Parodoje – vilko valandą gimusių knygų istorijos

Perkūno name-muziejuje veikianti kaunietės menininkės Leonoros Kuisienės darbų paroda – galimybė pažinti viduramžių dvasia persmelktą meninės knygrišystės pasaulį.

Nepalankus kontekstas

Pastaruosius dešimtmečius lietuviškojoje meno pasaulio dalyje pasikeitė daug kas. Atsivėrusios sienos leido gyvai pamatyti klasikos ir šių dienų originalus, mokytis, rodytis, išvažiuoti, grįžti. Pakeitė vertybes, motyvus, suformavo kitokį pasaulėvaizdį, nublukino žanrų ribas, išlaisvino konceptualumo užuomazgas.

Šiame kūrybiniame virsmų, nykimo ir atsiradimo chaose į menininkų dirbtuvių užkampius sulindo žanrai, kuriuos buvo įprasta vadinti tiesiog taikomąja daile. Dažno lietuvio namuose liko dailės kombinatuose sukurtų keramikinių vazų ir merktuvų, medinių proginių bareljefų, kūrinių iš metalo ir gintaro, natūralios odos viršeliais šeimos nuotraukų albumų.

Nemenka dalis keramikos, metalo ar medžio objektų meistrų patyrė kūrybinę transformaciją, atsispyrė pagundai apsiriboti serijine gamyba. Kalbant apie kuriančiuosius iš odos, reikėtų būti atsargiems: meniškąjį pradą čia nustelbė praktiškasis. Kalta dėl to, matyt, milžiniška rinkos paklausa. Koks tikslas užsiimti abstrakcijų kūrimu, jei grynojo pelno ir išlaidų santykis gerokai palankesnis kuriant papuošalus ar rankines?!

Meniškųjų knygų įrišimo pavyzdžių teliko ieškoti tuo užsiimančių kūrėjų dirbtuvėse, meno dirbiniais prekiaujančiuose salonuose, negausiose parodose.

Gal kiek stipresnes pozicijas išsaugojo restauravimu užsiimantys knygų meistrai. Kad ir kaip paradoksaliai skambėtų, tačiau manydami, kad esame knygų mylėtojų šalis, nesame bibliofilai. Knygrišių gildijoje ėmė dominuoti atkuriantieji, bet ne kuriantieji – t.y. restauratoriai.

Kuria ir edukuoja

Šiame skurdokame fone pasirodė VšĮ Gabrielės meno galerijos kuruojama odos menininkė Leonoro Kuisienė su savo įspūdingu kūrinių bagažu.

Laikas, esantis tarp sapno ir tikrovės, ne kas kita, kaip nesibaigianti raiškos formų paieška, kūrybinis procesas, aktas.

Iš pradžių nedrąsiai, tik virtualioje galerijoje, pristatytus kaunietės dailininkės kūrinius šiandien galime išvysti Perkūno name-muziejuje vykstančioje parodoje.

Ypatingą trauką knygrišystei kūrėja sako pajutusi Jungtinėje Karalystėje, kur susipažino su Lietuvoje nematyta šio meno technika.

Nuo 2010-ųjų meninės knygrišystės srityje aktyviai kurianti kaunietė yra dalyvavusi grupinėse parodose ("Masinė hipnozė" festivalyje "Velnio akmuo" (2013), Vilniaus knygų mugėje (2014), tarptautinėje taikomojo meno mugėje "CraftVilnius" (2016).

2015-aisiais L.Kuisienė surengė personalinę parodą "Durys". Nauja didelės apimties paroda – tarsi ir logiška menininkės švietėjiškos veiklos dalis: menininkė aktyviai rengia meninės knygrišystės pamokas taip jaukindama ir galimus kūrėjus, ir auditoriją.

Sapnai virsta tikrove

Naujos parodos pavadinimas ("Tarp sapno ir tikrovės. Vilko valanda") ir jai pasirinkta erdvė puikiai dera su čia pristatomais objektais.

"Vilko valanda – tai laikas tarp nakties pabaigos ir aušros. Metas, kai daugelis žmonių miršta. Tai laikas, per kurį gimsta ir daugiausia vaikų. Tai laikas, kai miegas būna giliausias, o sapnai patys ryškiausi. Nemigos kamuojamą žmogų tokiu metu apninka baimės ir demonai. Tai metas, kai užgožtieji pasąmoniniai impulsai yra išlaisvinami ir veikia aktyviai, atskleisdami mums mūsų džiaugsmą ir liūdesį, baimes, lūkesčius, aistras, fantazijas..." – parodos koncepciją pristatė L.Kuisienė.

Dienos patirčių, informacijos bagažas ir jų išraiška sapnuose, persipindami į bendrą visumą, ir esanti jos kaip autorės "Vilko valandos" metamorfozė, kurios metu tikrovė tampa sapnais, o sapnai tampa apčiuopiamąja, simboliais išreikšta, tikrove. "O laikas, esantis tarp sapno ir tikrovės, ne kas kita, kaip nesibaigianti raiškos formų paieška, kūrybinis procesas, aktas", – pasakoja menininkė.

Pagrindinė L.Kuisienės kūrybinė raiškos forma – knyga-objektas ir knyga, kurioje svarbiausia minties fiksacija, procesas, į kurį įtraukiamas ir žiūrovas.

Menininkė drąsiai atsiriboja nuo pamatinės knygos sampratos, nors ir naudoja knygrišystėje įprastas medžiagas bei technologijas. Tokiais atvejais jos kūrinius su knyga sieja pati idėja, todėl L.Kuisienės knygos ima pasakoti istorijas jų nė neatvertus.

Ypatinga galimybė

Edukuoti L.Kuisienė pasirengusi ir savo parodos lankytojus: baigiantis parodai rengiamos knygrišystės kūrybinės dirbtuvės.

Užsiėmimo metu dalyviai supažindinami su knygrišyste, joje naudojamais įrankiais. Dalyviai turės galimybę ne tik išklausyti ir pamatyti, bet ir išmokti viduramžiais atsiradusį knygos įrišimo būdą. Tai rišimas, kuris turi plačias pritaikymo galimybes rišant užrašų knygutes, metraščius ar fotografijų albumus, svečių knygas, piešimo sąsiuvinius.

Užsiėmimo metu dalyviai pasigamins A6 formato natūralios odos suvenyrinę knygutę. Rekomenduojamas amžius – nuo trylikos metų. Būtina išankstinė registracija. Telefonas pasiteirauti 8 641 44 614.

Kas: L.Kuisienės personalinė paroda "Tarp sapno ir tikrovės. Vilko valanda".

Kur: Perkūno name-muziejuje.

Kada: veikia iki vasario 5 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių