Pasirodymas 66 balkonams: išrinktuosius linksmino rinktiniai cirko artistai

Šeštadienį nuo ryto Kaune vyksta netikėtumų festivalis „100 pirmų kartų“. Jo organizatoriai – projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ atstovai kviečia kauniečius bei miesto svečius kartu susprogdinti kasdienybės burbulą.

Neeilinė dovana

Savanorių prospekto dvylikaaukščio, turinčio 278-ąjį numerį, kieme vyko vieno iš garsiausių šiuolaikinio cirko artistų  ir pedagogų – italo Roberto Magro, dėstančio visose žymiausiose Europos bei Lotynų Amerikos cirko mokyklose, kurtas „Pasirodymas 66-iems balkonams ir vienai terasai“.

Po atviru dangumi – tiesiog ant žolės surengtame spektaklyje dalyvavo jo atrinkti gabiausi jaunieji Lietuvos cirko artistai bei profesionalūs atlikėjai iš užsienio – Ispanijos bei Portugalijos.

Šis pasirodymas - tarptautinio šiuolaikinio cirko festivalio „Cirkuliacija“, jau ketvirtą kartą vykstančio Kaune, dalis.

Pasak festivalio organizatoriaus Gildo Aleksos, šio daugiabučio gyventojai bei jų svečiai tapo išrinktaisiais, nes šiemet „Cirkuliacija“ orientuota į cirką balkonams, o šis dvylikaaukštis – ne tik įdomus savo vidiniu kiemu, bet ir vienas iš pirmųjų tokio tipo statinių Kaune po nepriklausomybės atkūrimo. 

Šis pasirodymas įtrauktas į netikėtumų festivalio programą, nes pastarojo organizatoriai yra vieni iš pagrindinių festivalio partnerių, kadangi sutampa jų požiūriai į meno kokybę bei darbą su bendruomene.

Dainavo ir žiūrovai

Savotišku amfiteatru pasirodymo metu paverstos kaimyninės „Žaliakalnio terasos“, iš kurių viršutinio aukšto balkono buvo galima stebėti šį renginį, buvo užpildytos iš anksto užsiregistravusiais žiūrovais. Jų buvo apie šimtas.

Gerą pusvalandį trukusiame R.Magro režisuotame spektaklyje kūrybiškai išnaudoti visi dvylikaaukščio kiemo fragmentai: vaikų žaidimų aikštelės čiuožykla, suoliukai, medis ir net šilumos mazgo siena bei stogas. Artistai papildė pasirodymo erdvę tik odine sofa ir devyniomis kėdėmis.

Režisieriaus pasirinkta metafora iš esmės buvo kuriama akrobatiniais triukais. Tačiau daugiausia plojimų sulaukė du vaikinai, atlikę klounų vaidmenį. Ypač jų savaip atliktas šlageris „Švieski man vėl“ ir „Du gaideliai“, kurio pabaigą jau dainavo visas žiūrovų iš balkonų choras.

Dvylikaaukščio gyventoja Kristina, iš kurios balkono pasirodymą stebėjo ir „Kauno dienos“ žurnalistai, sakė, kad kaimynų reakcija į žinią, kad jų namo kiemas pasirinktas cirko spektakliui, reagavo skirtingai. Vieni labai džiaugėsi, kiti nuliūdo, kad jau kitaip susiplanavo savaitgalį.

Atlygis – pomidorų sriuba ir šakotis

Dalis dvylikaaukščio balkonų pasirodymo metu buvo tušti. Tačiau tie, kurių šeimininkai buvo namuose, buvo sausakimši. Pasirodymą namo gyventojai stebėjo ne tik su specialiai šiam renginiui pasikviestais svečiais, bet ir su augintiniais.

Nusilenkti žiūrovams spektaklio dalyviai išėjo ant šiluminio mazgo stogo. O tarp jiems skirtų plojimų nuaidėjo ir „Pakartot!”

Svetingai „Kauno dienos“ žurnalistus priėmusi finansininke dirbanti Kristina pasakojo, kad pasirodymas repetuotas jų daugiabučio kieme jau iš vakaro. Tada namo gyventojai ir pakvietė laikinai jų kiemą okupavusius cirko artistus atvykti pas juos dar kartą. Užsimezgusios draugystės sustiprinimui jie vaišinti varškės sūriu su medumi ir pomidorų sriuba, kuria norėta supažindinti trupės artistus užsieniečius su lietuvišku kulinariniu paveldu. O po oficialaus pasirodymo dvylikaaukščio gyventojai atsilygino režisieriui gėlėmis, o artistams – šakočiu.

Pasiteiravus, ar patiko spektaklis, Kristina ilgai negalvojo: „Labai patiko. Labiausiai – klounas ir mergina, sukusi lanką ant šiluminio mazgo stogo“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių