Paskutinis mohikanas A. Šlapikas: galiu sukurti skulptūrą iš bet kokių medžiagų

  • Teksto dydis:

Kauno paveikslų galerijoje kovo 2 d. atidaroma skulptoriaus Algimanto Šlapiko paroda.

A. Šlapikas (g. 1963) skulptoriaus specialybę įgijo Valstybiniame dailės institute (dabar Dailės akademija) 1986 m., kai skulptūra, ypač monumentalioji, užėmė ypatingą vietą Lietuvos dailės ir visuomenės gyvenime.

Keičiantis politinei ir kultūrinei situacijai, skulptūrinių monumentų poreikis mažėjo, taigi keitėsi ir skulptūros funkcijos. Ji tapo meno objektu, instaliacija.

A. Šlapikas yra vienas iš tų paskutiniųjų mohikanų, kuris skulptūros specialybės mokėsi kaip minties, formos, plastikos ir estetikos harmonijos. Meistrystė yra vienas pagrindinių A. Šlapiko kartos skulptorių bruožų. „Galiu padaryti skulptūrą iš bet kokių medžiagų“, – sako menininkas.

Per beveik tris dešimtmečius A. Šlapikas įtvirtino ir kitus tik jam būdingus bruožus. Skulptorius daro didelio formato kūrinius. Už vieną jų – „Savaitės ekspresas“, užėmusį didžiąją Paveikslų galerijos salės dalį parodoje „Geriausias metų kūrinys“, – 2010 m. dailininkas gavo komisijos apdovanojimą.

Kitas skulptoriaus kūrinių bruožas – žaismingumas ir interaktyvumas. Pasak menotyrininkės Kotrynos Džilavjan, A. Šlapiko skulptūra net vizualiai tampa „priekabi“. Ją norisi ir reikia liesti. Per tokią kūrinio ir žiūrovo komunikaciją atsiranda tikrasis skulptūros suvokimas.

A. Šlapiką dominančios temos susijusios su nostalgija, prisirišimu prie namų, savų daiktų. Globalias, visuomenei aktualias temas jis suasmenina.

Šioje parodoje taip pat rodoma „Geriausio metų kūrinio“ parodos 2000 m. komisijos apdovanota iš medžio ir metalo sukurta skulptūra „Klaupykla“. Vėliau ji buvo perkelta į „Lūžio karta ir jos mokytojai“ ekspoziciją. Kiti 2010–2012 m. kurti mažo formato darbai yra iš akmens. Šioje parodoje susitelkia medžiagų ir kūrinių dydžių įvairumas, skulptūrų interaktyvumas.

Paroda veiks iki gegužės 14 d.


Kas? Skulptoriaus A. Šlapiko parodos atidarymas.

Kur? Paveikslų galerijoje, K. Donelaičio g. 16, Kaune

Kada? Kovo 2 d., ketvirtadienį, 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O kas iš seimūnų gautųs, ar dvokas per daug šlykštus?

KAUNIETE

KAUNIETE portretas
taigi kodel Jus nesat Basanaviciaus skulpturos autorius.Nes dabar musu Basanavicius labai lenina primena.Tiek nedaug reikejo - ne ranka kiseneje o priekyje ir joje lakstas su zodziais ,,nepriklausomybes aktas 1918..

tikiu reklama

tikiu reklama portretas
vyras su rimta pavarde esmę žino, tik prastai piarą organizuoja, akivaizdziai taupo
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių