Parodose – A. Galdiko asmenybės ir kūrybos klodų spalvos

Tapytojas, grafikas, scenografas Adomas Galdikas – pirmasis lietuvis, kūręs oforto technika. Būtent nuo grafikos ir prasidėjo jo kūrybinis kelias. 125-osioms menininko gimimo metinėms skirtos dvi Kaune vykstančios jo kūrinių parodos.

Vienoje parodų "Kūrybos briaunos. Adomo Galdiko (1893–1969) retrospektyva", pristatomi tapybos, grafikos, scenografijos darbai. "Demonstruojami trijų spektaklių scenografijos ir kostiumų eskizai. Itin ryškūs du spektakliai, įėję į teatro istoriją. Tai "Šarūnas" ir "Sabbatai Cevi" arba "Mesijo galas", režisuoti Andriaus Olekos-Žilinsko. Iš viso buvo pastatyta net septyniolika spektaklių, kurių scenografiją kūrė A.Galdikas", –  pasakojo parodos kuratorė Genovaitė Vertelkaitė-Bartulienė.

Prie paveikslų yra žymių menotyrininkų tekstai apie A.Galdiką. Tekstai rašyti tarpukario ir ankstyvojo pokario metais, skirti įvairių dailininko parodų atidarymams.

Nuo 1920 iki 1940 m. A.Galdikas dalyvavo beveik visose grupinėse dailės parodose Lietuvoje. "1931 m. surengęs savo darbų parodą Paryžiuje vienas įtakingiausių Prancūzijos meno kritikų Waldemaras George'as parašė monografiją apie lietuvių dailininką. Pozityvus įvertinimas spaudoje buvo traktuojamas ne tik kaip A.Galdiko, bet ir kaip visos Lietuvos laimėjimas", – pasakojo parodos kuratorė.

A.Galdikas yra ir naujo pavyzdžio litų banknotų autorius. Pirmiausia litai spausdinti pagal dailininko Antano Žmuidzinavičiaus projektą. Vėliau visos kupiūros (išskyrus 500 litų banknotą) buvo pakeistos į naujesnius A.Galdiko pavyzdžius.

P.Galaunė tapo muziejaus direktoriumi, o A.Galdikas dirbo Kauno meno mokykloje, čia įsteigė grafikos skyrių.

Adelės ir Pauliaus Galaunių namuose pristatoma A.Galdiko ir P.Galaunės bičiulystė. Ekspozicijoje – dailininko laiškai, rašyti bičiuliui iš JAV, nuotraukos, kuriose draugai kartu įvairiuose meno susibūrimuose, su šeimomis ir draugais ar kelionėse po Lietuvą.

"P.Galaunė su A.Galdiku tuo pačiu metu studijavo grafiką, tik skirtingose Sankt Peterburgo mokyklose. Ten susitiko lietuvių susibūrimuose, susibičiuliavo. P.Galaunė kaip grafikas dalyvavo keliose lietuvių dailės parodose. Lietuvai tapus nepriklausoma, P.Galaunė sugrįžo darbuotis čia ir visa galva pasinėrė į muziejininkystę. Be šios veiklos dar kolekcionavo, rašė, dėstytojavo. Vėliau P.Galaunė tapo muziejaus direktoriumi, o A.Galdikas dirbo Kauno meno mokykloje, čia įsteigė grafikos skyrių", – pasakoja A. ir P.Galaunių namų muziejininkė Irma Liauzun.

A.Galdikas buvo puikus pedagogas. Jis išugdė didelį būrį žymių grafikų, tokių kaip Viktoras Petravičius, Vytautas Kazimieras Jonynas, Adolfas Vaičaitis, Petras Tarabilda.

1944 m. A.Galdikui pasitraukus į Vakarus, o vėliau persikėlus į JAV, ryšys su P.Galaune nutrūko net 20 metų. "Baimintasi jam pakenkti ir nuogąstauta, kad laiškai nepasieks adresato. Vėliau atsirado galimybė bendravimą pratęsti. Draugai susirašinėjo iki A.Galdiko mirties 1969 m.", – apie pavydėtiną menininkų draugystę pasakojo I.Liauzun.


Kas? Paroda "Kūrybos briaunos. Adomo Galdiko (1893–1969) retrospektyva".

Kur? Paveikslų galerijoje.

Kada? Veikia iki spalio 17 d.

 

Kas? Paroda "...Tavo Adas. Adomo Galdiko grafika ir archyvai iš Pauliaus Galaunės rinkinio".

Kur? Adelės ir Pauliaus Galaunių namuose.

Kada? Veikia iki rugsėjo 30 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių