Pasisvečiuoti – į Lėlių teatro virtuvę

Kauno valstybinis lėlių teatras, jau ne vienai kartai padėjęs kurti teatro magijos persmelktus prisiminimus, kaip joks kitas sceninio meno žanras nėra taip stipriai susijęs su rekvizitais. Per pusšimtį teatro gyvavimo metų sukaupti ypatingos meninės vertės objektai prieglobstį rado lėlių muziejuje.

Kauno valstybinis lėlių teatras, jau ne vienai kartai padėjęs kurti teatro magijos persmelktus prisiminimus, kaip joks kitas sceninio meno žanras nėra taip stipriai susijęs su rekvizitais. Per pusšimtį teatro gyvavimo metų sukaupti ypatingos meninės vertės objektai prieglobstį rado lėlių muziejuje.

Valerijos ir Stasio Ratkevičių iniciatyva įkurtas muziejus neseniai paminėjo savo veiklos 20-metį. Šiandien jame saugoma apie 900 įvairiausių objektų, iš kurių nuolat eksponuojamų galima išvysti apie 150. Tarp šių eksponatų – lėlės iš pirmojo teatro biografijoje spektaklio "Stebuklingasis Aladino žibintas" (1958 m., rež. S.Ratkevičius) ir legendinio spektaklio "Eglė žalčių karalienė" (1968 m., rež. S.Ratkevičius).

Muziejaus eksponatai atskleidžia stilistinę lėlių teatro kaitą – kaip seniausias, žmogaus proporcijas atitinkančias lėles ilgainiui pakeičia stilizuotos lėlės, iš kurių dažnos neturi nieko bendra su realiais objektais, perteikia abstrakčias idėjas, kuria personažo charakterį.

Muziejui šiuo metu vadovauja teatro aktorė ir režisierė Elena Žekienė, jai talkina aktorė Jolita Ross. Muziejaus erdvė dažnai naudojama įvairioms edukacinėms programoms: vaikai supažindinami su lėlių teatro specifika, istorija, turi progą patys pabandyti atgaivinti įvairiausias lėles.

Kaip teigia muziejaus vadovė, edukacinėmis programomis siekiama, kad vaikai ne tik pramogautų, bet ir šį tą sužinotų, atrastų: "Norime tikslingai panaudoti tuos turtus, kuriuos sukaupėme per daugybę metų."

Šiuo metu muziejuje pristatomos trys edukacinės programos: "Svečiuose pas Skudurinę Onutę", "Kiškis drąsuolis" ir " Peliuko pasakų dirbtuvėlė". Visos jos savaip įdomios ir išsiskiriančios. "Skudurinėje Onutėje" vaikai supažindinami su skirtingos stilistikos lėlėmis ir valdymo būdais.

"Lengvai atpažįstami personažai pasirinkti neatsitiktinai, o tam, kad paskatintų vaikus pačius kuo aktyviau įsitraukti, domėtis, gal net ir patiems ar su tėvais pasigaminti lėlių, kurios būtų mielesnės už pirktus žaislus", – atviravo muziejaus vadovė.

"Kiškis drąsuolis", sukurtas Danutės Čiurlionytės pasakos motyvais, jau visai kitoks. "Atėję žiūrovai dažnai klausia: "O kada prasidės pasaka?", todėl vengdami nuogos edukacijos, mes ją stengiamės teatralizuoti, mokome vaikus, kaip valdyti marionetines, pirštinines, šešėlines lėles", – atskleidė pašnekovė.

Pats naujausias lėlių muziejaus projektas – "Peliuko pasakų dirbtuvėlė", kurtas bendradarbiaujant su Klaipėdos lėlių teatro meno vadove, režisiere Gintare Radvilavičiūte.
"Šis spektaklis vaikus supažindina su lėlių teatro virtuve, ten turi progą pasireikšti ir mažieji žiūrovai", – sakė E.Žekienė, kuri taip pat vaidina šioje edukacinėje programoje kartu su aktorėmis Audrone Grėbliauskiene ir Jolita Ross. Po spektaklio "Peliuko pasakų dirbtuvėlė" pakalbintos Kauno lopšelio-darželio "Mažylis" darbuotojos Agnė ir Ingrida teigė, kad vaikams naudingos šios edukacinės programos: "Vaikai ne tik sužino daug įdomios, naudingos informacijos, bet, pabandę atlikti nedidelį etiudą prožektorių šviesoje, įgyja drąsos, pasitikėjimo savimi."

Muziejuje gyvenančios lėlės keletą kartų per sezoną pačios leidžiasi į kelionę po Lietuvą.

Kviečiame užsukti į V. ir S.Ratkevičių lėlių muziejų kiekvieną savaitgalį vykstant spektakliams arba susitarti dėl apsilankymo iš anksto tel. (8 37) 220 061.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių