Pasitinkant 10-ąją Kauno bienalę – susitikimas su parodų kuratoriumi N. Bourriaud

  • Teksto dydis:

Kaune lankysis Paryžiaus meno akademijos vadovas, vienas garsiausių meno kritikų ir parodų kuratorių Nicolas Bourriad, kuris kitais metais kuruos ir 10-ąją Kauno bienalę.

N. Bourriad laikinojoje sostinėje surengs neformalią diskusiją, kuri vyks sausio 5 d., pirmadienį, 11 val. Vytauto Didžiojo universiteto mažojoje salėje (S. Daukanto g. 28, Kaunas). Svečias pristatys savo pastarųjų metų teorinį žvilgsnį į šiuolaikinį meno kontekstą, taip pat kartu su Kauno bienalės meno vadove Virginija Vitkiene paskelbs pagrindines jubiliejinės bienalės gaires ir pirmuosius menininkus, kurie jau 2015 m. rudenį savo darbus eksponuos Lietuvoje. Pokalbį moderuos televizijos žurnalistas, laidų vedėjas ir prodiuseris Rytis Zemkauskas.

N. Bourriaud yra savo teorijas parodų kuravimu išbandantis kritikas. Dėl šios unikalios metodologijos, jo vaidmuo šiuolaikinio meno lauke yra išskirtinis. Meno hipotezių patvirtinimo prancūzas ieško kuruojamose parodose, kartu su menininkais aptardamas naujas sąvokas, sampratas ar apibendrinimus apie naujausius meno procesus. Jo parodos patvirtina, leidžia suabejoti arba pakoreguoja pirmuosius teoretiko svarstymus, pasuka juos nauju rakursu ir skatina imtis naujų kuratorystės praktikų.

Šio kuratoriaus metodikos išsamiai analizuojamos ir VDU Menų fakulteto Meno kuratorystės magistrantūros studijų programoje, tad gyvas susitikimas su kuratoriumi – ypatinga patirtis programos studentams. Paskutinieji N. Bourriaud kuratorystės projektai, tapę jo idėjų laboratorijomis, yra „Estratos“ Murcijoje (2008 m.), „Altermodern“ „Tate Britain“ galerijoje Londone (2009 m.) ir „The Great Acceleration/Art in the Anthropocene“ (Taipėjaus bienalė, 2014 m.). Šiuo metu N. Bourriaud laboratorija yra viena pagrindinių 2015 m. Kauno bienalės parodų „Threads: A Fantasmagoria about Distance“ ( liet. „Gijos: fantasmagorija apie atstumą“).

N. Bourriaud kuruojamoje Kauno bienalės parodoje šiuolaikiniai menininkai bus skatinami permąstyti istorines ir dabartines fantasmagorijos sampratas santykyje su bendravimu per atstumą. „Thread" – anglų kalboje prigijęs komunikavimą internetiniuose forumuose nusakantis žodis, kurio tiesioginio vertimo į lietuvių kalbą kol kas nėra, tad siūlomas artimas prasminis atitikmuo – gija. Pavadinimas „Thread“ atskleidžia kuratoriaus dėmesingumą naujausioms komunikacijos formoms, neatsietoms nuo atstumus eliminuojančio interneto galimybių ir pasiūlymų. Tad parodoje bus tiesiama aliuzija į naujas spektrinės vizualizacijos formas, kurių atsiradimą lėmė internetinė kultūra: įvairios slaptos šmėklos, pseudo-telepatiniai, magnetinio lauko tipo, dujinės formos ar grafiniai vaizdiniai yra naujoji vaizdo kultūra, siekianti suderinti mokslą ir poeziją, technologijas ir vaizdo analizę, bet tuo pačiu pati yra skaitmeninės gamybos produktas.

Į susitikimą prie kavos kviečiami atvykti kultūros ir meno bendruomenės atstovai, leidėjai, žurnalistai. Neformalioje diskusijoje bus pirmą kartą pristatoma 10-osios Kauno bienalės vizija, N. Bourriaud įvardins pirmuosius festivalio menininkus ir savo pastarųjų metų teorinį žvilgsnį. Taip pat bus pristatytos būsimo Kauno bienalės leidinio, kuriam rašyti kviečiami įvairių bienalių kuratoriai, vadovai bei meno teoretikai, temos.

N. Bourriaud (g. 1965 m.) nuo 2011-ųjų vadovauja Paryžiaus meno akademijai (pranc. Ecole Nationale des Beaux-arts de Paris). Prieš tai jis buvo Prancūzijos Kultūros ministerijos Studijų departamento vadovas, dirbo „Gulbekian“ fondo šiuolaikinio meno rinkinių kuratoriumi „Tate Britain“ galerijoje Londone (2007–2011 m.) ir Viktoro Pichuko fondo (Kijevas, Ukraina) konsultantu. Paryžiaus kultūros klimatui N. Bourriaud yra itin reikšmingas kaip vienas iš „Palais de Tokyo“ parodų paviljono steigėjų ir direktorių kartu su Jérome Sans (1999–2006 m.).

Meno pasauliui N. Bourriaud gerai žinomas ne tik kaip išskirtinių parodų kuratorius, bet ir kaip plačiai diskutuojamų šiuolaikinio meno teorijos veikalų  „Relational Aesthetics“ (1998 m.), „Postproduction“ (2002 m.) ir „The Radicant“(2009 m.) autorius. Šiuo metu jis rengia ketvirtąją savo knygą „The Exform“, kuri pasirodys jau 2015 m.

Kauno bienalė – unikalus, kontekstualiai tekstilės kultūra besiremiantis šiuolaikinio meno renginys, problemiškai ir tarpdiscipliniškai pristatantis šiuolaikinio meno procesus.

2015 m. rugsėjo 18 – gruodžio 31 d. jau 10-ąjį kartą vyksianti Kauno bienalė yra platforma menininkų debiutams, novatoriškų idėjų įgyvendinimui, žiūrovų ir menininkų bendradarbiavimui, bendruomeniškumo skatinimui, tarpdisciplininėms meno ir mokslo praktikoms, tarptautinėms partnerystėms ir diskursyvios kultūros kūrimui.

Šiemet Kauno bienalė įtraukta į svarbias tarptautines organizacijas, vienijančias tęstinius šiuolaikinio meno festivalius – Tarptautinę bienalių asociaciją (International Biennial Association) bei Bienalių fondą (Biennial Foundation).


Šiame straipsnyje: Kauno bienalėmenaskūryba

NAUJAUSI KOMENTARAI

uxohaakabojbu

uxohaakabojbu portretas
[url=http://flagylantibioticmetronidazole.net/]Flagyl 500 Traitement Candidose[/url] Cialis Generic Tadalafil http://levitra-20mg-prices.com/
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių