Parodose – daugiau spalvų ir prasmių

Šiuo metu Kauno miesto muziejaus padaliniuose galima susipažinti su ispanų dailininkų kūryba. Parodas, eksponuojamas Kauno pilyje ir P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejuje, atvežė kuratorė Ina Mindiuz.

Kauno pilyje eksponuojama Andalūzijos menininko Copperio Arte (Enrique J.Estudillo) personalinė paroda iš serijos "Terram", kurioje sieninės skulptūros pasaulis. Menininkas savo idėjoms išreikšti pasirinko varį, kuriuo išgauna spalvų, tekstūrų ir atspalvių įvairovę.

"Su šiuo kūrėju kauniečiai jau kažkiek pažįstami, – primena parodų kuratorė I.Mindiuz, beje, kilusi iš Kauno, tačiau šiuo metu gyvenanti Ispanijoje, – pernai vasarą bendroje su kitais ispanų ir lietuvių dailininkais parodoje, eksponuotoje galerijoje "Aukso pjūvis" jo darbas buvo pastebėtas ir nupirktas." Taigi savotiškai pasitikrinę – ir menininkas, ir kuratorė – šįkart kauniečiams atvežė daugiau abstraktaus reljefo darbų.

C.Arte parodą atidarė ir jo kūrinių įkvėpti improvizavo Kauno šokio teatro "Aura" šokėjai. Stabtelėdami ties paveikslais jie mėgino judesiu išreikšti vaizdą, emociją, mintį. "Labai džiaugiuosi, kad užsimezgė ryšys su šokio teatro "Aura" šokėjais, jų vadove Birute Letukaite, – pasidalijo džiaugsmu I.Mindiuz, – Kaune pristatytos parodos įgijo daugiau spalvų ir prasmių, buvo labai įdomu stebėti tarsi nuo sienų nužengiantį judesio vaizdą."

Šokio teatras "Aura" atidaro jau toli gražu ne vieną meno parodą, tai tampa gražia tradicija, spalvų, vaizdų, gyvo judesio ir muzikos (šokėjų pasirodymuose grojo Gražvydas Kardokas) sinteze.

P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejaus salėje drauge su "Auros" šokėjais ir G.Kardoku atidaryta ir šiuo metu eksponuojama personalinė Jesuso Carloso Cardenete Lópezo paroda iš serijų "Muzika", "Marokas", "Kitokia Granada", "Pelytės". Kaip pastebi parodos kuratorė, darbams būdingas Andalūzijos spalvingumas, abstraktus plokštumos pajautimas, muzikos refleksija kūrinių kompozicijoje, gebėjimas kurti judančias formas.

P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejaus Gotikinėje menėje veikia skirtingų autorių – bendra Baltarusijos ir Ispanijos menininkų paroda "Trans + istorija: Ispanijos dialogai. Peizažai ir personažai I." , kurioje galima pamatyti ir kuratorės I.Mindiuz darbus – pati menininkė Kaune yra baigusi tekstilės studijas.

Per 2013– 2015 m. parodų kuratorė I.Mindiuz Ispanijoje pristatė 22 lietuvių tekstilės autorius, surengė personalinę Zenono Varnausko parodą Mursijoje, Lietuvos ambasadoje Madride, Maracenos mieste Granados priemiestyje, taip pat vykdo mainų programą tarp galerijų "Babel" Mursijoje ir "Meno formos" Kaune.

Spalio pradžioje Mursijoje bus pristatyta Lietuvos grafika, o į Kauną I.Mindiuz atveš dailininkės Carmen Cantabella kūrinius.

"Projektą "Tekstiles interpretaciojos" ketinu padaryti tęstinį, – savo planais pasidalijo I.Mindiuz. – Spalį Mursijos universitete pristatysiu Zinaidos Dargienės personalinę parodą, kuri, manau, nukeliaus į Madridą. Vasarį numatyta V.Kirvelienės ir M.Sinkevičienės parodos. Šis projektas bus pratęstas su kolektyvinėmis parodomis, kurios įsilies į bendrą Lietuvos meno pristatymą Granados priemiestyje Maracenoje kartu su "Auros" šokio teatro pasirodymu. Lapkritį "Meno parke" bus parodyta tarptautinio "Tekstiles interpretacijos" projekto dalis.


Šiame straipsnyje: dailėkūrybamenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių