Pažaislio festivalyje – muzikiniai pokalbiai

  • Teksto dydis:

Šį savaitgalį Pažaislio muzikos festivalis pakvies į du renginius, kuriuose savo talentais dalysis vyrai – muzikos praktikai, teoretikai, aktoriai.

Keturių žaidimas

Šeštadienio popietę Vytauto Didžiojo karo muziejuje keturi vyrai pakvies Pažaislio muzikos festivalio klausytojus į muzikinę kelionę po moters ir vyro santykių pasaulį. "Virility. Keturių žaidimas" – taip pavadintą programą publikai dovanos tekstų autorius, išmoningasis muzikologas ir koncertų vedėjas Viktoras Gerulaitis, aktorius Andrius Bialobžeskis, violončelininkas Lionius Treikauskas bei universalus muzikantas iš Šveicarijos Bruno Bieri. Koncerto metu vyriškasis ketvertas nagrinės moterų ir vyrų sąsajas, kurios dažnai atrodo sudėtingos ir painios, kartais apsimestinės, o kartais tikros. Aktorių balsai, violončelės stygų gaudimas, alpių rago, egzotiško instrumento hango ir obertoninio dainavimo sąskambiai čia susilies į vingiuotą, kupiną kontrastų, bet vientisą skrydį, vedantį nežinia kur. Atlikėjai intriguodami klausia, kaip galėtų vadintis tokio kelio rodyklė ir apie ką ji meluotų?

"Virility" – lotyniškas terminas, apibūdinantis platų teigiamų vyro, vyriškumo charakteristikų spektrą. Lotynų kalbos žodis "Virile" galėtų būti verčiamas kaip "pasižymintis galia ir jėga". Ši charakteristika dažniausiai asocijuojasi su energija, sveikata, įžvalgumu bei tvarka, o išoriniai vyriškos lyderystės požymiai – tvirtas stotas ir vešli barzda pastebimi dar senovės Graikijos kultūriniame palikime.

Aktorių balsai, violončelės stygų gaudimas, alpių rago, egzotiško instrumento hango bei obertoninio dainavimo sąskambiai čia susilies į kupiną kontrastų, bet vientisą skrydį.

B.Bieri specializuojasi žmogaus balso galimybių studijose. Jis tiek klasikiniu, tiek eksperimentiniu būdu dainuoja šveicariško jodliavimo stiliumi, papildydamas jį specialiais garso efektais, perimtais iš obertoninio dainavimo. Jo kompozicijos dažniausiai skirtos balsui solo ir hangui – instrumentui, kurio forma primena skraidančią lėkštę, pagamintam Pietų Indijos mušamojo instrumento ghatamo, panašaus į molinį puodą, principu. Šis instrumentas prieš keliolika metų buvo specialiai sukurtas paties atlikėjo užsakymu. Toks eksperimentinis muzikavimo būdas leidžia atlikėjui reikštis įvairiuose muzikiniuose stiliuose: šveicarų etninėje muzikoje, džiaze ir net akademinės muzikos srityje, todėl B.Bieri yra pripažįstamas naujosios šveicarų muzikos ambasadoriumi.

L.Treikauskas – violončelininkas, Lietuvos nacionalinės filharmonijos artistas, Vilniaus styginių kvarteto ir kamerinio ansamblio "Intermezzo" meno vadovas, violončelių kvinteto "QuinCelli" narys. Aktyvus muzikantas yra daugelio muzikinių projektų tiek Lietuvoje, tiek užsienyje dalyvis. Jo įvairiais muzikiniais stiliais kuriami ir aranžuojami kūriniai skamba televizijos ir radijo laidose, įrašomi į kompaktines plokšteles, dažnai atliekami koncertuose. Prieš trejus metus išleista kompaktinė plokštelė "Hang zur Klassik", kurios leidybą rėmė Nacionalinis Šveicarijos radijas SRF – L.Treikausko bendradarbiavimo su šveicarų muziku B.Bieri rezultatas. Su šia programa atlikėjai apkeliavo daug muzikos festivalių ir koncertinių erdvių.

V.Gerulaitis – muzikologas, muzikos švietėjas, pedagogas, radijo ir televizijos laidų, koncertų vedėjas. Publika jį gerai pažįsta kaip Lietuvos radijo laidų "Tautos gaida", "Likimai" ir Lietuvos televizijos laidų "Muzikos istorijos", "Vakaro autografas", "Klasikos garsai" vedėją, knygų "Pavėsinėje su Richardu Wagneriu" ir "Noveletės" autorių.

Ilgametis Jaunimo teatro aktorius A.Bialobžeskis yra sukūręs gausybę įsimintinų vaidmenų. Lietuviško kino gerbėjai įsidėmėjo jo vaidmenis filmuose "Šešiolikmečiai", "Aš esi tu", "Kai apkabinsiu tave", o televizijos mylėtojai galėjo džiaugtis aktoriaus darbais stebėdami serialus "Nekviesta meilė", "Nemylimi" bei "Širdys paklydėlės". Aktoriaus pasiekimai buvo įvertinti Auksiniu scenos kryžiumi bei "Sidabrinės gervės" apdovanojimu.

Bendravimas be žodžių

Sekmadienį Kauno valstybinėje filharmonijoje du išskirtiniai pianistai pakvies klausytojus į fortepijoninės muzikos koncertą "Pokalbiai be žodžių". Scenoje muzikuos svečias iš Indijos bei Didžiosios Britanijos Fali Pavri ir publikai gerai pažįstamas universalusis pianistas Petras Geniušas. P.Geniušas nuolatos gyvena itin intensyviu ritmu, sėkmingai laviruodamas tarp įvairiose pasaulio šalyse vykstančių koncertų ir dėstymo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje bei Karališkojoje Škotijos konservatorijoje Glazge. Būtent čia jis prieš keletą metų vėl sutiko studijų Maskvos Piotro Čaikovskio konservatorijoje bendramokslį, indų pianistą F.Pavri. P.Geniušas prisimena šį susitikimą: "Mus sieja tiek studijos Maskvoje, tiek muzikavimas su Mstislavu Rostropovičiumi. F.Pavri buvo pirmas indų tautybės žmogus, kurį kada nors esu sutikęs. Jis talentingas, ramus, harmoningas. Tik jo gimtojoje šalyje vienas asmuo gali aprėpti visas šias savybes."

"F.Pavri – pianistas, suvokiantis gero kamerinio muzikavimo sielą, pusiausvyrą ir paslaptis" – tokiais epitetais mirga daugelis atsiliepimų apie šio pianisto grojimą. Per ilgus metus pianistas susikrovė didžiulį žinių bagažą, leidžiantį jam mėgautis tarptautine solisto, kamerinės muzikos atlikėjo bei pedagogo karjera. Jo atliekama muzika skambėjo ansambliuose su violončelininkais M.Rostropovičiumi, Davidu Geringu, Timu Gillu, smuikininkais Nicola Benedetti, Ilja Gringoltsu, daugybe žinomų kvartetų bei ansamblių, solistų instrumentininkų bei vokalistų. F.Pavri yra fortepijoninio trio "Rembrandt Piano Trio" narys, aktyviai koncertuoja duetu su savo žmona, violončelininke Naomi Boole-Masterson.

Gimęs ir užaugęs Indijoje, F.Pavri į profesionaliąją sceną pakilo dar studijuodamas Maskvos konservatorijoje, o įstojęs į doktorantūrą Karališkojoje muzikos akademijoje Londone jau buvo žinomas kone visoje Europoje. Viena jo aistrų – šiuolaikinė muzika. Bendradarbiaudamas su žinomais įvairių šalių kompozitoriais jis atliko ne vieno kūrinio pasaulines premjeras. Jo įrašytuose albumuose taip pat dažnai skamba šiuolaikinė muzika. Šiuo metu F.Pavri dirba Škotijos karališkojoje konservatorijoje, yra išugdęs ne vieną laurus tarptautiniuose konkursuose pelniusį pianistą, veda meistriškumo kursus visame pasaulyje. Pažaislio muzikos festivalio klausytojai turėtų nepraleisti progos išgirsti pianistą, kurį muzikos kritikai vadina "žėrinčiu atlikėju, kvėpuojančiu muzika visomis poromis, turinčiu pilną galvą idėjų ir pasižyminčiu fenomenaliu sceninio vyksmo kontroliavimu."


Kas? "Virility. Keturių žaidimas".

Kur? Vytauto Didžiojo karo muziejuje.

Kada? Liepos 7 d. 17 val.


Kas? Koncertas "Pokalbiai be žodžių".

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Liepos 8 d. 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaspirovskis

Kaspirovskis portretas
o dvokiantys dantys bus?labai patiko
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių