors mažai gyventojų, tačiau jaučiama didelė meilė muzikai. Mūsų daug kur laukia, net nespėjame per vasarą visur suspėti", – sakė vienas iš festivalio iniciatorių ir organizatorių Justinas Krėpšta.

"Pažaislio festivalis – koncertai, kurie apima visą Lietuvą, juose yra geri atlikėjai ir tikra muzika. Patį festivalį organizuoja labai maža žmonių grupė, tačiau jie surenka labai gerą programą ir ją dovanoja žmonėms. Tiek atlikėjai, tiek klausytojai įgauna dvasinį pasitenkinimą ir tam tikrą prestižą. Tokia yra viso festivalio nuotaika", – savo nuomonę išsakė Kauno valstybinio choro meno vadovas Petras Bingelis, be kurio festivalio koncertai taip pat neįsivaizduojami.

Programos akcentai

Tradicinis Pažaislio muzikos festivalis prasidės birželio 3-iąją. Pažaislio vienuolyne klasikinės muzikos gerbėjus suburs Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras kartu su dirigentu Gintaru Rinkevičiumi.

Šiemet bus muzikinė istorinė drama. Veiksmas iš Mindaugo laikų persikels į A.Smetonos laikus. Tai tikrai iššūkis, nes bus ir nemažai instaliacijų.

Pats maestro tikino, kad auga kartu su Pažaislio muzikos festivaliu. Nebuvo nė vienų metų, kad festivalio lankytojai neišgirstų Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro.

"Didelė šventė dalyvauti, nuo pat pirmojo festivalio mūsų orkestras yra kartu. Mes neįsivaizduojame, kad galėtų būti kitaip. Festivalyje mes visko matėme: kepėme saulėje, grojome per lietų, bet smagiausia, kai būna geras oras. Vis dėlto visi lieka patenkinti, nes grojame gražią muziką", – kalbėjo G.Rinkevičius.

Organizatoriai žada, kad pavyks sudominti tikrai plačią auditoriją, mat šiemet dalyvaus keturiolika įvairių žanrų kolektyvų. Be to, prie festivalio prisijungia ir socialinė iniciatyva "Kūrybos kampas 360", kuris įtrauks į kūrybines dirbtuves. Jų metu mažieji lankytojai galės išmokti, kaip iš jau nenaudojamų daiktų pasigaminti įdomių ir reikalingų dalykų.

Kurs dramą

Išskirtinis renginys laukia ir birželio 29 d. Kauno pilyje. Čia bus parodyta muzikinė-dokumentinė drama "Lietuva – Valstybė".

"Esame pripratę, kad pilyje rodome dramą. Šiemet bus muzikinė istorinė drama. Veiksmas iš Mindaugo laikų persikels į A.Smetonos laikus. Tai tikrai iššūkis, nes bus ir nemažai instaliacijų", – intrigavo J.Krėpšta.

Šių metų festivalio baigiamasis akcentas taip pat sužavės ne vieną. Rugsėjo 2 d. Pažaislio vienuolyne skambės roko opera "Eglė", o pagrindinį vaidmenį atliks dainininkė Monika Pundziūtė. Tai bus visiškai kitoks atlikėjos vaidmuo, nei buvo įprasta iki šiol.

"Labai stipriai jaudinuosi, nes esu tarp garbių svečių, kurie dalyvauja jau 23-ią kartą, o aš – tik pirmą. Festivalis tikrai įtraukia jaunų žmonių. Šis vaidmuo man bus vienas rimčiausių darbų, kuriuos man tekę atlikti. Atėjus iš kitos aplinkos, aš visai nežinojau, ko tikėtis, tačiau buvau nustebinta gautos patirties. Neįkainojama dirbti kartu dirbti su tokiais grandais kaip G.Rinkevičius", – sakė baigiamojo Pažaislio muzikos festivalio koncerto žvaigždė M.Pundziūtė.

Šiemet festivalis gali didžiuotis koncertų gausa. Iš viso vyks 42 koncertai, iš jų – penkiolika nemokamų. Savo širdį klausytojams dovanos apie 100 solistų iš septyniolika pasaulio šalių.

Pažaislio muzikos festivalis vyks birželio 3 – rugsėjo 2 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
neetiskas festivalio pristatymas - pradeta nuo "finita la comedia ", o "aprire l'invetrario" palikta patiems ;)))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių