Pažaislio festivalio atsisveikinimas – muzika, besisverbianti į širdį

Jau rytoj su vasara atsisveikinančio XXI Pažaislio muzikos festivalio rengėjai pažadų nežarsto, tik garantuoja neišblėstančius įspūdžius.

Vienuolynas paskęs muzikoje

Užburiančio Pažaislio vienuolyno kiemelyje rytoj skambės gerai žinoma George'o Gershwino "Rhapsodie in Blue" ir išskirtinis britų kompozitoriaus Karlo Jenkinso opusas "Stabat Mater".

Klausytojus džiugins Kauno miesto simfoninis orkestras (vyr. dirigentas Constantine'as Orbelianas, vadovas Algimantas Treikauskas) ir Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis), diriguojamas maestro P.Bingelio.

"Žydrojoje rapsodijoje" susitiksime su fortepijono virtuozu Petru Geniušu, o solo partijas "Stabat Mater" atliks be galo talentingos ir įsimenančios Jurgita Adamonytė ir Indrė Jurgelevičiūtė.

Abi jos – itin skirtingos, kartu dar nekoncertavusios, bet šis kūrinys abiem gerai pažįstamas ir brangus. Garsiausiuose Europos operos teatruose dirbanti mecosopranas J.Adamonytė "Stabat Mater" dainavo per pasaulinę jo premjerą kartu su Karališkosios Liverpulio filharmonijos orkestru ir choru. K.Jenkinsas tuomet pats ir dirigavo.

I.Jurgelevičiūtė pristatoma kaip universali muzikantė – Roterdamo konservatorijoje ji studijavo klasikinės indų muzikos paslaptis, šiuo metu įvairiuose projektuose atlieka džiazo, etninę, akademinę ir popmuziką. Koncertuose su kitais ansambliais greta dainavimo ji groja ir kanklėmis.

Žada neišdildomų įspūdžių

"Nuotaikos labai geros. Man šis kūrinys labai patinka", – po repeticijos ketvirtadienį kalbėjo I.Jurgelevičiūtė. Jai šis kūrinys taip pat – ne naujiena. "Manau, bus tikrai puiku. Iškilmingas gražus renginys su daug muzikantų, orkestru, choru", – neabejojo atlikėja. Ji kalbėjo, kad atlikėjas visada važiuoja su geriausia intencija, kad koncertas pavyks kuo nuostabiausiai. Taip ir būna. "Mūsų toks darbas, kad susitikęs su nepažįstamais žmonėmis per trumpą laiką turi sukurti ką nors gražaus", – pasakojo dainininkė.

Jai pritarė ir J.Adamonytė. "Kiekviena repeticija yra kūryba. Nėra nė vienos tokios pačios repeticijos, koncertas niekuomet nebus toks, kokia buvo nors viena repeticija. Turi vienas kitą su dirigentu, orkestru, choru pajusti. Tuo muzika ir įdomi, kad kiekvienas atlikėjas ją išjaučia vis kitaip", – sakė solistė.

"Niekada nesitikėjau kada nors dainuoti Pažaislio muzikos festivalyje, bus labai smagu, – koncerto laukė J.Adamonytė. – Labai seniai jame esu buvusi. Vien pats vienuolynas yra labai ypatingas, paliko labai gilų įspūdį savo grožiu, ramybe."

Sklaido mitus

Prabilus apie tai, kokia, jų manymu, susirinks publika, solistės ėmėsi sklaidyti mitus. "Nereikia jokio išankstinio pasiruošimo, žinių, kad galėtum pamilti klasikinę muziką. Tai tik stereotipas, kad klasikinė muzika skirta užriestanosiams turtuoliams intelektualams. Klasikinė muzika – tai tiesiog muzika, kuri skverbiasi į širdį", – kalbėjo J.Adamonytė.

Koncertas Pažaislyje – paskutinė proga šiemet Lietuvoje išgirsti abi šias atlikėjas. J.Adamonytės laukia koncertiniai turai Vokietijoje ir Anglijoje. Pastarojoje šalyje – su Londono simfoniniu orkestru.

Ne mažiau intensyvus pusmetis laukia ir I.Jurgelevičiūtės. Rugsėjį ji skrenda koncertuoti į JAV, spalį laukia turas Belgijoje ir Olandijoje, gruodį numatoma kelionė į Indiją.

Pasikeičia Kauno veidas

Pažaislio muzikos festivalio meno vadovas P.Bingelis, diriguosiantis ir per uždaromąjį koncertą, džiaugėsi, kad visi festivalio renginiai, koncertai turėjo didžiulį pasisekimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alina

Alina portretas
Gražaus atsisveikinimo su vasara proga - atkreipkite DĖMESĮ ir pataisykite straipsnio pavadinimą. Jei tai įmanoma....

Anima

Anima portretas
Įdomu,kas ta,matyt, nepilno proto,vis rašinėjanti apie kažkokią Oną Duonutę?Juk visus metus vos ne visuose portaluose ji varo tą patį per tą patį,nesvarbu,kad visai ne ta tema komentarai,bet ji tiesiog teršia eterį tom savo nesąmonėm.Galėtų psichiatrai pasidomėti ja.Gal jai tiesiog reikia rimto gydymo?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių