Pasaulyje pripažintas Š. Barto filmas pristatytas Kaune

Ilgai lauktas vieno labiausiai kino pasaulyje žinomo lietuvių režisieriaus Šarūno Barto filmas „Ramybė mūsų sapnuose“ („Peace To Us In Our Dreams“) penktadienį pristatytas ir Kaune.

Prancūzijoje, Rusijoje, Izraelyje, Gruzijoje, Brazilijoje, Lenkijoje jau demonstruotą ir puikių atsiliepimų sulaukusį filmą bei susitikimą su Š. Bartu "Forum Cinemas" kino teatre panoro pamatyti nemažai žiūrovų.

Po filmo įvyko susitikimas su režisieriumi Š.Bartu ir pagrindiniais aktoriais.  "Filmuoti buvo nelengva, filmavome kelerius metus su kelių mėnesių pertraukomis", - pasakojo Š.Bartas.

Kino salėje žiūrovui paklausus apie ašaras, kurių netrūko filme, režisierius šyptelėjo: "Nors grimerinėje turėjome dirbtinų ašarų, jų neprireikė. Viskas vyko natūraliai".

Š.Bartas pastebėjo, kad dabar daugumai žmonių patinka "sukramtyti" filmai, kuriuose nelieka klausimų, yra tik atsakymai.

"Džiaugiuosi ir dalinai pateisinu kino vagystes internete, nes tik taip jauni žmonės gali susipažinti su klasika, pvz.,. F.Felinio ir kitais garsiais filmais. Kitur jų nepamatysi", - sakė Š.Bartas.

Šiauliuose gimęs Š. Bartas – vienas žymiausių Lietuvos kino režisierių, kurio vardas žinomas ir už šalies ribų.

Svarbiausiuose kino festivaliuose rodyti Šarūno filmai ne kartą buvo apdovanoti prizais. Sėkmė lydi ir naujausią, tik ketvirtadienį pirmą kartą Lietuvoje pristatytą Š.Barto filmą „Ramybė mūsų sapnuose“.

Dabar „Ramybę mūsų sapnuose“ Prancūzijoje planuojama rodyti net 35 kino salėse. Beje, taip pat ir garsiajame „Pompidou centre“, kuris ne tik parodys visą Š. Barto kinematografinę retrospektyvą, bet ir surengs Šarūno fotografijų parodą, išleis apie režisierių bei jo kūrybą knygą.

2015 metais filmas dar bus demonstruojamas Portugalijos, Ispanijos, Švedijos ir kitų šalių festivaliuose.

Rugsėjį Š. Bartas savo naujausią juostą pristatė Gruzijoje – Batumio nepriklausomo kino festivalyje ir laimėjo geriausio režisieriaus prizą.

Rusijos kurorte Anapoje, kino festivalyje „Kinošok“, Š. Bartas pagerbtas specialiu kino spaudos prizu „Už bebaimę išpažintį“.

Pagrindinėje „Kinošok“ konkursinėje programoje rodytos dramos operatoriui Eitvydui Doškui įteiktas Aleksandro Kniažinskio prizas už geriausią operatoriaus darbą.

„Ramybė mūsų sapnuose“ – asmeniškiausias Š.Barto filmas, kuriame susipina vaidybinis kinas, realaus gyvenimo dokumentika ir nematyti archyviniai kadrai iš asmeninių vaizdo įrašų kolekcijos.

Prieš operatoriaus E.Doškaus kamerą stoja pats Š.Bartas, pirmą kartą vaidinanti režisieriaus dukra Ina Marija Bartaitė, iki šiol kine nematyta dabartinė Šarūno gyvenimo draugė smuikininkė Lora Kmieliauskaitė ir dėl vienintelės scenos į Lietuvą specialiai atvykusi rusų aktorė Klaudija Koršunova („Sidabrinės gervės“ laureatė už geriausią vaidmenį filme „Eurazijos aborigenas“) ir net kino kūrėjo šuo.

Anksčiau nufilmuoti archyvinės medžiagos kadrai ekrane trumpam atgaivina trejų Š. Barto filmų aktorę ir I. M. Bartaitės mamą Jekateriną Golubevą („Trys dienos“, „Koridorius“, „Mūsų nedaug“), kurios jau ketveri metai nebėra gyvųjų pasaulyje.

„Ramybė mūsų sapnuose“ (aprašymas)

Vasara. Sodyba netoli Vilniaus. Atvykėlius iš miesto pasitinka didelis draugiškas šuo. Nuo kasdieninės rutinos pervargęs ir ieškantis naujų jėgų 50-metis Vyras (Š. Bartas) pakviečia praleisti savaitgalį paauglę dukterį (I. M. Bartaitė), kuri po mamos mirties ypatingai trokšta tvirtesnio tėviško glėbio.

Po nesėkmingai susiklosčiusio koncerto prie kompanijos prisijungia ambicinga smuikininkė ir jo mylimoji (L. Kmieliauskaitė). Tarp reikšmingų pasirinkimų pasiklydusi jauna moteris puoselėja stiprius jausmus ir stengiasi išgelbėti byrančios meilės santykius, bet laikinai neberanda gyvenimo džiaugsmo.

Gražuolė duktė vis dažniau susitinka su ilgai nematytu ir kiek vyresniu vaikystės draugu (Edvinas Goldšteinas). Jai patinka atvirai bendrauti, važinėtis dviračiais, vaikštinėti miškais ir ieškoti meilės po medžiais su paslaptinguoju jaunuoliu, kuris labai gerai pažįsta visus apylinkės gyventojus ir žino jų įpročius, pomėgius, nuodėmes, paklydimus, svajones.

Vagiliauti pamėgęs vaikinas nedvejodamas pasisavina medžiotojų neatsargiai paliktą šautuvą. Jis nieko nebijo, slapstosi nuo policijos ir imasi stebėti žmones per užtaisyto ginklo taikiklį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pirmajam

pirmajam portretas
O kokio čia chamo komentaras? Bartas nestatė jokio filmo apie Žalgirį, nesapnuok.

Užpelkis

Užpelkis portretas
Kas čia per fuflo. Barttas, jo sugulovė, ir dar jo duktė. Tu du milijonus Lietuvos Kultūros ministerijai grąžink kur pasisavinai už tariamą filmo "Žalgiris. Geležies diena" sukūrimą. Aferiste, tu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių