Pasikeitė „Kabineto“ adresas, užmojai – ne

Kaune veiklą pradėjusi eksperimentinių projektų erdvė "Kabinetas" keičia iki šiol nuolatinę meninių ir edukacinių vyksmų vietą. Kiek daugiau nei vienus metus Kauno menų inkubatoriaus (dab. Kauno kūrybinių industrijų centras) "Ars Mundus" patalpose buvęs "Kabinetas" pradeda naują etapą – tampa laikinąja rezidencija. Permainos seserų Vaidos ir Rūtos Stepanovaičių veiklos nepristabdo, priešingai – skatina atrasti ir įgyvendinti naujas jų formas.

Šokanti instaliacija

"Kabineto" uždarymo vakarą choreografė Austėja Vilkaitytė kartu su šokėjomis Indre ir Ieva Ginkevčiūtėmis pristatė projektą "Miegamoji rajoninė instaliacija". "Šiuo menininkių projektu užbaigėme vieną savo veiklos etapą – uždarėme fizinę lokaciją ir atvėrėme idėjines erdves, išeidamos iš savo komforto zonos", – sakė R.Stepanovaitė.

Anot pašnekovės, menininkė jau kurį laiką tyrinėja miegamųjų rajonų teoriją. Stebi šią aplinką, ją filmuoja, dokumentuoja, tačiau ir pati šioje aplinkoje yra (pa)stebima. "Vyksta abipusis stebėjimo procesas, kurio rezultatai išryškėja jos projektuose", – sakė R.Stepanovaitė.

Rajoninę teoriją A.Vilkaitytė pritaikė meniniam įvykiui, susidėjusiam iš keleto segmentų: performanso, šiuolaikinio šokio. "Tai kūrėjos projekto "Pojūčiai" antroji dalis – "Vidiniai pojūčiai". Projekte choreografė ieško psichologinių, fiziologinių žmogaus pojūčių per šokį, kuriame reflektuoja rajono įvaizdžiai: socialiniai visuomenės sluoksniai, kičas", – papildė V.Stepanovaitė.

Tai buvo įdomus ir netikėtas re(n)ginys, kuriame aktyviai dalyvavo vakaro žiūrovai, siekdami choreografės sukurtą meninę situaciją patirti tiesiogiai. Kaune pristatytas kaip projekto "Pojūčiai" dalis "Vidiniai pojūčiai", projektas "Violeta Salonen. Išoriniai pojūčiai" gegužę bus tęsiamas Klaipėdos dramos teatre, Marijampolėje ir "Menų spaustuvėje" Vilniuje.

Europa iš išorės ir iš vidaus

"Išeidamos į atvirą rezidenciją, tikimės daugiau bendradarbiavimo su kitomis institucijomis, kuratoriais", – sako R.Stepanovaitė. Pirmoji "Kabineto" rezidencija – jau balandžio 26 d. Kauno menininkų namuose (KMN). "Jie užsiminė, keičiantys savo veiklos formatą ir ateityje norintys tapti meninių rezidencijų erdve. Ši KMN kryptis sutapo su mūsų idėja", – sako pašnekovė.

Pirmoji rezidencija KMN truks pusantros savaitės. Jos metu bus pristatyta jaunosios kartos menininkė Marija Nemčenko, šiuo metu reziduojanti Škotijoje. Menininkės projektą sudarys pernai kurti, iki šiol niekur nerodyti, darbai, kurių dalis bus pritaikyta KMN erdvei.

Anot R.Stepanovaitės, tai bus nedidelė eksperimentinio pobūdžio paroda – specifinės vietos instaliacija. "M.Nemčenko savo kūryboje nagrinėja kultūrinį identitetą, egzotikos temas. Jos darbuose susipina kitų kraštų, kultūrų elementai. Būsimojoje parodoje menininkė apibrėš, palygins Vakarų ir Rytų kultūras: kaip jas matome mes ir kaip jos yra regimos iš išorės", – dėstė ji.

Antrindama seseriai, antroji "Kabineto" šeimininkė V.Stepanovaitė pastebėjo, kad kelių skirtingų kūrinių ekspozicija bus paremta idėjomis, atliepiančiomis Kauno ar visos Lietuvos kontekstą. "M.Nemčenko – lietuvių menininkė, kurianti užsienyje, ieškanti savojo kultūrinio identiteto ir nagrinėjanti egzotiškas temas, sietinas su Rytų šalimis: kolonizacija, migracija, nacionalizmu. KMN kūrėja atskleis sąsajas tarp Rytų ir Vidurio Rytų Europos regionų, per kuriuos išryškės kultūrinė atmintis, nagrinėjant kultūrinio kitoniškumo stereotipus. Kūriniai bus eksponuojami ne parodų salėje, o vienoje iš KMN erdvių, primenančių kambarį, kurį menininkė apgyvendins savo darbais", – sakė V.Stepanovaitė.

Menų bankas

Gegužę iš KMN rezidencijos "Kabinetas" persikels į kitą erdvę, kurioje bus pristatytas specialus projektas, skirtas "Gallery Weekend Kaunas'17" (GWK'17).

"Šį renginį organizuojame kartu su POST galerijos vadovu Andriumi Pukiu ir Lina Pranaityte, Kauno fotografijos galerijos projektų koordinatore Viktorija Mašanauskaite. Šiais metais mūsų tikslas yra ne tik parodyti, kaip veikia egzistuojančios meno institucijos, tačiau ir prikelti nebeveikiančias ar alternatyvias erdves specialiai šiam įvykiui", – pasakoja R.Stepanovaitė.

Užbaigėme vieną savo veiklos etapą – uždarėme fizinę lokaciją ir atvėrėme idėjines erdves, išeidamos iš savo komforto zonos.

GWK'17 metu bus atidarytas "Menų bankas" – jis veiks anksčiau buvusiose banko patalpose miesto centre. Tai bus viena pagrindinių GWK'17 erdvių: "Menų banke" veiks informacinis punktas, bus rengiamos atskiros edukacinės programos, skirtos įvairių amžiaus grupių lankytojams, o atviro kvietimo metu atrinkti menininkų projektai bus pristatyti banko patalpose. Žinoma, GWK'17 metu dalyvaujančios Kauno meno galerijos rengs specialias programas, kvies į parodų atidarymus.

Menas linksmiau

Birželį "Kabinetas" su specialiu projektu dalyvaus festivalyje "Kultūros naktis" Vilniuje. "Dalyvavimas šiame renginyje tampa tradicinis. Šiais metais "Kabinetas" surengs laikiną vienos nakties ekspoziciją projektų erdvėje "Studium P" – bus surengta grupinė paroda ir edukacinės dirbtuvės, kurių metu bus kuriamos parodų dioramos, kurias dalyviai galės pasilikti sau", – pristato R.Stepanovaitė.

"Kultūros naktyje" taip pat įgyvendinsime keliaujančios rezidencijos idėją, kolaboracijoje su tekstilės menininke, ir savo, kaip kuratorės, kelią, pradedančia Margarita Žigutyte. Norėtųsi į parodų programas Lietuvoje įnešti humoro, ironijos, konstruktyvios savikritikos. Šiais metais "Kultūros nakties" metu įvyksiančio meninio įvykio tema – "Stand-up". Tai komedijos žanras, kuriame atlikėjas, stovintis ant scenos, perteikia ironiškus, juokingus komentarus apie jį supantį pasaulį. Atlikėjas turi nesiliauti linksminti publikos. O tai įdomi sąsaja su menininku, kuris kultūrinėje erdvėje reflektuoja aplinką, skelbia savo komentarus ir taip pat turi nesiliauti dominti žiūrovo. Kūrėjas turi nuolatos veikti, būti matomas, girdimas visuomenėje tam, kad jo kūriniai nenueitų į užmarštį. Meninio įvykio metu bus sukurta simbolinė stand-up scena, kurioje vyks įvairūs meniniai komentarai. Norime išmėginti kitokį kalbėjimo būdą ir drauge su publika pasilinksminti. Kadangi išeiname iš nuolatinės rezidencijos ir keičiame veiklos formatą, mūsų tikslas – su kiekvienu meniniu įvykiu pamėginti naują veikimo formą: įkurti erdves, kurios nėra pritaikytos parodoms; atrasti kaip kitaip pateikti meno kūrinius; žinoma, skatinti naujas partnerystes", – papildo V.Stepanovaitė.

Liepos–rugpjūčio mėnesiais yra numatyta virtuali veikla. "Planuojame pradėti "online" įvykį, kuris turėtų veikti visą vasarą: kūrėjai galės rengti meninius įvykius be fizinės erdvės", – pristato V.Stepanovaitė.

"Viskas, ką esame sukūrusios, veiks ir toliau pagal galimybes ir esamas sąlygas. Atėjus rudens sezonui, bandysime sugrįžti į pastovesnę rezidenciją. Žvalgomės į Kauną, tačiau viskas priklausys nuo sąlygų. "Kabinetas" tęsia savo veiklas, tačiau atnaujina tų veiklų pobūdį. Nepaisant to, kad iki rudens esame suplanavusios visą programą, esame atviros įvairiam bendradarbiavimui, kuriuos galime išnaudoti būdamos mobilios", – pozityviai nuteikia R.Stepanovaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių